Mevduat faizleri bir buçuk aydır düşüyor

TAKİP ET

Türk Lirası vadeli mevduat hesaplarına (32-91 gün) verilen yıllık faiz ortalaması yüzde 27,77 seviyesine geriledi. Böylelikle faizler, bir buçuk ayda 14,21 puan gerilemiş oldu.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın uygulamaya koyduğu yeni ekonomi modelinde Merkez Bankası’nın faizleri indirmesiyle enflasyonun düşeceği, Türk Lirası’nın da değer kazanacağı öne sürülmüştü. Ekonomistlerse bunu mantıklı bulmadıklarını söylemişti.

Politika faizi, Eylül 2021’den beri indirilmeye başlamış ve Kasım 2022’de tek haneye çekilmişti ancak bu sırada piyasanın uyguladığı faizler fırlamıştı.

Bu politikalar doğrultusunda ekonomi krize girmiş, işleri toparlaması için Mehmet Şimşek ve Gaye Erkan gibi ‘piyasanın sevdiği’ isimler göreve getirilmişti. Merkez Bankası’na getirilen Erkan liderliğinde ilk kez 22 Haziran’da toplanan para politikası kurulu da faizi yüzde 8,5’ten yüzde 15’e çıkartmıştı. Temmuz toplantısındaysa faiz yüzde 17,5’e yükseltildi.

‘Artırılmış faiz oranı’ bile piyasanın uyguladığı faiz oranlarının epey altında.

Bugün açıklanan MB verisine göre bir-üç ay vadeli mevduatlarda ortalama faiz 21 Temmuz haftası itibarıyla yüzde 27,77 seviyesine geriledi.

Faiz oranları, 23 Haziran haftasından yani yeni ekonomi yönetiminin ilk faiz toplantısından beri düşüşte. 23 Haziran haftasında faiz oranları yüzde 41,98’di. Mevduat faizleri 23 Haziran haftasına kadar yükselişteydi.

Mevduat faizleri düşüyor