Pediatri alarm veriyor; hastanelerde asistan yok, klinikler kapanıyor

TAKİP ET

Türkiye'de çocuk sağlığı ve hastalıkları alanında görev yapan uzman sayısı 8 bine yaklaştı. Ancak son yıllarda bu alana ilgi giderek azalıyor. Tıpta Uzmanlık Sınavı'nda (TUS) geçmişte en yüksek puanla tercih edilen pediatri, artık birçok hastanede boş kadrolar ve kapatılan bölümlerle gündemde.

Türk Pediatri Kurumu’nun (TPK) Kuzey Kıbrıs’ta düzenlediği 60. Türk Pediatri Kongresi’nde bu yılki tema “Pediatri’nin değişen ve zorlaşan yüzü” oldu. Kongrede, pediatride yaşanan zorluklara dikkat çekildi.

TPK Başkanı Prof. Dr. Özgür Kasapçopur, “Birçok yerde asistanımız yok. Pediatride bazı klinikler boş kalıyor ne yazık ki. Gençleri özendirmek lazım. Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da hiç asistan olmayan illerimiz var. Bu da önemli bir sorun olarak karşımızda duruyor. Bunu çözmek zorundayız. Sadece Doğu ve Güneydoğu Anadolu değil, İstanbul’da da çok iyi bilinen hastanelerde yok. İstanbul’da pek çok hastanenin acillerinde çocuk doktoru yok. Çok ciddi bir sorun bu” dedi.

BirGün'de yer alan habere göre, TPK Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Haluk Çokuğraş, “Ciddi bir hasta yükü ile karşı karşıyayız. Ayrıca hekimlere karşı şiddet dalgasından en fazla etkilenen grubuz. Mecburi hizmet adı altındaki dayatmayı çocuk hekimleri olarak iki kez yaşıyoruz. Önce hekim olarak mecburi hizmet yapıyoruz. Sonra yan dalda uzmanlaşmaya gidince bir kez daha mecburi hizmet yapmak durumunda kalıyoruz. Bu durumda hekimler ne zaman aile kuracak, çocuklarını nerede nasıl yetiştirecek? Dernek olarak etkimiz kısıtlı ama bu konular üzerinde çalışmalarımız devam ediyor” dedi.

Kongre Başkanı Prof. Dr. Nur Canpolat, “Bu gidişle çocuklarımıza bakacak hekim bulamayacağız” uyarısında bulundu. Canpolat, “Pediatri, hekim adayları tarafından tercih edilmeyen bir branş oldu. Daha önce yüksek puan alanların tercihi durumundayken şimdi alt sıralara düştü. Gençler pediatriyi çok yorucu buluyor. Emeklerinin karşılığını alamadıklarını söylüyor. ‘Hekime karşı şiddeti en çok çocuk doktorları yaşıyor, hekime açılan malpraktis davaları çok fazla’ diyorlar. Kuşak değişti. Sonuçta kuşağın öncelikleri değişti” dedi.

Prof. Dr. Kenan Barut ise, “Doğuda bazı tıp fakültelerinin pediatri bölümleri kapanmanın eşiğinde. Sadece birkaç doktor kaldı. Ancak bunun için önce hekimlerin özlük haklarının güvence altına alınması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Beslenme araştırması: Her 5 çocuktan biri malnütrisyon yaşıyor

TPK’nın 5 bin çocuk üzerinde yaptığı araştırmada, Türkiye’de çocukların yüzde 22’sinde beslenme bozukluğu tespit edildi.

Prof. Dr. Özgür Kasapçopur, “İlk 5 yaş çocukların entelektüel ve fiziksel gelişiminde çok kritik. Türkiye’de beslenme bozukluğu oranı yüzde 16’ya ulaştı” dedi.

Prof. Dr. Fügen Çollu Çokuğraş, “1,5 yıl önce başlatılan bu çalışmanın ilk sonuçları önümüzdeki hafta yurt dışında paylaşılacak” açıklamasını yaptı.

TPK Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ömer Faruk Beşer, “Biri besini bulamamak, yeteri kadar tüketememek, zayıf kalmak ve büyüyememekle ilgili. Diğeri ise besin bulunsa da içeriğinin uygun olmamasıyla ilgili problemler. Araştırmamız gösteriyor ki Türkiye’de her 5 çocuktan biri malnütrisyon yani yeme bozukluğu yaşıyor, bu oran yüzde 22 seviyesinde. Bunun içinde obezite diye tanımladığımız sorunun oranı yüzde 10-15 arasında ki bu da ABD’deki çocuklarla aynı düzeyde. Deprem bölgelerinde bu oran daha da fazla” dedi.