Okullarda kadrolu destek personeli yok! Peki hijyen nasıl sağlanacak?

TAKİP ET

Eğitim-Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Vardal, 18 Haziran itibariyle okullarda İŞKUR aracılığıyla çalışan temizlik görevlilerinin ilişkilerinin kesildiğini dile getirerek, 'Temizlik ve hijyen nasıl sağlanacak?' sorusunu yöneltti

İlk Ses Gazetesi'nden Burcu Yanar'ın haberine göre Dijital karnelerini 18 Haziran’da alan öğrenciler 2 Temmuz’da basılı karnelerini alacak. Okulların kapanmasının ardından ise telafi dersleri ve sınavlar başlayacak. Yani öğrenciler okulu kullanmaya devam edecekler. Okullara gönderilen yazılarda ise temizlik hizmeti sağlayan görevlilerin 18 Haziran 2021 itibariyle okullarla ilişkiler kesildi. Bu noktada eğitim kurumlarında temizlik ve hijyenin nasıl sağlanacağı ise özellikle velilerin akıllarında soru işaretleri yaratıyor. Eğitim-Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Necip Vardal, konuyla ilgili görüşlerini dile getirerek 5 Temmuz sonrasında başlayacak yaz faaliyetleri dikkate alındığında, İŞKUR ve geçici işçi olarak çalışan eğitim emekçilerinin okullarda olmamasının salgın döneminde çeşitli sorunlara neden olacağını söyledi.

SORUN VELİLERE HAVALE EDİLİYOR

Eğitim-Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Necip Vardal, Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) okullarda İŞKUR aracılığı ile çalışan eğitim emekçilerinin çalışma sürelerinin sona ermesi nedeniyle okullarla ilişkilerini 18 Haziran 2021 tarihi itibariyle kesmekte olduğunu belirtti. 696 sayılı KHK ile taşerondan kadroya geçirilen geçici işçilerin de aynı tarihten itibaren iki ay ücretsiz izne çıkarıldığını aktaran Vardal, “Ancak, 21 Haziran 2021 tarihinden itibaren 27 Ağustos 2021 tarihine kadar sürecek telafi eğitiminde okullarda temizlik ve hijyenin kimler tarafından nasıl sağlanacağını belirtilmemektedir. Okulların 2 Temmuz’a kadar açık olacak olması ve 5 Temmuz sonrasında başlayacak yaz faaliyetleri dikkate alındığında, İŞKUR ve geçici işçi olarak çalışan eğitim emekçilerinin okullarda olmamasının salgın döneminde çeşitli sorunlara neden olacağı açıktır. MEB sorunu okul yönetimlerine havale etmiştir. Her okul yönetimi de temizlik ve hijyeni Okul Aile Birlikleri aracılığıyla çözmeyi düşünecektir. Bu da sorunun velilere havale edildiğini göstermektedir” ifadelerine yer verdi.

 

KADROLU DESTEK PERSONELİ İSTİHDAM EDİLMELİ

MEB’in çok uzun yıllardır kadrolu yardımcı personel istihdam etmemekte olduğunun da altını çizen Necip Vardal, “Okulların hijyeni İŞKUR aracılığıyla yürütülen Toplum Yararı Projesi kapsamında süreli olarak istihdam edilen personel aracılığıyla sürdürülmektedir. Bu uygulama elbette temiz ve hijyenik bir okul için yeterli değildir. Bu uygulamadan vazgeçilerek her okula yeteri kadar kadrolu destek personeli istihdamı sağlanmalıdır. MEB her zaman yaptığı gibi sorunu başka noktalara havale etmekte, burada da temizlik ve hijyen sorununu okul aile birliği aracılığıyla velilerin çözmesi istenmektedir. Özellikle dezavantajlı bölgelerde, yoksul öğrencilerin mahallelerinde bulunan okullarda ciddi risklerle karşı karşıyadır okullarımız” diye konuştu.

 

ZORUNLU İZİN UYGULAMASI KALDIRILMALI

Necip Vardal, salgın döneminde okulların hijyen ve temizliğinin öneminin bir kat daha arttığının altını çizerek, “Sağlıklı ve güvenli bir ortamda eğitimin sürdürülmesine, sınıfların havalandırılmasından, tuvaletlerin temizliğine; yüzey temizliğinden, okulun eğitim öğretime hazır edilmesine kadar süreçte başınızın çaresine bakın denmektedir. Kamusal eğitim ve sosyal devlet ilkesi gereğince destek personelinin de sözleşmeli, ücretli gibi güvencesiz çalıştırılmasına son verilmeli ve tüm eğitim emekçileri kadrolu istihdam edilmelidir. Arkadaşlarımızın zorunlu izne çıkarılma uygulamasına son verilmeli, yaşadıkları hak kayıpları giderilmeli ve okullarda sorun yaşanmasının önüne geçilmelidir” dedi.