Mobbinge maruz kalan Acil Servis Hekimi Sevilay Ars: "Acildeki sıkıntılar yüzündeki intihar girişiminde bulundum"

TAKİP ET

​​​​​​​Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu, 21 yıldır hekimlik görevini yerine getiren Anamur Devlet Hastanesi Acil Servis Hekimi Sevilay Ars, yaşadığı psikolojik şiddeti GERÇEK HABERCİ'ye aktardı.

Sıla ARABACIOĞLU-GERÇEK HABERCİ-ÖZEL HABER- Hem hastalardan hem de hastane içinde meslektaşları tarafından mobbinge maruz bırakılan Anamur Devlet Hastanesi Acil Servis Hekimi Sevilay Ars, yaşadığı sorunları GERÇEK HABERCİ’ye anlattı. Ars, acil servisteki sıkıntılar nedeniyle iki defa intihar girişiminde bulunduğunu ifade ederek, “Ruhsal sağlığımı acil serviste çalışmaktan dolayı yitirdim, acil servisin sıkıntıları yıllardır çözülmedi. Acilinden kaynaklı sorunlar nedeniyle anksiyete teşhisi aldım, bu yüzden sadece gündüzleri nöbet tutuyorum. Acildeki sorunlar yüzünden evliliğim bitti, yuvamı kaybettim. Acildeki sıkıntılar yüzünden iki defa intihar girişiminde bulundum. İntihar girişimimden sonra üç gün rapor verdiler, benim raporumu iptal edip geri hastaneye çağırdılar. Çocukların korona oldu, temaslıyım ve beni işe çağırıyorlar” açıklamasını yaptı.
“Hasta bana hakaret etti, polis oralı bile olmadı”
Alkollü bir hasta tarafından sözlü şiddete maruz kaldığını ifade eden Ars, hastane yönetimi tarafından hiçbir şekilde umursanmadığını dile getirdi. Ars, anksiyete teşhisi nedeniyle sadece gündüzleri nöbet tuttuğunun altını çizerek şunları söyledi:
“Sarı alan ve COVİD-19 alanı olarak iki devriye çalışıyoruz. Genelde sarı alanda sıramatik kullanılmıyor, güvenlik hem hastane bahçesine hem de acil kapısına baktığı için her zaman duramıyorlar. Hastane polisi hiçbir zaman hastanenin içinde olmuyor, hep idari tarafındalar. Neden orada duruyorlar bilmiyoruz. Ben her zaman acil servisinde olduğum için işleyişi çok iyi biliyorum. Hasta elini kolunu sallaya sallaya içeriye girdi, alkol kötüye kullanım olduğunu gördüğümde anladım ve güvenliğe seslendim. Zaten bu adam her gün acilde, içip içip acile geliyor. Normalde bu durumlarda psikiyatriye gönderilmesi gerekiyor. Alkol kötüye kullanımın tek tedavisi duş alma ve temiz havadır, başka bir tedavi uygulanmaz, yapılırsa solunumu deprese eder. Hasta bana dedi ki beni uyut. Güvenlik bana doğru gelirken adam bana ‘A*ına koyduğumun o*osp*usu’  dedi. Ben iki gündür ağlıyorum, şu an sakinleştirici ile duruyorum, işimi yapamıyorum. Orada polis vardı, şikâyetçiyim dedim, oralı bile olmadan çekip gitti. Beyaz kod vermekten yorulduk, sonuç alamıyoruz. Güvenlik adamı psikiyatriye götürdü; ama ben bunun tekrarlanacağını biliyorum.”
“Hastane yönetimi bana ‘Bu hasta, abartır’ diyorlar”
Anamur Devlet Hastanesi’nden 8 tane doktorun peş peşe istifa ettiğini söyleyen Ars, bu rakamın gerçeği yansıtmadığını savundu. Hastane yönetiminin yaşanan olayları umursamadığını söyleyen Ars, “Bir gün bile gelip acil servisin kapısından bakmadılar. Başhekim acile bile gelmedi, umursamıyorlar. Bana ‘Bu hasta, abartır’ diyorlar ben bunu kabul etmiyorum. Hastaysam raporumu veririm, çalışmam. Benim emekliliğime 10 yıl var, istifa etmeyi düşünüyorum. Bunun sebebi burada gördüğüm şiddet ve hakaret. Buna dayanamıyorum artık, çocuklarıma kesinlikle doktor olmayın diyorum. Cimer’e yazdığımızda hastane tarafından baskı altına alınıyoruz. Ben yazmasını bilmediğim için sekreterden rica ettim. Başhekimlik, sekreter arkadaşımızı yanına çağırıp tehdit etti” diye konuştu.