NAKÇI: BAŞKAN SOYER, ÇIKIP "AĞIZIMDAN DUYMADIĞINIZ HİÇ BİR SÖZE İNANMAYIN" DEMELİ

TAKİP ET

Gerçek Haberci. com imtiyaz sahibi Adem Nakçı ve TV35 Yönetim Kurulu Başkanı Mithat Umutoğulları, 14 Aralık Cumartesi günü başlayacak olan CHP ilçe kongrelerini ve gündemi değerlendirdi. Tunç Soyer'in beraber uyumlu çalışabileceği bir ilçe başkanını istemesinin doğal olduğunu aktaran Nakçı, Öte yandan Karabağlar ve Konak'ta havuzda yer alan yani, tarafsız olan delegelerin ilçe başkanlığı seçiminde de büyük bir etkisi olacağını dile getirdi. 

Sevilcan GÜNAY/GERÇEK HABERCİ- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in kongre süreci ile ilgili açıklamalarını değerlendiren Nakçı ve Umutoğulları, Başkan Soyer’in izlediği yol haritası hakkında şunları söylediler;

Mithat Umutoğulları; “Tunç Soyer’in ‘çalışmalar sürdüren yakın arkadaşlarıma söyledim; ben yokum, taraf değilim, taraf olmam. Siz istediğinizi yapın, ama kamu gücünü kullanmayın,  onlar da istediklerini yapıyor’ açıklaması ne demek? Ben kamu gücünü kullandırtmıyorum demek. Ancak benim çok yakın arkadaşım olsa ve ben karışmıyorum dese de kaç kişi inanır. Dolayısıyla benim şahsi kanaatim kendisi CHP kamuoyuna çok ince bir mesaj vererek ben buradayım demiş. Ayrıca örtülü destek sağladığı da belli.”

Adem Nakçı iseTunç Soyer’in Genel Merkez’e karşı ben bir şeye karışmıyor tavrında olduğunu ancak kendisi ile uyumlu çalışacak bir il başkanı istemesinin de normal olduğunu ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Soyer’in kendi ile uyumlu çalışacak birini istemesi kadar doğal bir şey yok. Örtülü olarak ima etmesi doğal, 10 yıllık arkadaş kolay değil. İnsanlar 2 yıllık arkadaş olunca ooo diyor. 10 yıl beraber siyaset yaptığı kişilerle birlikte hareket etmesi normal. 10 yıllık arkadaşı ile yola çıkması normal. Dün tanıdığı ile hareket etmez elbette. Tunç Başkan kültürlüdür, kibardır, konuşmasını bilir. Geçmişte ki başkanlar gibi; bağırıp, çağırmaz, kavga etmez. Bu saatten sonra örtülü desteği anlamamak aptallık. Ama o vereceği mesajı veriyor.”

Mithat Umutoğulları: “Zaten Soyer, taraf olmasa ne Mustafa Özuslu ne de Rıfat Nalbantoğlu, Büyükşehir’in adını kullanarak bir hareket gerçekleştiremezlerdi. “

NAKÇI: BU AÇIKLAMAYLA BAŞKAN SOYER KENDİSİNİ KORUYOR

İlçe Belediyelerinin artık yatırım yapamadığını bu konuda da Büyükşehir Belediyesi’ne mecbur olduğunu hatırlatan Nakçı, “Hasan Başkanın (Hasan Karabağ) güzel bir lafı var; diyor ki; ‘ilçe belediyelerini öyle bir hale getirdiler ki bizler sadece çöp toplayan, park bahçe yapan belediyeler haline geldik. Yatırım yapacak para yok’. İşte bunu da herkes biliyor o nedenle de Büyükşehir’e mecbursun, yatırım yapacak bir tek o var. Belediye Başkanı da rahat çalışacağı İlçe başkanını seçiyor.  Burada Büyükşehir Belediye Başkanının da il başkanını seçmesi ya da birini istemesi doğal. Aslında yaptığı açıklama iki şekilde de değerlendirilebilir; 10 yıllık arkadaşımı çalışıyor ama ben bir şey demiyorum deyip destekliyorum mesajı da vermiş olabilir. 10 yıllık arkadaşım ama ben karışmıyorum kardeşim de demiş olabilir. İşte olaya iki taraflı da bakmakta yarar var. Tunç Başkan yaptığı açıklama ile kendini koruyor” diye konuştu. 

UMUTOĞULLARI: BAŞKAN SOYER, KAMUOYUNA ÇIKIN ADAY OLUN DİYOR!

Mithat Umutoğulları, Tunç Soyer’in açıklamasında Genel Başkan bir isim söylemedi dediğini de belirterek şunları kaydetti:  

“Genel Başkan Deniz Yücel’i istiyor açıklamasına karşılık Tunç Soyer, Genel Başkan bir isim vermedi diyor. Yani, Soyer, aslında kamuoyuna da bir mesaj gönderiyor ve diyor ki, ‘Ben Ankara’ya gittim, Genel Başkanla görüştüm’.  Öte yandan başkan herkese çıkın ve aday olun diyor.”  

‘CHP’DE KILIÇLAR KININDAN ÇIKACAK’

Artık seçim sürecinde her şeyin çok sert olacağını dile getiren Nakçı, “Bu saatten sonra çok sert bir süreç gerçekleşecek.  Kılıçlar kınından çıkacak. Ama CHP bu süreçten zarar mı görür yarar mı? Bilemem” dedi. 

Umutoğulları, Başkan Soyer’in de kavga ve gürültüden çekindiğini belirterek şöyle devam etti: “Soyer, açıklamasında ‘bir çatışma görüntüsüne, kavgaya, gürültüye izin vermemeliyiz. Kimse kimseyi kırmamalı’ diyor. O da bu kaygıları hissediyor demek ki. O bence parti kamuoyuna mesajını çok net vermiş. “

‘SAFRALAR TEMİZLENMELİ’

Adem Nakçı Başkan Soyer’in dikkatli olması gereken konular olduğuna vurgu yaptı. Nakçı,  “Keşke Tunç Soyer, benim adıma verilen sözlere, vaatlere inanmayın. Benim ağızımdan çıkmayan hiçbir şeye güvenmeyin dese. Çünkü vaatler havada uçuşuyor. Hareket çok iyi gidiyor ama safraları temizlemezsen problem artar. Artık öyle bir hale gelmiş ki. Senin yapın öne çıkmış ama iltihap var o iltihap boşaltılmalı. Safra temizlenmeli. Önce kendi etrafındaki her şeyi temizleyeceksin. Artık il ve ilçe başkanlığı için delege pazarlığı başlayacak. Bu açıklamaları sadece Tunç Başkan için söylemiyorum. Tüm siyasiler için söylüyorum. Bu kavgaların da delege pazarlığı da olmamalı. Demokrasi için savaşılmalı” ifadelerini kullandı. 

‘KONAK VE KARABAĞLAR’DA DURUMU KARARSIZ DELEGELER BELİLER’

Pazar günü gerçekleşecek olan Çiğli İlçe kongresini de değerlendiren Nakçı ve Umutoğulları, Çiğli de mevcut İlçe Başkanı Mert Özcan’ın avantajlı olduğunu belirtti. 

Umutoğulları Çiğli’de kongre sonucunun belli gibi göründüğünü ancak  siyasette hiçbir şeyin garantisi olmadığını vurguladı. Nakçı ise kente hakim olan bir gücün Mert Özcan’ın arkasında olduğuna dikkati çekerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Mert Başkanın söylemi çok güzeldi;  ‘şimdi seçilerek gelmek istiyorum’ diyor. Şirin Akgül’ün adaylık açıklaması da çok güzeldi. ‘Dışarıda biz bize kavga etmeyelim’ diyor. Şirin Akgül, toplumda takdir edilen biri ve Çiğli’de de tanınıyor. Çiğli’den birçok ilçe başkanı geçti. Aklımızda kalan kaç kişi var. Ali Rıza Koçer, Utku Gümrükçü, Mert Özcan var. Yani, Ali Rıza Koçer’in desteklediği isimler akılda kaldı. Onun dışında akılda kalan yok.  Ancak Şirin Akgül’de yağmasa da Şirin gürleyecek. 416 delege var, sonra mahallede 300 küsur oy aldın. Yani, Mert Başkan kazanır gibi duruyor. Seçimin geriliminin az olacağını düşünüyorum.  Her ilçeye bir Koçer lazım. O oyunu iyi kurar.”

Karabağlar’da Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu’nun uzun zamandır ilçe başkanı olan Ali İhsan Yıldız’ı desteklediği belirten Umutoğulları, “Uzlaşı adayı olarak Mehmet Türkbay, deniyor ama belediye Ali İhsan Yıldız’ı istiyor. Aslında ben belediye başkanının Ali İhsan Yıldız ile devam etme kararını çok yerinde buluyorum” dedi.

Nakçı ise Karabağlar’da muhalif olan mavi listenin adayının henüz belli olmadığına vurgu yaptı. Nakçı, “Karabağlar’da mavi listenin adayı henüz belli değil. Orada bir de ortada duran bağlantısız olanlar var. Ortada yer alan kararsız 80 90 isim var. Ellerinde 50 60 delege bulunuyor.  Karabağlar’da havuz denilen bir şey var. Geliyor sana ilçe yönetimi kaç kişi verebilirsin diyor. Mavi listede 3 4 kişinin adı aday olarak geçiyor. Orada sistem değişik işliyor, matematik de farklı . Muhalefet zorlanır yanına tarafsızları alması lazım. Ali İhsan Başkan bir gövde gösterisi yapıyor. İlçe başkanlığı 4 kez yer değiştirdi.  Ancak artık Başkan Yıldız’ın elinde büyük bir koz var; ilçe binasını satın aldılar. Adam çıkıp diyecek ki ben ilçe sorunu çözdüm kardeşim. Ali İhsan Yıldız’ın mevcut yönetim ile arası iyi. Kim ne derse desin Siyasi Başkan Yardımcısı Ceyhan Kaya bu işi iyi biliyor. Ama verilen büyük sözler ne kadar tutulur ya da Büyükşehir ne kadar zan altında kalır bunu bilmiyorum. İlçe başkanı 16’ya sıfır başlıyor 270 alıyorsun, karşıya 130 anca kalıyor. Fire versen bile sen alıyorsun seçimi” dedi. 

Konak’ta da bir büyük bir yarışın yaşanacağını ve Belediye Başkanı Abdül Batur’un gittiği her yeri etkisi altına aldığını belirten Umutoğulları, “Abdül Batur zeki biri,  gittiği her yeri örgütlüyor. Narlıdere’de istediği adamı aldı koltuğa oturttu.  Bir tek Konak’ta Yalı Mahallesi var muhalif . Orda da 50 kişi var ellerinde ve onlarda Ahmet Karadağ’ı aday çıkaracaklar” diye konuştu. 

Çağrı Gruşçu’nun Başkan Batur’un adaylık sürecinde çok çalıştığını dile getiren Nakçı, Gruşçu,  Batur için ölümüne çalıştı” dedi. 

Umutoğıulları ise Çağrı Gruşçu’nun Uğur Yıldırım’ın hay-tasına düşmediğini ifade etti. Umutoğulları, Gruşçu, Yıldırım gibi yapmadı. Ayrıca Bayraklı’da da Cemalettin Alper, Serdar Sandal için çalıştı cephe almadı, mücadele verdi”  ifadelerini kullandı. 

NAKÇI: BATUR VE ENGİN DİRSEK TEMASINDALAR

Abdül Batur ile Ali Engin’in Deniz Yüceli destekediğini belirten Umutoğulları Konak’ta bir de Büyükşehir ve  Konak rekabeti olduğunu söyledi. Nakçı, ilçede Abdül Batur ile Rıfat Nalbantoğlu, rekabeti de var. Geçmişte Abdül Batur Önder Sava, Rıfat Nalbantoğlu’da Deniz  Baykal’a yakındı. Bu rekabet oradan geliyor. Abdül Batur her zaman ilçe başkanlarına her anlamda yardım eder ve Ali Engin ile de yakın dirsek temasındalar” dedi. 

Narlıdere, Konak, Karşıyaka’nın üçlü ittifakı ile Deniz Yücel’in il başkanlığını kazanacağını aktaran Umutoğulları, Bayraklı’yı da yanlarına alırlarsa Deniz Yücel’in il başkanlığı garanti. Nakçı da Çiğli’nin de bu ittifaka eklenebileceğine dikkat çekti. Nakçı, “Kentin matematiğini belirleyen Karabağlar, Konak Karşıyaka, Buca, Bornova ve Bayraklı’dır  6 ilçe gündemi belirler. Bir de Çiğli eklenirse İpi göğüsler. Konak’ta Şakir Başak vardı ve kendisi Mardinli ama o ilçede herkesi kucakladı. Çağrı Gruşçu’yu yerine getirdi ve Çağrı Başkan’da aynen onun gibi birisi. Kopukluğu ortadan kaldıran Şakir Başkan oldu ve Çağrı Başkan’da onun gibi davrandı. Muhalifler, genç başkanın karşısına genç, liberal sosyal demokrata karşı daha da solcu, hatibin karşısına hatip çıkarmak istediler. Çünkü Konak’ta eski solcuların nereden baksa 50 oyu var. Batılı olan Çağrı Gruşçu’ya karşı daha etnik, daha doğulu birini çıkarmak istediler ama başarılı olamadılar. Daha doğu kökenli, alevi yapısı olan birini istediler ama hesapları tutmadı. Havuz konusu Buca, Karabağlar ve Konak siyasetine yön veriyor” diye konuştu.