Profesör Şener Üşümezsoy Yunanistan'dan Açıklama Yaptı

TAKİP ET

'Bodrumlular rahat etsin. Bu fay hattında stres boşalmıştır'

Bodrum ve Kos arasında saat 01.31'de meydana gelen deprem, İzmir'den Fethiye'ye kadar tüm sahil şeridinde büyük paniğe yol açtı. AFAD ve Kandilli Rasathanesi, bu sabah yaptığı açıklamayla depremin büyüklüğünün 6.6 olduğunu duyurdu .

Profesör Şener Üşümezsoy fay hatlarını incelemek üzere gittiği Yunanistan'ın Lefkada bölgesinden açıklamalar yaptı.

Üşümezsoy açıklamasında “ Şu anda Lefkada Poros'tayım 2015 de büyük depremin etkisini inceledim geçen yılda aynı hattın devamı olarak  Kefalonya ve Zakinthos fay hatlarının karadaki çalışmasını incelemiştim bu çalışma esnasında Yunanistan'dayken geçmişte Bodrum ve Kos'ta incelediğim fay hattından bir haber geldi. Bu fay hattının Rodos'ta 2015 yılında olan deprem sonrası yazdığım Ege'de depremler nereye adlı makalede bunun riskini belirtmiştim. Bu risk tanımlanmış bir riskti. Örenden Yalıkavak ve Bodruma uzanan fay hattı kırılması gerçekleşmemiştir. Sürekli bölgede 5’lik depremler olmaktaydı. Bu deprem buradaki stresin boşalmasıdır.

 

Bodrumlular rahat etsin bu fay hattında stres boşalmıştır .Tatilciler tatillerine devam etsinler. Gece yarısı olan deprem Bodrum ve Kos'u ayağa kaldırmıştır. Depremin olduğu yer Bodrumun batı ucundadır. Turgutreis ve Kos arasındaki depremdir.

 

Batıdaki Kos da  Dilek yarımadasının güneyinden geçerek Ege'ye giden fay 1924 de kırılmıştır. Bodrum Gökova Körfezi'ndeki fay hattı Milas'tan başlayarak Gökova'yı geçtikten sonra Kos'a doğru uzanmaktadır. Kos da  1956 yılında önemli bir deprem olmuştur. Bodrum'da 1933 de ve Ula'da 1956 da Kos da olan depremler arasındaki boş kalan kesim deprem potansiyeline sahip bir alanı göstermektedir. Buradaki faylar düşey olarak blok halinde çöktüğü için yan atımlı depremler gibi büyük etki yaratmamaktadır.

Burada Akdeniz plakası Ege plakasının altına Girit adasının altına doğru dalmakta ve bunun sonucunda üzerindeki plaka olan Ege plakası genişleyerek çöküntü faylarını oluşturmaktadır. Doğudaki Rodos kıyısı boyunca da yanal atımlı bir fay hattı yaratmaktadır. Bu yırtılma fayı Gökova Körfezi'ne doğru gelmektedir. 1957 de olan depremle 6 şiddetinde yaşanan son deprem bu fay üzerinde olmuştur.

Aynı fay üzerinde olan büyük depremden sonra o fay üzerinde depremler oluyorsa o depremler karakteristik olarak büyük depremin tekrarlanmasını getirmez. Enerjisinin boşalmamış olduğu hatlarda enerji boşalmasını getirir.” dedi