Market kasasında dikkat: Rafta başka öderken başka fiyat

TAKİP ET

Zincir marketlerde raftaki fiyatlarla kasadaki fiyatların farklı olmasını değerlendiren uzmanlar, zam yapılan ürünün fiyatının sistemden daha çabuk değiştirildiğini, bu nedenle fark olduğunu belirtti.

Market alışverişlerinde raftaki ürün fiyatı ile kasada ödenen tutar arasında farklılıklar olması, son dönemde şikayet konusu oldu. Müşteriye bu durum genellikle 'Yanlışlıkla oldu', 'Sistemde bir hata var' ya da 'Haberimiz yok' gibi gerekçelerle açıklanan durumla ilgili uzmanlardan uyarılar geldi.

Milliyet'ten Fazilet Şenol'a konuşan Tüketici Koruma Derneği Başkanı Aziz Koçal ve TÜKONFED Başkan Vekili Av. İbrahim Güllü, konuyla ilgili, "Gün içinde bir ürünün fiyatının birkaç kez güncellenmesi sebebiyle yaşandığını düşünüyorum" dedi.

Güllü, şöyle konuştu:"Çünkü zincir marketlerde on binlerce ürünü bir anda bir yerde bulabiliyorsunuz. Kasadaki fiyat hemen elektronik ortamda değiştiriliyor ancak raftaki etiket fiyatını değiştirmekte bu kadar hızlı değiller. Bu sebeple çok sık bir şekilde raf fiyatı ile kasa fiyatı arasındaki farkla karşı karşıya kalabiliyoruz."

Tüketici Koruma Derneği Başkanı Aziz Koçal ise pek çok şeyi bahane ederek marketlerin de etiket değiştirme alışkanlığı geliştirdiğine dikkat çekerek şunu söyledi:

"Günümüzde artık günlük olarak raf fiyatları değişir hale geldi. Sonuçta markete üç günde bir yeni ürünler gelmiyor. Çeşitli bahaneler öne sürülerek bu hemen raftaki gıda ürünlerine yansıtılıyor. Burada bir fırsatçılık var. Haksız kazanç söz konusu."Yaşananların, ticari ahlakın tam olarak oturmamış olmasından kaynaklanan bir problem olduğunu dile getiren Aziz Koçal, market zincirlerinin bu gibi durumlara "Sattığım fiyatın yerine yeni ürün koyamıyorum" cümlesini gerekçe olarak sunamayacağını ifade etti.Koçal, fiyat artışı olduğu gün hemen ürünlerin masa altına koyulduğunu veya satışının kısıtlandığına dikkat çekti. Bu gibi durumlardan ötürü etiket raf fiyatı ile kasa fiyatı arasında farklılıklar göründüğünü dile getiren Koçal, "Çünkü bilgi işlemden bu işi anında değiştirebilirsiniz ancak rafta değiştirmek biraz zaman alıyor ya da unutulabiliyor. Bu sefer de 'Biz unutmuşuz ya da yetiştiremedik' deyip tüketiciden kasa fiyatı alınmaya çalışılıyor. Tüketici burada dikkatli olmalı" dedi.

Market kasası dikkat Raf başka fiyat