Patron Üretim Yavaşlıyor Diye Pres Makinesini Bozmuş

TAKİP ET

2013'te başı pres makinesine sıkışarak hayatını kaybeden 13 yaşındaki Ahmet Yıldız'ın davasında taksitle ödenmek üzere 24 bin lira ceza kesildi. 

Kanun Hükmünde Kararname ile kapatılan Gündem Çocuk Derneği, davaya müdahil olmak istediyse de bu talep mahkemece kabul edilmedi. Yıldız kayıt dışı bir pres atölyesinde çalışıyordu. Bilirkişi raporunda patronun üretimi yavaşlatmamak için pres makinesini bozduğu ortaya kondu.

İşçi Sağlığı ve Güvenliği Meclisi (İSİG) verilerine göre 2017’nin ilk 7 ayında en az 28 çocuk işçi yaşamını yitirdi. Yasalara göre “14 yaşını bitirmiş, 15 yaşını doldurmamış ve ilköğretimini tamamlamış kişi” çocuk işçi; “15 yaşını tamamlamış, ancak 18 yaşını tamamlamamış kişi” ise genç işçi olarak tanımlanıyor. Ancak çocuk ve genç işçilerin çalışabileceği koşullar ve iş kolları yasalar ile sınırlanmış durumda.

BBC Türkçe’den Fundanur Öztürk‘ün haberine göre 2014’te Konya Akşehir’den Isparta’ya elma bahçelerinde çalışan mevsimlik tarım işçilerini taşıyan midibüsün freni patladı. 27 kişilik midibüste 46 yolcu vardı ve frenin aşırı yük yüzünden patladığı tespit edildi. 18 kişinin yaşamını yitirdiği midibüste 14 yaşındaki Veli Can Çelik ve annesi Leyla Çelik de vardı. Kazada oğlunu kaybeden Leyla Çelik oğlunun kaza günü aslında okula gideceğini ama para kazanmak istediği için kendisiyle geldiğini anlatıyor:

“Kızım da aslında arada sırada bizimle birlikte elma toplamaya geliyordu ama o gün okula gitti. Oğluma da okula gitmesini söyledim ama illa, ‘Ben bugün işe gideceğim, bana para lazım’ dedi. Bir gün evvel okula gitti, ertesi gün elmaya gittik beraber.

“Dayıbaşı oğlumu hep çağırıyordu çünkü benim oğlum çalışkandı. Elma ağaçlarına rahat çıkıyordu. Çok iş yapardı. O gün nereden estiyse geleceğim dedi, binmiş olduk.”

Leyla Çelik, kazadan sonra iki sene çalışmadığını ama ailesi maddi zorluk yaşadığı için tekrar çalışmaya başladığını anlatıyor.