'Manisa'daki Kışlanın Yemekhanesi Sermayesini 20'ye Katladı'

TAKİP ET

Son 24 gün içinde Manisa'da, dördüncü kez toplu asker zehirlenmesi yaşandı. Bu gelişmelerin ardından gözler kışlaya yemek getiren Rota Yemekçilik Ticaret A.Ş'ye çevrildi. Sermayesini 1 senede 20'ye katlayan şirket, 'Manisa'da zehirlenme haberlerini' engellemiş.

Manisa’daki kışlada akşam yemeğinin ardından hastaneye kaldırılan askerlerin sayısı 731’i buldu. Son olay hariç zehirlenme olayı bir ayda üçüncü kez yaşandı. Askerler, hem karargahtaki şartlardan hem de yemek şirketinden şikayetçi.

1’inci Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı Albay Arif Seyhun Kışlası’nda önceki gün 69, dün de akşam yemeğinin ardından 731 asker zehirlendi. Askerlerin bir kısmı hastanelerde tedaviye alınırken, diğerleri ise kışladaki revire sevk edildi. Manisa’ya gelen Savunma Bakanı Fikri Işık ise protesto edildi.

Cumhuriyet yazarı Çiğdem Toker, son zehirlenme olayı yaşanmadan saatler önce Manisa’daki ‘Rota Yemekçilik Ticaret A.Ş.’yi yazdı. Toker’e göre, 3 zehirlenme vakıasının ardından soruşturma başlatılan şirket web sitesinde ‘Türkiye’nin büyük metropollerinde devlet daireleri, askeri birimler, hastaneler, okullar, üniversiteler, fabrikalar, şantiyeler ve havayollarına ikram hizmetleri verdiklerini gururla’ anlatıyor. Habere göre, Rota Yemekçilik Ticaret A.Ş zehirlenme haberlerine de erişimi engellemiş.

Toker’in köşesinde konuya ilişkin şu ifadeler yer alıyor;

CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer’in verdiği bilgiye göre, 23 Mayıs ve 16 Haziran’daki zehirlenme olayında askerlere yemek tedariki yapan aynı firma:

Rota Yemekçilik Ticaret A.Ş.

Biçer, cuma gecesi hastane önünde yaptığı açıklamada, Milli Savunma Bakanlığı’ndan hâlâ bir ses çıkmayışını, hiçbir şey olmamış gibi şirketle sözleşmenin feshedilmemesini sorguladı: “Sözleşme feshedilse, böyle bir olay yaşanmayacaktı” dedi.

Rota Yemek’e biraz baktık.

Bundan dört yıl önce Diyarbakır’da Veysi Avşar tarafından 100 bin TL sermaye ile kurulmuş. Ancak öncesi var.

Rota; sahipliği aynı kişilerden oluşan Tatal, Avşaroğulları, Çamlıca, Ova, Mendika isimli şirketlerin devamı.

İki yıl önce HDP Milletvekili Levent Tüzel, Dicle Üniversitesi’nde bu şirketin faaliyetleriyle ilgili ciddi sorular içeren bir soru önergesi vermiş. Fakat önerge cevaplanmadığı gibi, bu önergenin haber linkleri de uçmuş…! (Tüzel’e ulaşamadım.)

SERMAYESİNİ 20’YE KATLAMIŞ

Rota Yemekçilik’e kuruluşundan sonra Osman Avşar da ortak olmuş. Bir yıl içinde sermayesini 2 milyon TL’ye çıkarmış. 2014’te şirket merkezini Ankara’ya taşımış.

Şirket sermayesi iki ay önce 7 milyon TL’ye yükselmiş. Şirket yönetimi, Veysi Avşar, Osman Avşar, Ahmet Türkmen isimleri arasında gidip geliyor.

Şu anda Veyşi Avşar ile Osman Avşar eşit ortak. Şirket web sitelerinde Türkiye’nin büyük metropollerinde devlet daireleri, askeri birimler, hastaneler, okullar, üniversiteler, fabrikalar, şantiyeler, havayolu ikram hizmetleri verdiklerini gururla anlatıyorlar.

(İki yıl önce de Maliye Bakanlığı’ndan 11 milyon TL’lik iş almışlar.)

‘HABERLER KALDIRILDI’

Rota Yemekçilik’in AKP iktidarı ve bakanlıklar açısından önemli ve etkili bir ikili olduğu anlaşılıyor. Bunca ana kuzusu asker zehirlenmesine karşın neden korunduklarının cevabı ortaya çıkarsa pek çok şey aydınlanacaktır.

Fakat Rota Yemekçilik belli ki askerlerin zehirlenmesinden değil de, “yandaş şirket” haberlerinden rahatsız olmuş.

Manisa’daki asker zehirlenmelerini duyuran internet sitelerinin tamamına erişim engeli getirilmiş. Hepsine. “Manisa’da ne olmuş?” diye merak edip internete girdiğinizde haber bulmanız biraz zor. Karşınıza hemen sulh ceza hâkimliğinin erişim engelleme kararı çıkıyor.

Rota Yemekçilik bu engelleme talepleriyle, sebep oldukları zehirlenme olaylarını mı karartmaya çalışıyor, yoksa yandaş olmadığı mesajını mı vermeye çalışıyor? Rota Yemekçilik’e buradan bir çağrıda bulunuyorum, Kolaysa, bir erişim engeli talebini de Ticaret Sicili gazetesi için getirin.

“Ciheti askeriye” bakımından ayrıcalığınızı henüz bilmiyoruz.

Fakat zenginleşme öykünüz sicil sayfalarında duruyor.