Özkan'dan devrim niteliğinde Tüzük önerileri

TAKİP ET

CHP Kurultayı sonrası yaşanan değişim ve bunun ardından yapılan yerel seçimler sonrası gözler tüzük değişikliğine çevrildi. Bu konuda daha önce yapılan değişiklik önerilerine bir ekte CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan'dan geldi.

Uğurcan BOZTAŞ/GERÇEKHABERCİ-ÖZEL HABER- Değişim hareketinin seçim sürecinde beklenenin üstünde başarı elde etmesi gözleri daha önce yapılacağı sözü verilen “Tüzük Kurultayı”na çevirdi. Bu konuda daha önce yapılan çalışmalar sonrası ortaya atılan değişiklik taslağına partililer katkı koymaya devam ediyor.

CHP’de uzun süre Genel Başkan Yardımcılığı görevinde bulunan ve son olarak eski Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun başdanışmanlığı görevini yürüten Tuncay Özkan GERÇEK HABERCİ’ye özel açıklamalarda bulundu.

Partide aday belirleme yönteminde önseçimin önemine değinen Özkan, seçimle aday olunacak yerlerde mutlaka önseçim yapılması gerektiğini belirterek; “Milletvekillerimizin belediye başkanlarımızın belediye meclis üyelerimizin mutlaka ön seçimle belirlenmesi şartı getirilmelidir. Böylece taban ile yönetim kadrosu arasındaki kopukluklar ortadan kalkacaktır. Elbette ki ihtiyaca göre Türkiye genelinde genel merkezin yüzde 5 kontenjan kullanma hakkı saklı kalmalıdır. Ancak bu oran asla yüzde 5’i geçmemeli ve ön seçimden asla taviz vermemelidir. Bir kez ön seçimden yararlanan kişi bir daha kontenjan hakkından yararlandırılmamalıdır. Yeniden aday olmak istediğinde mutlaka ön seçime girmelidir. Biz ‘halkın sesi hakkın sesidir’ diyen büyük Atatürk’ün yolundan giden evlatları olarak bunu gerçekleştirmeliyiz.” dedi.

3 Dönemden fazla aday olunmamalı

Genel ve yerel seçimlerde aday olarak gösterilecek isimler için de dönem kısıtlaması getirilmesi gerektiğine de vurgu yapan Tuncay Özkan; “Olmazsa olmaz diğer bir düzenleme her görev için en fazla üç dönem aday olunabilme şartının getirilmesidir. Böylece parti devrimci bir geleneğe sahip olacak yenilenecek ve sorunlarımızın büyük bir kısmı katılımcılık ile ortadan kalkacaktır” diye konuştu.

Demokrasi için “Çarşaf Liste” şart

Tuncay; parti içi demokrasinin oturması için seçimlerin çarşaf liste ile yapılması şartının da tüzüğe eklenmesi gerektiğini vurgulayarak; “Her seçim mutlaka çarşaf liste uygulamasıyla gerçekleştirilmelidir. Tüzüğümüze bununla ilgili hüküm mutlaka konulmalıdır. Cumhuriyet Halk Partisi hiç kimsenin hükümranlığını ilan edeceği parti üzerinde hak ve hukuk gaspına yol açacağı bir gücü kullanmamalıdır. Çarşaf liste partimizde birliği beraberliği ortak hareket etme alışkanlığını ve dayanışmayı getirecektir” dedi.

Eşit temsil şart

Parti içinde kadın ve gençlerin hak ettiği değeri bulması için tüzük değişikliği çerçevesinde kadın ve gençlik kolları ayrımının sona erdirilmesi gerektiğini de dile getiren Özkan şöyle devam etti;

“Bunlar ana kademe yönetimimiz içerisinde birleşmeli ana kademe ve merkez yöneticilerimiz de yüzde 50 gençlik ve kadın kotası uygulamasına başlanılmalıdır. Böylece partimizde genç ve kadın katılımının oy ve söz hakkının önü açılmalıdır. Bugünkü uygulama çok zarar verici olmaktadır. Kadın ve gençlik kollarımız genel başkanları MYK‘ya katılmakta ama oy kullanamamaktadır. Böylece karar mekanizmalarındaki etkinlikleri yok olmaktadır. Hem de ana kademedeki genç ve kadın katılımı eksikliğini nedeniyle bazı gelişler zamanında yakalanamamaktadır. Bu maliyet ekonomisi açısından da gençlik ve kadın kollarımızın çalışmalarını sınırlamaktadır. Ancak kadın ve genç kotasıyla ana kademe yönetimlerimizin ve Merkez yönetimimizin yüzde ellisini kadın ve gençlerden oluşturduğumuzda bu sorunların hiçbirini yaşamayacağız. Tüzüğümüz mutlaka bu konuda bir çare üretmelidir.”

Aktif Pasif üye kavramı hayata geçirilmek zorunda

Kongre dönemlerinde sıkça tartışılan üye yapısına da değinen Özkan parti üyeliklerinin de yeniden düzenlenmesi gerektiğini üyeliklerin “aktif-pasif” olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirterek şunları ifade etti;

“Üyeliklerin nasıl olacağı noktasında geçen tüzük kurultayımızda aktif ve pasif üyelik getirme arzumuz ne yazık ki gerçekleşmemiştir. Oysa üyelikte beş yılı doldurmayanların milletvekili, belediye başkanı, belediye meclis üyesi olamayacağını şarta bağlarsak ilk iki yıl üyeliği aday üyelik olarak adlandırır, bu iki yıl içerisinde parti çalışmalarına aktif katılımı sağlarsak bu sokak sokak etkinliğimizi mahalle mahalle gücümüzü ev ev birikimimizi aktarma şansı sağlar bize. O nedenle üyelikte ilk iki yıl aday üyelik olarak adlandırmalı, aktif katılımı sağlanmalı ondan sonra iki yılı geçen her üye için parti içi görevlere aday olabilme şansı tanınmalı, beş yılı geçen her üyenin de ülke yönetiminde aday olmasına olanak sağlamalıyız. Böylece üyelikler üzerinden yürütülen kavgaların da tartışmaların da önünü almış oluruz. Bu partideki demokrasiyi büyüteceği gibi parti içi ahlaki çürümeyi de engelleyecektir.”

Bilim Yönetim Kültür Platformu yeniden yapılandırılmalı

Bilim Yönetim Kültür Platformu’nun yeniden yapılandırılması gerektiğini de ifade eden Tuncay Özkan; “Bilim, kültür ve sanat platformu birbirinden ayrılmalı buradaki seçimler bilim platformu üyeliği için on aday, Kültür platformu üyeliği için on aday, sanat platformu üyeliği için on aday olmak üzere toplam 30 parti meclisi adaylığı üzerinden yürütülmelidir. Böylece bilim platformunda partinin ihtiyacı olan projelerin geliştirilmesi kültür ve sanat platformlarında toplumun geleceğinin şekillendirilmesi konusunda çalışmalar daha aktif bir şekilde yapılabilecektir. Bu düzenleme gerçekleştiğinde bugün 52 olan parti meclisi üyesi sayımız 82’ye çıkacaktır” dedi.

Parti Okulu “Akademi”ye dönüştürülmelidir

Cumhuriyet Halk Partisi parti okulunun Cumhuriyet Halk Partisi Akademisi’ne dönüştürülmesi gerektiğini de dile getiren Özkan şöyle devam etti;

“Bu bizi hep heyecanlı, canlı ve verimli kılacak bir dönüşüm olacaktır. Ayrıca parti içi seçimlere katılacaklar ile milletvekilliği, belediye başkanlığı, belediye meclis üyeliği seçimlerine girecekler mutlaka CHP Akademisi’nin sertifikalarını dosyalarına koymak zorunda olmalıdırlar. Böylece parti içi eğitimde büyük bir aşama kaydetmiş olacağız. Yönetime katılacak her kademedeki arkadaşımıza temel bilgileri vermiş olacağız.”

STK üyeliği tercih sebebi olmalı

Sivil Toplum Kuruluşları’nda yetişenlere parti içinde öncelik verilmesi gerektiğinin altını çizen Özkan; “Türkiye sivil toplum örgütleri açısından büyük bir devrim yaşadı. Partiye üye olmada, adaylıklar da en önemli avantajın sivil toplum yönetiminde yer almak oralardan yetişerek gelmek olduğu tüzüğümüze işlenmelidir böylece hem toplumsal örgütlülüğümüzü büyütürken hem de partimize katılacakların niteliğini artırma olanağına kavuşmuş olacağız” diye konuştu.

Mutlaka “Nepotizm”in önüne geçilmeli

Parti içinde son dönemlerde sıkça tartışılan eş, dost ve akraba kayırmaları iddialarına da değinen CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan şöyle konuştu;

“Öznel ve adil olmayan bir şekilde liyakat ve eğitimi olmadığı halde yapılan ayrımcılıkları önlemek, eş aile fertleri ve yakın akrabaları kamu kadrolarına yerleştirmek veya siyasi kadroları bunlardan oluşturmak bir hastalıktır. Bu hastalığı engellemek kaçınılmaz ödevimizdir. Bu hastalığın adı Nepotizmdir. Akrabaları, aile fertlerini kadrolara doldurmak CHP’nin ilkelerinin yok sayılmasıdır. Bu konuda çok üzgünüm ki son iki dönemdir çok kötü bir sınav veriyoruz. Babalar, oğullar, yeğenler, eşler yakın akrabalar hem delege seçimlerinde hem de belediyelerin yeni kadrolarının yerleştirilmesinde Ak Parti’nin tükenmesine yol açan hastalık olan nepotizm bize de sıçradı. Bunu acil ve sert bir şekilde önlemeliyiz. Mücadele etmeliyiz. Çocuklarını, eşini, yeğenini, akrabalarını kadrolara nepotizm yaparak taşıyan siyasetçiye ceza vermeliyiz ve yapılan atamaları seçimleri yapılamaz hale getirmeliyiz. Nepotizme karşı Tüzük kurultayında bir önerim olacak.”