OPEC: Petrol Üreticileri İçin Kısıtlama 6 Ay Daha Uzatabilir

TAKİP ET

OPEC üyesi ve OPEC mensubu olmayan ülkeler arasında düşen petrol fiyatlarını düzenlemek için hazırlanan petrol üretimi kısıtlama kararı bir altı ay daha uzatılabilir. Uzmanlar, bu kararın istenilen sonucu vermeyeceği görüşündeler.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC üyesi olmayan petrol üreticilerini bir araya getiren bir komite, petrol fiyatlarında dengenin sağlanması için yapılan kesintinin altı ay daha uzatılmasıyla hedeflenen sonuçları çalışacak teknik bir ekip oluşturulmasını önerdi.

The BRICS Post'a göre, petrol uzmanları, böylesi bir uzatmanın petrol fiyatlarını daha aşağılara çekeceğini belirtiyor.

Yapılan ilk çıktı düzenlemesinden önce, uluslararası sabit olan Brent Crude, yüzde 0.47'lik bir düşüş daha yaşayarak 50.56 dolara gerilerken, ABD'li reför West Texas yüzde 0.77 düşerek 47.60 dolara geriledi.

Petrol fiyatları, OPEC üyeleri ve OPEC üyesi olmayan başlıca petrol üreticileri petrol çıktısında kısıtlama üzerinde anlaştıklarından beri bir yükseliş içerisine girdi. Şubat'ın ortasıyla birlikte varil başına fiyat 57 dolara ulaştı.

OPEC üyesi olmayan petrol üreticisi ülkeler, dünyanın en çok enerji ihraç eden ülkelerinden Rusya'nın biriken hacmiyle birlikte, petrol çıktısını geçen sene günde 558 bin varilde sabitlemişlerdi. 

Rusya, Putin'in birkaç ay önce başarısız olacağını belirttiği günlük 300 bin varil kısıtlamasıyla enerji analistleri arasındaki korkuyu bastırmıştı. 

Ocakta, OPEC'in toplam üretimi, en büyük kesintinin Suudi Arabistan'dan gelmesiyle günlük 890 bin varile düşmüştü. Ancak, üretimdeki azalma, anlaşmadan muaf olan İran ve Nijerya'nın artan üretiminden daha büyük olacaktı.

Bu gelişme, petrol fiyatlarını düşürme çabasını boşa çıkardı.

Geçtiğimiz hafta, Rus Lukoil şirketinin başkanı Vagit Alekperov OPEC üyesi ve OPEC üyesi olmayan ülkelere fiyatları desteklemek için petrol çıktısındaki kesintiyi uzatma çağrısında bulundu. 

OPEC fiyatların yükseltilmesi için sıkıştırılıyor gibi görünüyor. Ekonomisi Venezuela gibi petrol ihracatına bağımlı, bütçe açığıyla karşı karşıya kalan OPEC üyesi çoğu ülke, ekonomik durgunluk ve depresyon dönemine girdi.

OPEC zirvesi, Mayıs ayında Viyana'da toplanacak.