Merkez Bankası'nın bu ayki toplantısında yapılacak faiz artırımını açıkladılar: 'Kısa vadede TL'yi zayıflatabilir'

TAKİP ET

Dünyanın önde gelen finans kuruluşlarından olan Societe Generale, Merkez Bankası'nın bu ayki toplantısında 600 baz puanlık faiz artışına gitmesini beklendiğini açıkladı.

Fransa merkezli Societe Generale analistlerine göre, Merkez Bankası’nın bu ayki toplantısında 600 baz puanlık faiz artışına gitmesi bekleniyor.

Avrupa’nın önde gelen finans kuruluşlarından olan Societe Generale, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın politika faizini arka arkaya artışlarla yüzde 40'a yükselteceği öngörüsünde bulundu.

Bankaya göre, TL'deki değer kayıpları da sürecek.

Societe Generale, Merkez Bankası’nın eylül toplantısında politika faizini yüzde 31’e yükselteceğini, bunu dördüncü çeyrekte 600 baz puanlık, 2024 birinci çeyrekte ise 200 baz puanlık artışların takip edeceğini belirterek, faizin yüzde 40’a çıkarılacağını öngördü.

Bloomberght'nin aktardığı habere göre, aralarında Phoenix Kalen’in de olduğu SocGen analistleri yılın geri kalanında liranın zayıflamasını bekliyor. Analistlerin yıl sonu Dolar/TL beklentisi 30 seviyesinde.

Raporda, "Gelecek yıl ortodoks politikalara kademeli dönüş Türkiye’nin temellerini iyileştirecek gibi gözükürken, lirada daha fazla ama daha yavaş bir değer kaybı bekliyoruz” değerlendirmeleri yer aldı.

REEL FAİZ NEGATİFTE

Analistler faize ilişkin şu değerlendirmede bulundu:

"Merkez Bankası, büyük ihtimal sağlam faiz artışları yapacak. Öte yandan reel faizler enflasyondaki artış sebebiyle keskin bir şekilde negatif kalacak. Daha fazla esneklik sağlayan finansal çevrenin normalleşmesi süreci orta vadede pozitif. Ancak bu durum kısa vadede lirayı zayıflatabilecek riskler de teşkil ediyor."

Merkez Bankası toplantı faiz artırımı