Öztürk, "İYİ Parti bu çizgide devam etse bile siyasi partiler çöplüğüne gider"

TAKİP ET

Gazeteciler Ahmet Nesin ve Serdar Öztürk, AK Partili vekillerin Maldiv ve istakoz tartışmalarını konuştu. İktidar vekillerine atıfta bulunarak “Biz iktidar vekili değiliz ki Maldiv yada Monaco’ya gidelim. İstakoz yiyelim. Yediğimiz yetmiyormuş gibi bir de onu paylaşalım” diyen Serdar Öztürk, “Kıskandım” dedi.
Yaşananları değerlendiren Ahmet Nesin, “Bunlar nasıl gazeteci? Bunlar nasıl siyasetçi? Bunlar nasıl siyasetin içerisinde böyle kalıyorlar? Önce bunları ölçmeden tartmadan milletvekili yapanlar, sırf bunlar kaldı gibi geliyor bana” dedi.
“Istakoz fotoğrafı partinin büyük bir kısmının içine düştüğü kibri anlatan güzel bir resim” 
Eski gazeteci ve AK Parti Milletvekili Şebnem Bursalı’nın Manaco yat kulüpte yediği ıstakozun görüntüsünü paylaşmasının epey bir tepki çektiğini söyleyen Öztürk, “Zaten CHP’liler tepki gösterdi ama bu iktidar partisi içinde de tartışmalara yol açtı. AKP’nin MKYK üyesi ‘Herkes kendine gelsin yada bu partiden defolup gitsin’ diye bir mesaj paylaştı. Gerçekten sert ve uzunca bir mesaj. Tabi bu aslında iktidar partisinin son üç dört seçimde neden oy yitirdiğini, iktidardan neden uzaklaştığını yada partinin büyük bir kısmının içine düştüğü kibri anlatan güzel bir resimdi aslında. Ben çok şaşırmadım. Beklediğimiz bildiğimiz bir şeydi. Bir zamanlar partinin çok önemli isimlerinden bazılarının pudra şekeri görüntülerine alıştı bu millet, ıstakoza da alışır. Birkaç gün sonra da unutur diyorlar” şeklinde konuştu.
“5 milyon seçmen AKP’ye oy vermemiş. Bu sonuçların bir bedeli olacak”
YSK’nın kesin seçim sonuçlarını paylaşmasıyla partilerin aldıkları oy durumunun da netleşeceğini söyleyen Öztürk, “Son birkaç gündür işte bu seçim sonuçlarının değerlendirilmesinde birtakım rakamlar ortaya çıktı. Mayıs 2023’te yapılan hem Cumhurbaşkanlığı hem milletvekilliği seçiminde AKP’ye oy veren seçmenin yaklaşık yüzde 30’unun bu seçimde oy vermediği tespit edildi. Bu da yaklaşık 5 milyon gibi bir rakama denk geliyor. Bunları da üç gruba ayırıyorlar. Bir grubu 2 milyonluk kısım sandığa gitmeyen AKP seçmeni. 1,5 milyon civarında AKP’linin CHP’ye oy verdiğini, yine yaklaşık 1,5 milyon civarındaki AKP seçmeninin Yeniden Refah Partisi’ne oy verdiği, yani toplamda 5 milyon civarında seçmenin AK Parti’den ayrıldığını ve bu seçimlerde oy vermediğini söylüyor. 5 milyon seçmenin nereden baksanız 3 milyonu farklı partilere gitmiş. Bu da önümüzdeki seçimler için muhtemelen çok dikkat çekici bir çalışma olacak. Bu sonuçların bir bedeli olacak. YSK’nın kesin sonuçları açıklamasıyla birlikte şehirlere dağılımı, hangi şehirde seçmen ne tür oy vermiş yada AKP’ye nasıl bir tavır takınmış. Bunların hepsini rakamsal olarak da görmek mümkün olacak. Ama şimdilik bilinen toplamda 5 milyona yakın seçmenin 2024 seçimlerinde AKP’yi terk ettiği, konuştuğumuz fotoğraf paylaşımları, ıstakoza kadar bunların hepsi muhtemelen bu seçmenlerin önemli ölçüde etkilendiği şeyler. Henüz Mayıs 2023’te Türkiye’deki ekonomik krizin halkın geniş kesimine çok fazla yansımadığı, iktidarın da o seçim öncesinde özellikle Erdoğan’ın bir takım çabalarıyla emekliye yaptığı zamla, EYT’liler vardı. Halkın gözünde olumlu olarak değerlendirildi. Sonuçta bizim bildiğimiz ‘Çözerse yine Erdoğan çözer’ mantığının 2023 seçimlerinde geçerli olduğu, 2024’teki seçimde ekonomik krizin çok etkisinin görüldüğü ifade ediliyor. Bu doğru bir tespit. Mayıs 2023 öncesinde Millet İttifakı diye kurulan altılı masanın bir dağıtılıp toplanması, birbirleriyle uyumlu çalışamaması, Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanı adaylığının tartışılıyor olması bunlar etken diye düşünüyorum. Ama şu andan itibaren AKP artık ana muhalefet partisi. CHP de iktidar partisi. Tabi kim bu dört yılı nasıl değerlendirecek” diye konuştu.
Önümüzdeki süreçte seçim gündeminden ziyade enflasyon konuşmaları ve anayasa tartışmalarıyla geçeceğini tahmin eden Serdar Öztürk, “Bu anayasa tartışmasında daha önce çok konuştuk bunu. Ama yinelemek de fayda var. Erdoğan’a kim destek verecek. En önemli sorun bu. Çünkü seçimlerden sonra İYİ Parti lideri Akşener, olağanüstü kurultayda aday olmadığını söyledi. Geçtiğimiz günlerde adaylar ortaya çıktı. Bu adayların büyük çoğunluğu ülkücü kökenli olmakla birlikte merkez sağ’ı tekrardan İYİ Parti’ye getirebilir mi getiremez mi kurultay İYİ Parti’nin sonu mu olur? Bu tartışmalar geliyor. İYİ Parti’nin sonuçta TBMM’de 38 vekili var. MHP’nin 10 yada 11 vekili var. Bunun yanında CHP listelerinden vekil olarak girmiş DEVA, Saadet, Gelecek Partili vekiller var. Bunları topladığımız zaman MHP’den fazla ediyor. Onun için Erdoğan yeni bir anayasa değişikliği noktasında koalisyon kurmak için bir adım atacak mı? Yoksa kendisi başka bir yol mu bulacak? Yada MHP ile birlikte yürümeye mi devam edecek. Erdoğan’ın Akşener ile partisinin başından gitmemesi tavsiyesinde bulunmuş  Yine aynı şekilde MHP Lideri Bahçeli de Akşener’in partisinin başından gitmemesi gerektiğini söyledi. Hatta biraz daha ileri gitti, parti başında kal ve Cumhur İttifakını destekle diye çağrıda bulundu. 27 Nisan’da olağanüstü kurultayı yapacaklar” dedi.
Serdar Öztürk İYİ Parti’de aday olanların ülkücü kökenli olduğuna dikkat çekerken Ahmet Nesin de “Bunlar başkan olacaksa zaten yine kim tartışacak merkez sağ olayını? Nasıl tartışacak? Koray Aydın başkan olursa İYİ Parti’yi merkez sağ diye tartışabilir miyiz? Yada diğer aday?” dedi.
Öztürk de hem Musavat Dervişoğlu ve diğer adayların bir şeyi değiştiremeyeceğini söyleyerek “İYİ Parti Merkez sağı 2019’da yaptığı kurultayda tasfiye etti. Bu isimlerin en önemlilerinden birisi Aytun Çıray” dedi.
Akşener’in “Asena” lakabıyla faili meçhullerin olduğu İçişleri Bakanlığı görevini yaptığını hatırlatan Ahmet Nesin, “Emniyet genel müdürünün de odasını kırıp asan bir kadından bahsediyoruz. Bugün yaşananları görünce aklıma başka şey geliyor. Türkiye siyaseti o kadar karmaşık ve o kadar anlaşılması zor ki, sanki o zaman kurucu olacakken bunlar Erdoğan ile görüştü. Erdoğan’ın hiçbir zaman MHP’yi destekleyeceğini hesaplamadılar. Akşener ve yanındakilere ‘Bahçeli’yi devir koalisyon yapalım’ olmuş gibi geliyor bana. Bu sadece tahmin. Yaşanan olaylara baktığımızda böyle bir mantık gelmiyor mu” diye sordu.
Gidişatın Nesin’in sözünü ettiği yönde ilerlediğini öne süren Serdar Öztürk “Şu anda İyi Parti’nin içinde bulunduğu durum kongreyi yapsa bile tabanda ne olacağı belli olmadığı için şöyle bir tahmin yapmak da mümkün. İyi Parti bu çizgide devam etse bile bir sonraki seçimde şimdi yüzde 3 almıştı o zamanda yüzde 2 veya 1,5 alırsa kapanır. Siyasi parti çöplüğüne gider. Bu kadar milletvekili çıkarma olanağı olmaz. Şu andaki avantajı milletvekili sayısı. Her ne kadar partinin tabanı kaymış olsa da yada siyasetteki depremden en çok etkilenmiş olsa da TBMM’de elinde bulundurduğu sandalye sayısıyla iktidar için ciddi bir gözlem sahası” dedi.