Prof. Dr. Özütemiz; "Mide botoksu doğru ilaç ve doğru doktorla yapılmalı"

TAKİP ET

Gastroentoroloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ömer Özütemiz, Türkiye'de ve dünyada sıklıkla başvurulan mide botoksu tedavisinin hastaların yüzde 5'inden daha azında etki gösterdiğini ifade ederek tedavinin uygun doktor ve uygun malzemeyle yapılması gerektiğini vurgulayarak uyarılarda bulundu.

Batuhan KAYA -GERÇEK HABERCİ/ÖZEL HABER- İzmir ve İstanbul’da faaliyet gösteren 2 özel hastanede yapılan mide botoksu sebebiyle felç geçirmesinin ardından gündeme gelen operasyonlarla ilgili bir çarpıcı iddia da Avrupa’dan geldi. Avrupa Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'nin (ECDC) son raporuna göre Türkiye'de obezite için uygulanan mide botoksu operasyonları nedeniyle felç geçirenlerin sayısı 67 olarak belirlendiğini açıkladı. Raporda 1 Şubat ve 10 Mart 2023 arasında Almanya'da 12, Avusturya'da 1, İsviçre'de 1 ve Türkiye'de 53 kişinin hastaneye kaldırıldığı bildirildi. 


Gelen bu iddialar üzerine GERÇEK HABERCİ’nin ulaştığı Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Ömer Özütemiz konuyla ilgili uyarılarda bulundu. Özel hastanelerin bu yöntemi ticari kaygılarla tercih ettiğini ifade eden Özütemiz “Sağlık Bakanlığının bu konuda bir düzenlemesi yok. Bu tedavinin konseylerin onayıyla ve gastroentoroloji uzmanları tarafından yapılması lazım” diye konuştu.
“Yöntem hastaların yüzde 5’inden daha azında etkili”
Mide botoksu yönteminin hastaların çok küçük bir kısmında etkili olduğunu ifade eden Özütemiz, “Mide botoksu dünyada çok sık başvurulan bir tedavi yöntemi ancak hastaların yüzde 5’inden daha azında etki gösteriyor. Bu yöntem obeziteyi tedavi edebilen bir yöntem değil. Bizler Ege Üniversitesi’nde bu yöntemi ancak çok seçilmiş vakalarda uyguluyoruz ki o da ancak konsey kararıyla mümkün olabiliyor. Bu yöntemin etkinliğinin az olduğunu da üniversitemiz bünyesinde yaptığımız çalışmayla gösterdik” dedi.
Özel hastaneler ticari kaygıyla yapıyor!
Mide botoksu yönteminin özel hastaneler tarafından ticari kaygılarla yapıldığını da ileri süren Özütemiz, “Bildiğim kadarıyla Sağlık Bakanlığı’nın bu konuda bir düzenlemesi de yok ve Türkiye’de birçok tedavi de durum böyle. Mesela her yerde estetik yapılıyor ve sadece doktorlar değil teknisyenler bile estetik yapıyor. Bu gibi bir tedavinin konseylerin onayıyla ve gastroentoroloji uzmanları tarafından yapılması lazım, Gastroentoroloji Derneği’nin görüşü de bu yönde.  Ne yazık ki Sağlık Bakanlığı bu tedavi yöntemi için bir düzenleme getirmemiş, sonuç olarak çok fazla talep var ve ekonominin çarkları bu şekilde dönüyor” diye konuştu.
“İlaçların Çin ya da İran’dan getirildiğini duyduk”
Avrupa Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'nin (ECDC) son raporuna da atıfta bulunan Özütemiz bu yöntemin doğru ilaç ve doğru doktorla uygulanması gerektiğini ifade ederek şöyle konuştu;
“Mide botoksu eğer uygun doktor tarafından uygun hastaya uygun ilaçla yapılırsa herhangi bir risk barındırmaz. Bu işlemi endoskopiye benzetebiliriz ve ancak endoskopi kadar risk barındırır, bu riskte neredeyse yok denecek kadar azdır. Tabi Türkiye’deki durum için tıp camiasından duyumlar aldık. Bu duyumlara göre ilaçların İran ya da Çin’den getirildiği ve bu ilaçların ya dozunun yüksek olduğu ya da içerisinde alerjik bir madde olduğu söyleniyor. Durum bundan kaynaklanıyordur diye düşünüyorum çünkü mide botoksunun getirdiği risk çok az.”

Ahmet Ömer Özütemiz Gastroentoroloji Mide botoksu