Prof. Dr. Küçüközmen, "Piyasayı başıboş açıklamalar domine eder"

TAKİP ET

Ekonomist Prof. Dr. C. Coşkun Küçüközmen, 'Piyasayı başıboş açıklamalar domine eder' dedi.

Sıla ARABACIOĞLU-GERÇEK HABERCİ- Ekonomist Prof. Dr. C. Coşkun Küçüközmen, GERÇEK HABERCİ’ye piyasaların son durumunu değerlendirdi. Yapılan kur tahminleri ile ilgili de açıklamalarda bulunan Küçüközmen, “Resmi makamlar spekülasyon istemiyorlarsa açıklama yapmak durumundalar. Aksi takdirde piyasayı başıboş açıklamalar domine eder” diye konuştu.
“Resmi makamlar spekülasyon istemiyorlarsa açıklama yapmak durumundalar”
Küçüközmen, resmi makamlardan gerçekçi açıklamalar yapılması gerektiğinin altını çizerek, “Gerçekçi açıklamalar yapmak durumunda ve zorunda olan kurumlar, tatminkâr ve güvenilir açıklamalar yapmadığı takdirde piyasa başıboş bir şekilde farklı kafalardan çıkan farklı seslerin piyasası olur. Bu da üretici ve tüketici davranışını çok olumsuz yönde etkileyerek piyasayı durduk yerde sıkıntıya sokabilir. Burada tek söyleyebileceğim şu resmi makamlar insanlara gerçek bilgi vermek durumunda ve zorundalar. Eğer Dolar telaffuz edilen eşik değerlerini geçerse insanlar da ‘yükselecekmiş’ diyerek Dolar’a yüklenebilir. O zaman da bankalar bu noktada farklı politikalar uygular” ifadelerini kullandı.

“Yapılanların ne kadar hedefine ulaşacağını göreceğiz”
FED’in 50 baz puanlık faiz artışını da değerlendiren Küçüközmen, açıklanan gerekçeleri aktardı ve şunları söyledi:
“IMF’nin sitesinde küresel bir enflasyon sorunu var dediler. Enflasyonla mücadelede ciddi bir faiz artışı da var ve 75 baz puan artışına sıcak bakmadığını belirterek 50 baz puan artışına gidildi. FED de ‘biz şunu unutmuyoruz’ diyerek Rusya-Ukrayna olayına değindi, örtülü olarak petrol enerji ve gıdadan kaynaklanan enflasyonun önümüzdeki günlerde olumsuz etkilerini söyledi. Arkasından da Çin’deki yeni Covid-19 vakalarına dikkat çekti ve ben bunu bireysel olarak ne demek olduğunu çözebilmiş değilim. Bu noktada da Çin’deki kapanmaya bağlı olarak Çin kaynaklı tedarik ürünlerinde sıkıntılar olabileceğini söyledi. Amerika Merkez Bankası yüzde 2 enflasyon hedefimiz ve geri getireceğiz dedi. FED bunu ne kadar yapabilecek; ama biraz küçültmeye başlayacak. Haziran ayından itibaren ipoteğe dayalı menkul kıymetlerde yaklaşık 50 milyar Dolarlık küçültme ile başlayacak işe. Haziran’da yaklaşık 45 gün sonra yeni faiz kararı açılanacak. Bekleyeceğiz, bakalım bu yapılanlar ne kadar hedefine ulaşacak.”