MEB'den Flaş Karar!

TAKİP ET

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 12 yıldır okullarda zorunlu tutulan bitişik eğik el yazısıyla okuma-yazma modelini kaldırdı.

Hürriyet’ten Gamze Kolcu’nun haberine göre Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu (TTK) Başkanlığı ‘İlk Okuma ve Yazma Öğretimi Bilgilendirme’ toplantısıyla 2017-2018 eğitim öğretim yılında okula başlayacak öğrenciler için yeni okuma ve yazma modeli açıklandı.

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, ‘eğik yazı dayatması’nı kaldırdıklarını belirterek, “Zordan basite gelme uygulaması adeta suyun yokuşa akıtılması şeklindeydi. Öğretmenler memnun değil, öğrenciler memnun değil, veliler memnun değil. Önüne zoraki sevmediği yemeği koyuyorsunuz, ‘Hadi bundan ye’ diyorsunuz. Böyle bir beslenme sağlıklı bir beslenme olabilir mi?” dedi.

TTK Başkanı Alpaslan Durmuş, yeni modelin öğrenciler için radikal bir kopuş olmayacağını, yazmaya dik harflerle başladıktan sonra el yazısını da okuyabileceklerini belirterek şöyle devam etti: “Değişikliğin asıl sebebi memnuniyet değil bilimsel gelişmeler oldu. Pedagoji, ses bilimi, kriptoloji, hiyerografi, psikoloji, psikoterapi, ergonomi, endüstri mühendisliği alanında uzmanlardan görüş alındı. Görüşlere göre çocukların kas yapıları için bitişik eğik el yazısı en zor ve kompleks bulundu. 12 yıllık eğik bitişik yazı uygulamasında öğrencilerin liseye geldiklerinde dik yazıya kendiliğinden geçmeleri başarısızlığı ortaya koydu.”

1’inci ve 2’nci sınıfta dik yazı 3’üncü sınıfta güzel yazı

Yeni modelde öğrenciler 1’inci ve 2’nci sınıfta dik temel matbaa alfabeleriyle, ses ve harfleri tanıyacaklar ancak okuma kitaplarında eğik yazı dahil olmak üzere farklı karakterlerle yazıları okuya bilme becerisine sahip olabilecekler. 3’üncü sınıfta ise güzel yazı dersiyle eğik dahil farklı yazı türlerinde yazmayı öğrenecekler.

Basitten zora doğru öğretilecek

Yeni modelde öğrenciler önce Türkçede en çok kullanılan hece ve kelimelerin seslerini tanıyacak. Yazarken büyük harflerle yazmayı öğrenecek daha sonra küçük harflerle devam edecekler.

Hem dik temel, hem eğik-bitişik ve diğer yazı türleriyle tanışan öğrencilerin ilkokulu bitirdiklerinde kendi stillerinde, estetik ve karakteristik el yazısına sahip olması amaçlanıyor.

Hiçbir öğretmen öğrenciyi dik ya da eğik yazmaya zorlamayacak.