Pınar Gültekin için yürüyen kadınlara dava

TAKİP ET

'Kadınları değil, katilleri yargılayın!'

Pınar Gültekin’in öldürülmesini protesto ettiği için hakkında dava açılan kadınlar İzmir Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı. Kadınlar, “Bizi değil, katilleri yargılayın” dedi. Kadınlar duruşma öncesi tepkilerini dile getirdi.
İzmir'de Pınar Gültekin'in katledilmesini protesto eden 12 kadın hakkında açılan davandan önce gözaltına alınıp darp edilen kadınlar,  İzmir Adliyesi önünde bir açıklama yaptı. Protestoda darp edilen kadınlardan Arzu Sert tarafından yapılan açıklamada, katledilen Pınar Gültekin’in fotoğrafları taşındı.
Muğla'da Cemal Metin Avcı tarafından katledilen Pınar Gültekin için Türkiye'nin birçok ilinde protesto düzenlenmiş, kadınlar İzmir'de de 'Kadınlar Birlikte Güçlü’nün çağrısıyla bir araya gelmişlerdi. 21 Temmuz sabahı gerçekleştirdikleri basın açıklaması sonrası ulaşım hattına ilerlerken “Pınar Gültekin isyanımızdır, katledilen kadınlar isyanımızdır” dedikleri için polis tarafından yollarının kesildiğini içlerinden 12 kişi darp edilerek gözaltına alındıklarını söylediler. Konu hakkında konuşan Sert, “Gözaltına alınırken polis tarafından şiddete uğradık, işkence gördük hakaretlere maruz bırakıldık, yerlerde sürükledik. Gözaltına alındığımız araçta şiddet devam etti” dedi.
“DERDİNİZ KADINLARI SUSTURMAKSA BOŞUNA UĞRAŞMAYIN”
Bir tarafta kadın katillerinin, tecavüz faillerinin ellerini kollarını sallayarak sokaklarda gezmeleri, adliyelere girip çıkmaları dururken diğer tarafta katledilen kadınlar için, İstanbul sözleşmesinin uygulaması için sokağa çıkan kadınlara ters kelepçe yapıldığını söyleyen Sert “Elbette süreç bununla bitmedi. Bugün bu davaya sanık olarak gelmiş bulunuyoruz. Çünkü darp edilen gözaltına alınan bizler değilmişiz gibi emniyet güçleri tarafından tarafımızla dava açıldı” diye konuştu.
Sert, gözaltı sonrası hastane önünde yaptıkları açıklama için birçok kadına  para cezaları kesildiğini de  belirterek,  “Derdiniz kadınları katledildiklerinde de, tacize şiddete uğradıklarında da susturmakla, biat etmelerini sağlamakta boşuna uğraşmayın” ifadesini kullandı.
“İSTANBUL SÖZLEŞMESİNİ UYGULATACAĞIZ”
Sert, 2020 yılında 450'den fazla kadının erkekler tarafından öldürüldüğünün altına çizerek, “Yine 2020 yılında tüm bu şiddet ve cinayetlerin içinde İstanbul Sözleşmesi’nde çekilmeyi tartışmayı açtı. Bizler sizin kadın cinayetlerini durdurmak istemediğinizi, katillere verdiğiniz iyi hal indirimlerinden biliyoruz, Gülistan Doku'yu kaybetmenizden biliyoruz, yaşamak istiyoruz diyen kadınlara saldırılarınızdan biliyoruz. Ancak sizler de bilmelisiniz ki bizler adliye salonlarını da sokakları da geceleri de terk etmiyoruz” sözlerine yer verdi.
Açıklamanın ardından kadınlar duruşmanın görüleceği mahkeme salonuna gitti.
Görüntüler hakkında bilirkişi raporu istendiği için dava 28 Nisan'a ertelendi.