Menderes'te çöp tesisi projesi ÇED toplantısına halk izin vermedi

TAKİP ET

İzmir'in Menderes Çakaltepe Gölova mevkiinde yapılması planlanan çöp tesisi projesi için ÇED toplantısına bölge halkı engel oldu

BEGÜM BURÇAK GÜNAY - GERÇEK HABERCİ- İzmir Büyükşehir Belediyesi; Menderes, Karabağlar, Gaziemir, Buca, Balçova ve Narlıdere ilçelerinin atıklarını elektrik ve gübreye çevirecek olan tesisin yapımı ve 15 yıllık işletmesi için, 13 Şubat'ta ihale düzenledi. 10 megavat enerji üretim ve 2 bin ton kapasiteli katı atık tesisi ihaleyi, en yüksek teklifi veren Doğu Star Elektrik Üretim AŞ. kazandı. Şirket, 15 yıl boyunca Büyükşehir Belediyesi'ne kira vererek tesisi işletme hakkına da sahip olacak.

Tesisin yapımıyla ilgili Menderes’in Çakaltepe Mahallesi Köy Kahvehanesi önünde bugün halkın katılımını amaçlayan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) toplantısı yapılmak istendi. Bölge halkı, bölgeye zarar vereceğini ifade ederek toplantıyı yaptırmadı. ÇED raporu alınmadan ihale edildiğini ifade eden yurttaşlar,  “Tahtalı Barajı’na ve Şaşal Su Havzası’na zarar verecek bir uygulama bu. Üstelik tarım alanına yapılıyor. Bölge halkı olarak da bu projeyi istemiyoruz” dediler.

Papa’dan destek istemişlerdi 

Öte yandan geçtiğimiz günlerde bölge halkı, tesisin yakınında Meryem Ana'nın Evi olmasından dolayı Papa'ya mektup yollamış destek talebinde bulunmuştu.