Merkez Bankası Başkanı Erkan: Enflasyon Mayıs 2024'te zirveyi görecek

TAKİP ET

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan enflasyon raporuna ilişkin yaptığı sunumda, 2023 enflasyon tahmininin yüzde 65'e çıkarıldığını açıkladı

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan düzenlediği basın toplantısında enflasyon raporunu açıkladı. Erkan'ın açıklamalarından satırbaşları şöyle:

Enflasyon ile kararlı bir şekilde mücadele ediyoruz. Parasal sıkılaştırma adımlarımızın birikimli etkileriyle enflasyonun ana eğilimini zayıflatmaya devam ederek, dezenflasyonu 2024'te tesis etmekte kararlıyız. Dezenflasyon sürecinin 2024'ün ikinci yarısında başlamasını hedefliyoruz.
ABD tahvil faizlerinin yükselmesi ve jeopolitik risk algısı sonucunda son aylarda gelişmekte olan piyasalardan portföy çıkışı gözleniyor. Bu çıkışlar enflasyon görünümü üzerinde risk oluşturuyor. 
Yıllara yayılmış yüksek enflasyonun sonucu olarak hizmet grubundaki katılıkta kiralar da etkili. Kiralarda artış yüksek oranda sürmektedir. Büyükşehirlerde kiralık ev ilanlardaki fiyat artışlarında yavaşlama sinyalleri alıyoruz. Enflasyona yansıması zaman alacak. Enflasyon beklentilerindeki bozulma aydan aya yavaşladı.
Bireysel krediler önemli oranda yavaşladı. Kredi kartlarıyla yapılan harcamalar yüksek seyretmekle birlikte daha ılımlı patikaya doğru ilerlemektedir. 
Sadece 8 hafta içinde TL mevduat 970 milyar lira artarken kur korumalı mevduat 300 milyar lira, döviz cinsi mevduat 3,9 milyar dolar geriledi.
Yıl sonu enflasyon tahmini orta noktalarını 2023 için yüzde 65, 2024 için yüzde 36 ve 2025 için yüzde 14 olarak güncelledik.
Enflasyon Mayıs 2024'te zirve seviyesini görecek. Halen öngördüğümüz dezenflasyon öncesi geçiş dönemini yaşıyoruz. Enflasyonda geçici bir yükselişe şahit oluyoruz. Bu süreçte enflasyonda sürekli düşüşe zemin hazırlıyoruz.
Tahminlerimizi yukarı yönlü güncellemiş olsak da dezenflasyonun başlama zamanı, hızı ve seyrinde bir değişiklik olmayacağını değerlendiriyoruz.
TL mevduatın payını artırma adımları ilave 350 milyar lira likiditenin daha sistemden çekilmesiyle toplam sterilizasyon 1 trilyon TL'nin üstüne çıkacak.

Enflasyon Mayıs 2024