NAKÇI: UĞUR YILDIRIM KAVGAYI KASTİ KÖRÜKLEDİ AMA EN BÜYÜK DARBEYİ KENDİSİNE VURDU

TAKİP ET

Karşıyaka'da yaşanan olayların fitilini CHP İlçe Başkanı Uğur Yıldırım'ın ateşlediğini belirten Nakçı, Karabağlar'da da Murat Bakan'ın bu denli seçimden güçsüz çıkmalıydı ve orada bu kadar fazla liste seçime girmemeliydi' dedi

Sevilcan GÜNAY/GERÇEK HABERCİ- Gerçek Haberci.com’un imtiyaz sahibi Adem Nakçı ve TV35 Yönetim Kurulu Başkanı Mithat Umutoğulları geçtiğimiz hafta sonu gerçekleşen ve son bulan CHP mahalle delege seçimlerini değerlendirdi. Nakçı, yaptığı yorumlarda Çiğli’de beyazın güçlü olduğunu dile getirirken, Bayraklı ’da ise çok büyük bir karmaşanın yaşandığına dikkati çekti. 

‘TECRÜBESİ İLE ALABAY ÖNDE’

Adem Nakçı, En politize partinin CHP olduğuna vurgu yaparak, Karşıyaka’nın kavga gürültüyü sevmediğini de belirtti. Adem Nakçı, “Ali Engin, Atilla Sertel çekişmesinde Mavişehir HDP’ye oy verdi. HDP’yi çıkarırsanız mevcut partiler içinde politikayı en iyi bilen ve politize olan parti CHP. Karşıyaka’nın şöyle bir tavrı var;  o sandıkta siz güçlü olsanız bile,  kendi istediğini yapıyor, hesabını soruyor. Karşıyaka’da bir oy ile seçim alındı ve aynı mahallede 1 oyla da ağır top liste dışı kaldı” dedi. 

Karşıyaka’da farklı bir tablo çıktığını aktaran Mithat Umutoğulları sözlerini şöyle sürdürdü: “Karşıyaka’da mavi liste çıktı gibi görünse de farklı hesaplar var. Uğur Yıldırım oyun dışında kaldı. Oy verenler de çıkan güce göre oy kullanıyor. Ali Engin Karşıyaka’dan güçlü çıktı.” 

Adem  Nakçı: “Artık Uğur Yıldırım,  belirleyen güç değil, Cemil Tugay kazandı deniyor ama Cevat Durak, Cihan Türsen, Serdar Yavaşoğlu’nu da unutmamak lazım. Mavi listedeki gençlerden de bir kopma oldu. O listenin en güçlü ismi Ali Engin. Ancak beyaz listeye destek veren Adnan Alabay’ında bir gücü var ve bunu asla unutmamalıyız.”

Mithat Umutoğulları: “Adnan Alabay ve Ali Engin İl Başkanı olarak Deniz Yücel, diyor. Cemil Tugay ise bu konuda bir açıklama yapmadı.  O Karşıyaka’da istediğini aldı. Öte yandan Serdar Yavaşoğlu’da ilçe başkanlığına aday olmak istiyor. Bugün itibariyle Adnan Alabay’da ilçe başkanlığı için kulis yoklaması yapıyor ve gereken desteği alırsa aday olur. Orada Adnan Alabay’ı akrabaları ile eleştiriyorlar. ilçe başkanı olurken bir operasyona maruz kaldı ve bence bunun içinde CHP’lilerde var. Emniyette ifadesi alınmadan görevden alındı, ilçe başkanlığı için apar topar başkan seçtiler. Bu haksızlık. Bu adam ceza evine girdi çıktı ve hala siyasette var. İl Başkan Yardımcısı oldu. Örgüt vefasına bakarsan,  en ağır basan adan bence Alabay.”

Adem Nakçı: “Adnan Alabay ifade vermeden ilçe başkanlığı için pazarlık yaptılar.  Kimse yanlış anlamasın Serdar Koç çok iyi bir insan ama bedel ödeme, partide görev alma süresine bakınca Adnan Alabay önde üstelik yönetim tecrübesi de var. “

‘YILDIRIM’IN TAVRI İPİNİN ÇEKİLMESİNE NDEN OLDU’

Mithat Umutoğulları: “Aslında Uğur Yıldırım yönetiminin ilk döneminde bir İlk sıkıntı yoktu. Ancak sonradan Uğur Yıldırım, Tuncay Özkan’ın kimliğini kullanarak teyze oğlunun arkasından belediye başkanı olmaya çalıştı. Deniz Yücel’i sevmezdi ama Tuncay Özkan, ile arası iyi diye Deniz Yücel ile de yakınlaştı. Belli dengeleri doğru hesaplasaydı, Karşıyaka’da herkesin önereceği bir isim olurdu. Şahsi fikrim delege seçimlerindeki tavrı ipini çekti.”

‘KARŞIYAKALI KAVGA EDENİ TERK EDER’

Adem Nakçı: Uğur Yıldırım, kaybetmekten o kadar korktu ki hep hata yaptı.  Agresiflik ona kaybettirdi. Cemil Başkan’da bu süreçte yıprandı. Bahriye Üçok, Uğur Yıldırım’ın mahallesi ve orada mahalle delege seçiminin çok rahat kazanılması gerekirdi. Fakat Uğur Yıldırım,  kazanmasın diye ve iki liste kavgasından sıkılan 3’ncü bir liste çıkardı. Karşıyaka kavga ettiğiniz de sizi terk eder. Ne oldu? İlçe Başkanının mahallesinde beyaz liste kaybetti. Uğur Yıldırım kavgayı kasti körükledi ama en büyük darbeyi kendisine vurdu. Karşıyaka’da bence kısa özet; Mavi liste güçlü kazandı ama kendi içinde de üç-dört parçaya ayrıldı ve pazarlık payı var. Pazarlık çok sert geçecek. Barış Erel,  Ali Engin’in ilçe başkanı adayı. Sert ve keskin bir süreç olacak. Mavişehir’de Mustafa Özuslu’nun eşinin seçilmemesinde de Mustafa Özuslu’ya bir mesaj var.  Eşinin üstü çizildi, yerine Serdar Yavaşoğlu geldi. Karşıyaka, bu kentin en politik yeri kitleler halinde hareket etmiyor ama toplanması gerektiğinde de bunu başarabiliyor.“

‘CHP İDEOLOJİK HESAPLAŞMA OLARAK EN SERT YAPIYA SAHİP PARTİ’

Çiğli’de beyaz listenin çok güçlü çıktığını ve 26 mahalleden 24’nü kazandığını hatırlatan Nakçı: Çiğli’de 26 mahallenin 24’nü beyaz aldı.  Buna rağmen muhalefet büyük bir cesaretle aday çıkardı. Kongre sürecinde ne olacağını göreceğiz.  Öte yandan 2023 döneminde bence kongre bir sene ertelenebilir. Çünkü 2023 seçimleri olacağı için kongrenin ötelenebileceğini düşünüyorum. Çiğli’de olan şu; ilçe kongresinde hep belediye tarafı kazanıyor. Muhaliflerin 100 veya biraz daha fazla bir delegesi var ve bir mesaj verecekler ama 140’la mı 190’la mı verecek onu göreceğiz. CHP’de öyle bir vicdan var ki; örneğin sen hep ön plandasın ama sonra bir şey olmadı diye partiden geri çekilirsen örgüt de senin cezanı kesiyor. Çünkü demek ki koltuk için çalışmış, tek derdi oymuş diyor. CHP ideolojik hesaplaşma adına en sert yapıya sahip parti. Bunun yanında Çiğli, Bayraklı gibi karışık değil saflar çok net. 

Mithat Umutoğulları: “Muhalefetin Çiğli’de 130 delegesi var.  Çiğli’deki figürler, göçmenler genellikle alevi ve doğulu kesime soğuk bakıyor. Ama Şirin Akgül bunu aşabilir. Ama bence orada belediyeye yakın isimler şanslı. “

 Bayraklı’da delegasyonun onlarca parçaya bölündüğüne vurgu yapan Mithat Umutoğulları, “Bayraklı’da tüm delegasyon tabiri caizse çıldırırmış durumda.  Orada herkes söz sahibi olmaya çalışıyor. Bunun altında yatan neden de geçtiğimiz 10 yıl içinde delegasyon hiç bu kadar özgür kalmamıştı. Orada bir irade vardı her şeyi yöneten, çekim çeviren, gerektiğinde elini masaya vuran ama artık yok”

Adem Nakçı: “O irade Hasan Karabağ’dı, kendi siyasi duruşu netti,  insanları yeri gelirdi dinlerdi yeri gelirdi kendi fikrini söylerdi. O dolaşırken herkes o güce saygı duyardı. Şu an ki mevcut belediye gibi değildi;  alırım,  satarım,  oraya gezme, oraya oturma demezdi ve herkesin de fikirlerini dinler ondan sonra bir karar alırdı.  İlçede her şeye hakimdi, sabit oturduğu bir makam yoktu. Karabağ, giderdi mahallerde gezerdi. Hasan Karabağ varken belediye başkanlığı için 3-4 aday çıkmıştı o aday değilim dedikten sonra 15 aday çıkmıştı.”

Pınar Susmuş’un ilçe başkanlığı için adaylığını da değerlendiren Nakçı ve Umutoğulları şu açıklamaları yaptı:

 Nakçı, “Bayraklı’da yukarıda oturanlar ile aşağıda oturanlar arasında sosyo politik farklar söz konusu ancak eski başkan Hasan Karabağ, iki sınıf arasında da dengeyi oturtabiliyordu. Manavkuyu, Mansuroğlu, Osmangazi, buralarda seçimin kaybedilmesi çok önemli, çünkü üçü de büyük mahalleler ve Pınar Susmuş her yerde ‘ben Serdar Sandal’ın adayıyım’ diyor. Bir yalanlama geldi mi? Hayır gelmedi.  Songül Gök’te koşturuyor. Ancak şunu söyleyebilirim ki Serdar Sandal için Pınar Susmuş bir handikap değildir.” 

‘ALPER, RACONU KESTİ’

Mithat  Umutoğulları: “Pınar Hanım dün toplantıda ‘kimseye ihtiyacım yok tek başsıma gezeceğim adayım’ demiş. Cemalettin Alper, benim çok yakın arkadaşım ama en sert ben eleştiriyorum. Şimdi Pınar Hanım; tanımıyorum ama bir rüzgar gelir sizi öyle bir yere götürür ki kimse engel olmaz. Nasıl ki İstanbul’da kimse Ekrem İmamoğlu’nu engelleyemedi.  Bu hanımefendi de bir rüzgar yakalasa kimse durduramaz. Ancak siyasette sadakat çok önemli. 2014’te siz başka bir siyaset partinin adayına destek veriyorsunuz. Sonra o dönem mevcut başkan aleyhine bir hareket başlatıyorsunuz. İşte bu sebeplerden de Pınar Hanım olmaz.  Rıfat Nalbantoğlu’da olmaz diyor. Cemalettin Alper, mevcut belediye başkanın önünde yeterli zaman olmasın,  ısınma turuna çıkmadan raconu kesmeye çalışıyor. Serdar Sandal onu yarı yolda bıraktı kadın aday olsun dedi o da raconu kesti ve ilçe kongre tarihini 21 Aralık olarak belirledi”

‘KARABAĞLAR’DA BU KADAR LİSTE ÇIKMAMALIYDI’

Karabağlar Barış Mahallesi’nde yaşanan olayları değerlendiren Adem Nakçı:  CHP Karabağlar İlçe eski başkan yardımcısı, muhtar ‘benim fotoğrafımı çeker misin?’ diye rica etti, ben de ‘izin aldım ve çektim’ diyor.  Zaten orda yaşanan olay fotoğraf çekilmesinden dolayı alevlendi. Halbu ki 4 delegesi olan mahallede bir sorun çıkacağını kimse tahmin etmiyordu. Öte yandan Karabağlar’da eskiden böyle renkli listeler olmazdı. Sadece beyaz ile kırmızı yarışırdı. Gökkuşağı, mor, pembe bu böyle olmaz. Bu böl parçala yönet sistemidir. İlçe Başkanı orada seçimden çok güçlü çıktı. Murat Bakan’ın orada bu denli güçsüz çıkmaması gerekirdi. Bakın Mahir Polat’a Bornova’da ne kadar güçlü çıktı.”

Mithat Umutoğulları:  “Bence bir muhtar gelip başkan yardımcısına beni fotoğrafa çek demez. Neden magazin muhabiri gibi kayıt alıyor. Bunu hiç doğru bulmadım.”