Okullarda Mescid Zorunluluğu

TAKİP ET

Eğitim-İş, MEB'in yönetmelik değişikliğiyle okullara mescid zorunluluğu getirmesini yaptığı açıklamayla kınadı.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Kurum Açma, Kapatma ve Ad Verme Yönetmeliği’ndeki değişiklik eleştirilere neden oldu. Yönetmelikte yapılan değişiklik ile göre, yeni açılacak her kurumda yeteri kadar müdür yardımcısı odası ile abdesthane ve mescit olması gerekiyor. Ayrıca, yönetmelikle kurumlardaki Atatürk ile tarihe mâl olmuş şahıs, yer, tarih ve olay adları, şehitlik ve gazilik unvanlarına sahip olanların adları değiştirilebilecek.

MEB’deki bu yönetmelik değişikliğiyle ilgili Eğitim-İş çok sert bir açıklama yaptı. “Eğitim Kurumlarında Mescit Zorunluluğu Anayasaya Aykırıdır!” başlıklı açıklamada, “Milli Eğitim Bakanlığı, gerici bir eğitimin temellerini oturtmak için en büyük adımı bugün, yani birçok yurttaşın tatilde ve yolda olduğu bayram arifesinde atmıştır” ifadeleri kullanıldı.

Eğitim-İş’in konuyla ilgili açıklaması şöyle:

“Laik, bilimsel, çağdaş eğitimi her gün biraz daha terk eden Milli Eğitim Bakanlığı, gerici bir eğitimin temellerini oturtmak için en büyük adımı bugün, yani birçok yurttaşın tatilde ve yolda olduğu bayram arefesinde atmıştır.

Tıpkı AKP’nin iyi maddeleri de barındıran ancak temelinde Cumhuriyet’imizi kökten sarsan değişiklikler içeren torba yasalarında olduğu gibi; MEB yöneticileri de Kurum Açma, Kapatma ve Ad Verme Yönetmeliği’nde değişikliğe gitmiş; ve olması gereken değişikliklerin arasına şeriat ülkelerindeki kriterleri aratmayan maddeler sıkıştırmıştır.

Her ne kadar yeni yönetmeliğe göre; yeni kurumların açılabilmesi için yeterince idari oda, kantin alanı, su deposu, arşiv odası gibi gerekli unsurların bulunması zorunlu kılınsa da, kadınlar ve erkekler için ayrı ayrı mescitlerin oluşturulması zorunluluğu, asıl niyeti belli etmiştir.