"Meclis'teki Tavrımız Referandumda da Sürecek"

TAKİP ET

MHP lideri Devlet Bahçeli, 'partili cumhurbaşkanlığı'nı merkeze alan anayasa değişikliği teklifine Meclis'te verdikleri desteği referandumda da vereceklerini belirterek, MHP'yi eleştirenlerin art niyetli olduğunu savundu.

MHP lideri Devlet Bahçeli, ‘partili cumhurbaşkanlığı’nı merkeze alan anayasa değişikliği teklifine Meclis’te verdikleri desteği referandumda da vereceklerini belirterek, MHP’yi eleştirenlerin art niyetli olduğunu savundu.

Meclis’te kabul edilen teklifin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın onayıyla referanduma götürüleceğinin ‘açık ve net’ olduğunu kaydeden Bahçeli, partisinin tavrıyla ilgili “Bu kapsamda Milliyetçi Hareket Partisi TBMM’de göstermiş olduğu ahlaki duruşun, olgun ve sorumlu tavırla birlikte isabetli kararın aynısını referandum sürecinde de ortaya koyacaktır” ifadelerini kullandı.

‘Bunu Anlamayan Dar Kafalılar…’

MHP’nin yeni sisteme verdiği desteğin, parti ilkelerinden taviz vermek anlamına gelmediğini belirten Bahçeli, eleştirilere de sert çıktı: “Partimizi tutarsızlıklarla suçlayanların, dün söylediklerimizle bugünkü ifade ve irademizin çeliştiğini ileri sürenlerin ne kadar yanıldıkları, ne denli art niyetli oldukları yakında tüm yönleriyle anlaşılacaktır. Bunu anlamayan dar kafalıların, kriz ve kaosa yatırım yapan demokrasi ve millet muhaliflerinin MHP’yi karalama telaşı ve suçlama arayışı beyhude bir çaba olmaktan kurtulamayacaktır.”

‘Amaç Devlet ve Millet Bekasını Güçlendirmek’

Partili cumhurbaşkanlığı sistemini MHP’nin gündeme getirmesinin amacını ‘devlet ve millet bekasını güçlendirmek’ ve ‘fiili açmazı bitirmek’ diye açıklayan Bahçeli, “Bütün yıkıcı propaganda ve saldırılara rağmen, MHP milletvekilleri anayasa değişikliğine olumlu oy kullanarak Türkiye’nin önünü açmışlardır” dedi.

Ne Olmuştu?

‘Başkanlık sistemi’ni de içeren anayasa değişikliği teklifine ilişkin maddeler, Meclis’te kurulan komisyondan AKP ve MHP’lilerin işbirliğiyle 29 Aralık 2016’da geçmişti. Komisyona 21 madde olarak gelen teklif, 18 maddeye düşerken, değişiklik teklifi 9 Ocak’ta Meclis’te görüşülmeye başlamıştı.

Anayasa değişikliği teklifinin ilk turunda maddeler yedi gün içinde oylamaya sunulup kabul edilmişti.

18 Ocak tarihinde başlayan ikinci tur görüşmelerde ise, maddeler ve teklifin tümü yeniden oylanmış, görüşme ve konuşma yapılmamış, sadece değişiklik önergeleri ele alınmıştı.

Anayasa değişikliğinin ikinci turunda oylanan tüm maddeler yine AKP ve MHP’lilerin işbirliğiyle Meclis’ten geçmişti.