Reuters'tan 14 Mayıs analizi: Kılıçdaroğlu, Erdoğan'ın gölgesinden sıyrıldı

TAKİP ET

Reuters, Kılıçdaroğlu'nun uzun süredir CHP'de reform yaptığını ve toplumun geniş kesimlerine seslendiği yorumunu yaptı

14 Mayıs seçimlerine yaklaşılırken Londra merkezli Reuters haber ajansı seçimleri konu alan bir yazı paylaştı. "Kılıçdaroğlu seçim yarışında Erdoğan'ın gölgesinden sıyrıldı" başlığıyla yayımlanan yazıda, Daren Butler Kemal Kılıçdaroğlu'nun kampanya dilinin ve çizdiği imajın onu kazanmaya yakın hâle getirdiğini belirtti.

 

Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun kariyeri boyunca Recep Tayyip Erdoğan'ın gölgesinde kaldığını belirten yazıda Kılıçdaroğlu'nun artık "Kılıçdaroğlu artık Türkiye'ye yeni bir yol çizeceğine ve 20 yıldır siyasete yön veren adamdan mirası geri alacağına inanıyor." denildi.

Kamuoyu araştırmalarına göre seçimlerin ikinci tura kalmasının beklendiğini söyleyen yazıda, Kılıçdaroğlu'nun "hayat pahalılığına çözüm vadeden kapsayıcı politikasının" muhalefete seçimleri kazandırmaya yakın olduğu yorumu yapıldı.

Muhalefetin Erdoğan'ın karşısında birleştiğine ama bu ittifakın kamuoyunda seçimlerden sonrası için soru işaretleri oluşturduğunu aktaran makalede Meral Akşener'in "oyunu bıraktığı" 3 günlük sürece de değinildi.

Bir diğer yandan muhalefetin 2019'daki yerel seçim başarısından bahseden haberde Millet İttiffakı'nın yine benzer bir yol izleyerek Erdoğan'ı yenmeyi planladığı görüşleri aktarıldı.

"Laik tabanını aşarak muhafazakarlara seslenen merkez-sol CHP"

Kılıçdaroğlu'nun 14 Mayıs seçimlerine gelene kadar uzun süre CHP içerisinde bir reform yaptığı görüşleri aktarılan yazıda CHP'nin "katı Kemalist" olarak tanımlanan çizgiden çıkıp Kürtleri ve dindarları kapsayan "Avrupa sosyal demokrat değerlerine" daha yakın kitlelere seslendiği yorumlarına vurgu yapıldı.

Kılıçdaroğlu'nun "Yoksulun, mazlumun, işçinin ve emekçinin hakkını savunmaya geliyoruz." konuşmasına değinen yazıda uzun süredir yüzde 25'i geçemeyen CHP'nin artık halkta heyecan uyandırdığı yorumları yapıldı.

"Temiz ve dürüst adam"

Kılıçdaroğlu'nun 2017 yılında Ankara'dan İstanbul'a başlattığı 450 kilometrelik Adalet Yürüyüşü'ne ve Türkiye medyası tarafından "Gandi Kemal" olarak tanındığına değinen makalede seçim kampanyasının da "temiz ve dürüst adam" imajı üzerine kurulduğuna dikkat çekildi.

 

Ayrıca Kılıçdaroğlu'nun Alevi kimliğine ve toplumsal bir azınlık olduğuna dikkat çekilen makalede Kılıçdaroğlu'nun geçtiğimiz haftalarda Twitter'dan yayımladığı "Alevi" videosuna da değinildi. Kılıçdaroğlu'nun bu videoyu yayımlayarak Alevilerin ve kendi Alevi kimliğinin siyasi saldırı almasını önden engellendiği belirtildi.

Kılıçdaroğlu'nun geçtiğimiz günlerde yaptığı Van mitingine de değinilen makalede, ittifaka dahil olmamasına rağmen HDP'nin de Kılıçdaroğlu'nun adaylığını desteklediği ve bu adaylığın Kürtler tarafından benimsendiği aktarıldı.