Orman Mühendisleri Odası'ndan Ağustos ayı için uyarı: "Ağustos sıcakları yangını tetikliyor"

TAKİP ET

Orman Mühendisleri Odası Başkanı Sabahattin Bilge, sıcaklıkların günden güne giderek artacağına dikkat çekerek, önümüzdeki günlerde ormana giden vatandaşların dikkatli olması gerektiğini vurguladı.

Sıla ARABACIOĞLU-GERÇEK HABERCİ-ÖZEL HABER-Orman yangınlarına karşı alınacak önlemleri ve yangınların nedenlerini GERÇEK HABERCİ’ ye değerlendiren Orman Mühendisleri Odası Başkanı Sabahattin Bilge, sıcaklıkların artacağına, bu yüzden piknik, yürüyüş gibi aktiviteler için ormana gidecek vatandaşları uyardı. Bilge, İzmir civarında büyük yangınlar hep ağustos ayında çıktığının altını çizdi.
“Yangınlar etkin mücadele yapılamadığı için büyüyor”
Son yıllarda küresel iklim kriziyle de beraber 40 derece aşkın sıcaklıklarla beraber her yerde yangınlar çıktığını belirten Bilge, “Etkin mücadele yapılamazsa yangınlar büyür. Yangın sayıları büyük oranla meteorolojik olaylar, büyümesi etkin mücadele yapılamadığında oluyor” dedi.
Tedbirler neler?
Bilge, orman yangını öncesinde alınması gereken tedbirleri aktararak şunları söyledi:
“Yangın öncesi, yangın sırasında, yangın sonrası olmak üzere üçe ayırırız. Yangın öncesinde alınması gereken önlemler, araç gereçlerin hazır olmazı, fiziki tedbirler, vatandaş eğitilebilir. Yangın esnasında iyi bir hava araçları, ekip, nasıl tahliye edileceği, yangın esnasında neler yapılacağını iyi organize etmemiz gerekir. Yangın sonrasında yapılması gereken ilk şey yanan alanın tahribatını tespit etmek, daha sonra alanın büyüklüğü, alanın eski haline gelmesi için neler yapılacağı.”
“Kızılçam kolay yanar; ama kendisini geri onarabilir”
Kızılçam ağaçları, yangınların çok olduğu bölgelere yayılmış durumda olduğunu bunun doğanın getirdiği bir sistem olduğunu söyleyen Bilge, “söküp başka bir ağacın getirilmesi mümkün değil. Kızılçam ağaçları orman yangınlarına karşı kendisini korumaya almış, ne kadar çok yanarsa üremesi o kadar kolay. Kozalaklar ne kadar ağır yangın geçirirse geçirsin içindeki tohumlar çimlenme kabiliyetlerini yitirmez ve yangından sonra patlayarak küllerin üzerine yayılır. Başka bir ağaç türünde bunu göremeyiz, sıcak bölgelerdeki ağaç türünün özelliği bu. Bazıları Kızılçamı değiştirip başka orman oluşturmak istiyor. Yapraklı ağaçların olacağı yerler de farklıdır çamların olacağı yerler de. Kim ne derse desin Kızılçam ağaçlarından vazgeçmek imkânsızdır. Kızılçam kolay yanar; ama kendisini geri onarabilir” ifadelerini kullandı.
“Oranın bitki örtüsü taklit edilmeli”
Bilge, Meyve veren ağaçlar kültür bitkileri olduğunu ve kültür bitkilerinin orman ekosistemiyle aynı etkiyi göstermeyeceğini vurgulayarak, “Orman ağaçlarıyla kültür bitkilerinin karıştırılmaması gerekir. Orman ağaçları ekosistemdir ve ormandaki diğer canlılarla ilişki içerisindedir. Ormana kültür bitkisi dikilirse, canlılarla ilişkiyi göremeyiz. Meyve ağacının dikileceği yer ayrıdır, ormana dikilirse orman daralır ve tarım aranı olur. Yanan yer olsa bile oranın bitki örtüsünün taklit edilmesi lazım” diye konuştu.