Marlboro işçilerinin mücadelesi 81 gündür devam ediyor

TAKİP ET

Philip Morris (Marlboro)  fabrikasında sendikalı oldukları için işten çıkarılan işçilerin direnişi 81'inci gününe girdi.

Sıla ARABACIOĞLU-GERÇEK HABERCİ- İzmir'in Torbalı ilçesinde bulunan Philip Morris (Marlboro) fabrikasında faaliyet yürüten Euroserve Hizmetleri A.Ş.’de yüzün üzerinde işçi DİSK’e bağlı Gıda-İş Sendikası'na üye oldukları için işten çıkarılmıştı. İşçiler “hırsızlık ve meslek sırlarını deşifre” gibi durumları içeren Kod 46 gerekçesiyle işten çıkarılırken, başlatılan direnişin 81’inci gününe girildi. İşten atılan işçiler, Montrö Meydanı’nda bir araya gelerek yürüyüş gerçekleştirirken basın açıklamasını DİSK Gıda-İş Sendikası Ege Bölge Temsilcisi Ufuktan Öden yaptı. Öden, yeni işe alınan işçilere 7 bin-8 bin lira teklif edildiğini vurgulayarak çalışmaya devam eden işçileri işe 5 bin TL ‘sus payı’ verildiğini savundu.

“Çalışmaya devam eden arkadaşlarımıza sus payı veriyorlar”

DİSK Gıda-İş Sendikası Ege Bölge Temsilcisi Ufuktan Öden, Torbalı Philip Morris’ te (Marlboro) işçilerin 81 gündür sendikal hakları için direndiğini dile getirerek, “Dün işçi arkadaşlarımızı haksız ve hukuksuz bir şekilde tazminatsız olarak işten atan patronlar bugün arkadaşlarımıza tazminatlarıyla birlikte ek ödeme de yaparak mücadeleden vazgeçirmeye, uzlaşmaya çağırmaktadırlar. Diğer taraftan, yıllardır işçileri asgari ücrete mahkûm ederlerken bugün yeni işe aldıkları işçilere 7 bin-8 bin lira teklif ediyorlar. İçeride çalışmaya devam eden arkadaşlarımıza 5’er bin lira sus payı veriyorlar” dedi.

“Mücadele etmeye kararlıyız”

Marlboro işçilerinin mücadelesi uluslararası alanda da sürdüğünü belirten Öden, “Dünya Sendikalar Konfederasyonu ITUC, Avrupa Sendikalar Konfederasyonu ETUC Marlboro işçilerinin bu haklı direnişini gündemlerine almışlardır. Bir taraftan uluslararası imza kampanyası düzenlenirken, diğer taraftan Amerika’dan Kanada’ya, İsviçre’den Almanya’ya, Polonya’dan Yunanistan’a, İngiltere’den Kore’ye kadar birçok ülkede işçi kardeşlerimiz mücadelemize destek vermekte ve çeşitli eylemler yapmaktadırlar. Bilinmelidir ki; Marlboro işçileri davalarında haklıdırlar. Asgari ücretin sefalet ücreti olmaktan çıkarılıp, insanca yaşanabilecek bir ücrete yükseltilene kadar, işten atılan işçiler işe geri alınana kadar ve sendikal örgütlenme haklarımız tanınana kadar mücadele etmekte kararlıyız.  Asla vazgeçmeyeceğiz” diye konuştu.

Sarı, “Patronlar kârından pay vermemek için emekçileri işten attı”

DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı ise işçilerin insanca yaşamak için mücadele ettiğinin altını çizerek, “Hazine ve Maliye Bakanı ‘biz her kesimle otururuz her sorunu konuşuruz’ diyor. Sayın Nebati buradan size sesleniyoruz bizimle sofraya oturmayın. Bizim yarın ekmeğimizi almayın. Biz biliyoruz bil AKP bakanı bizim soframıza oturursa ekmeğimizi çalacak. Bu ülkenin her taşında her toprağında işçilerin eli var. Bakıyoruz ki meclisten işçiler adına hiçbir yasa çıkmıyor işte Marlboro işçileri sendika olmak için örgütlendiler. Patronlar birçok arkadaşımız kârından pay vermemek için işten attı. Biz bu kavgadan vazgeçmeyeceğiz. Bu ülkede bir şeyler doğru gitsin diye işçiler bir karar vermeli. İşçiler artık sesini yükseltip bu zalim iktidara dur demeli” ifadelerini kullandı.

 

Philip Morris Marlboro fabrikası