Reina Katliamı Davası Başladı

TAKİP ET

İstanbul Ortaköy'de bulunan gece kulübü Reina'da yılbaşı gecesi 39 kişinin hayatını kaybettiği saldırıyı düzenlediğini itiraf eden zanlı Abdülgadir Masharipov'un da aralarında olduğu 51'i tutuklu 57 sanığın yargılanmasına başlandı.

Dava, İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Silivri Cezaevi'nde bulunan duruşma salonunda görülüyor. Saldırıyı gerçekleştirdiğini kabul eden Masharipov diğer sanıklardan farklı olarak jandarmaların arasında salona getirilerek en öndeki sanık kürsüsüne oturtuldu.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, olayda hayatını kaybeden biri polis 39 kişi "maktul", 60'ı yabancı uyruklu 122 kişi "mağdur" ve "müşteki" olarak yer alıyor.

İddianamede, saldırıyı gerçekleştiren Masharipov hakkında, "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçu ve olayda ölen 39 kişi için ayrı ayrı olmak üzere 40 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor.

Masharipov hakkında ayrıca, "terör örgütüne üye olmak" suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar, olayda yaralanan 79 kişi için "kasten öldürmeye teşebbüs" suçundan bin 540 yıldan 2 bin 370 yıla kadar ve "ateşli silahlar kanununa muhalefet" suçundan da 7,5 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.

İddianamede, ''DEAŞ (Irak Şam İslam Devleti - IŞİD) terör örgütünün hücrelere ayrılmış yapısı nedeniyle, planlanan muhtemel eylem öncesinde, eylemci ile eylemde kullanılacak silah ve mühimmatların eylemden kısa süre önce bir araya getirildiği tespit edildi. Bu nedenle şüphelilerin, Reina eylemi tarzı gerçekleştirilmesi planlanan bir eylem öncesinde yakalandıkları anlaşılmaktadır'' deniliyor.