Otomobilde ikinci el piyasası seçim sonrasını bekliyor

TAKİP ET

TÜİK, Motorlu Kara Taşıtları, Nisan 2023 verilerini paylaştı. Nisan ayında yalnızca 179 bin 504 taşıtın trafiğe kaydı yapıldı. İzmir Oto Galericiler Odası(İZOTO) Başkanı Zafer Dursun, 'Piyasanın bu durumda olmasının sebebi belirsizlik' dedi. 

Ege Şenol ÇALIŞKAN/GERÇEK HABERCİ-ÖZEL HABER- Trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı, Nisan ayında Mart ayına kıyasla, minibüste yüzde 27,2, traktörde yüzde 16,7, özel amaçlı taşıtta yüzde 48,4 kamyonda yüzde 14,8, otomobilde yüzde 11,3 kamyonette yüzde 21,7 ve otobüste yüzde 6,7 azalırken, motosiklette ise yüzde 5,1 oranında artış gösterdi. Otomobil piyasasında görülen durgunluk ile ilgili GERÇEK HABERCİ’ye konuşan İZOTO Başkanı Zafer Dursun, piyasanın dengesizliğinin seçim ortamından kaynaklandığını belirtti.

“BANKALAR FRENE BASMIŞ DURUMDA”
Araç alımlarında kredi kullanımının öneminde değinen, bankaların vatandaşa kredi vermediğini belirten Dursun, “Artık otomobil piyasasında bugünlerde bir kaos var. İnsanlar aracını satmaya korkuyor, alıcı olanlar da pahalı buluyor. Piyasanın dengesizliğinden dolayı insanlar araç alıp vermeye korkuyor. Sonucu fark etmeksizin bu seçim bitse, belirsizlik ortamı kalksa çarşı da yeniden kızışır” dedi. 
Bankaların kredi sağlama durumunu zorlaştırmasının da piyasayı etkilediğini ileri süren Dursun, “Parası olan da almıyor, olmayan kredi çekemiyor. Bankalar frene basmış durumda, kredi skoru yüksek olanlar bile kredi taleplerine karşılık alamıyor. Otomobil piyasasında, ikinci elde satışların yüzde 35-40’ı kredi çekerek gerçekleştiriliyor. Sıfır araç alımlarında ise bu yüzde 90 civarında. Piyasanın bu durumda olmasının ana sebebi belirsizlik. Bu belirsizlik piyasayı tamamen durduruyor, halihazırda Türkiye’nin yüzde 25’i araca yatırım yapıyor, bu durum düzelmeli” diye konuştu.

Otomobil ikinci el piyasa seçim sonrası