Sağlık-Sen Şube Başkanı Ekrem Özdemir,"Sağlık emekçileri emeğinin karşılığını görmedi"

TAKİP ET

Sağlık-Sen Şube Başkanı Ekrem Özdemir, pademiyle mücadelede sağlık çalışanlarının en büyük yükü aldığını söyledi ve ekledi, 'Kasım ve Aralık aylarına ilişkin ödemeler hususunda 'geçmişten ders alınsın, adaletsizlik, hakkaniyetsizlik yapılmasın, zamanında ödeme yapılsın' çağrısında bulunduk. Ne yazık ki çağrımız karşılık bulmadı' dedi.

HELİN UZUNGET- GERÇEK HABERCİ - Sağlık-Sen Şube Başkanı Ekrem Özdemir, Ocak 2021 Türkiye Sağlık çalışanları raporunu kamuoyuyla paylaştı. Sağlık çalışanlarının pandemi döneminde yaşadığı zorluklar hakkında bilgi veren Özdemir, “İsterdik ki, Sağlık çalışanlarının sorunları yerine fedakârlıklarını konuşmalım” ifadesine yer verdi.   
Özdemir, raporun bir ilk olduğunun altını çizerek, “Fedakâr sağlık çalışanlarımızla ilgili, doğrudan ve dolaylı her türlü gelişmenin konu edildiği aylık rapor çalışması ülkemizde bir ilktir. Sağlık-Sen, bu alandaki en büyük sendikal hareket olmanın bilinci ve sorumluluğuyla bu ilke imza atmaktadır. En temel amacımız; sağlık çalışanlarının durum, sorun ve talepleri hususunda referans belge ortaya koyarak, kamuoyunda ve karar vericilerde duyarlılık oluşturmaktır. Biz istiyoruz ki sağlık çalışanlarının sorunları yerine fedakârlıklarını konuşalım, alın terleriyle hayata tutunan hastalarının yaşama sevincine ortak olalım. Ancak bu çok da mümkün olmuyor” diye konuştu.
Alınan maaşlar enflasyon karşısında erimesini unutmamak lazım
Özdemir, sağlık çalışanlarının sorunlarının acilen çözülmesi yönünde çağrı yaparak, “Çözün ki moral ve motivasyonları artsın, çözün ki tükenmişlik sendromu yaşamasınlar. Çözün ki mesai arkadaşları arasında ve iş yerlerinde çalışma barışı sağlansın. Çözün ki aile saadetleri artsın, yüzleri gülsün” ifadesine yer verdi.
Sağlık çalışanlarının insan sağlığının kalitesini arttırdığını ifade eden Özdemir, “Bakanlık verilerine göre ülkemizde Ocak 2021 itibariyle kamu adına 722 bin 273 sağlık çalışanı görev yapmaktadır. Bu emekçilerin tamamının amacı; insanımızın sıhhati, mutluluğu ve yaşam kalitesi standartlarını artırmaktır. Olağan koşulların yanında savaş, afet, salgın, gibi her türlü olağanüstü koşulda da insanımıza yardım eli uzatmak amacıyla en ön saflarda mücadele eden sağlık çalışanlarımız, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de toplum nezdinde saygın bir yere sahiptir” görüşünü aktardı.

Ek ödeme askıya alındı
Özdemir, Ocak ayında Kamu denetçiliği Kurumu’nun (KDK) bir başvuru üzerine Covid-19 salgını ile mücadele çalışmalarında görev yapan sağlık emekçilerine ek ödeme yapılması yönünde tavsiye kararı verdiğini hatırlatarak, “Ancak KDK tavsiye kararında, ‘salgınla mücadelede fiilen görev yaptıklarını kanıtlama’ şartını ise bizzat sağlık çalışanlarına yükledi.
Salgınla mücadele sürecinin ilk haftalarında Sağlık Bakanlığı, Covid-19 salgını ile mücadele eden sağlık çalışanlarına üçer aylık periyotlarla tavandan yüzde yüz ilave ek ödeme yapılacağını açıklamıştı. Kamuoyu sağlık çalışanlarının tamamı tavandan yüzde yüz ilave ek ücret alacak, keşke açıklandığı gibi olsaydı; ama olmadı.
Gerek kapsam açısından, gerek adil paylaşım açısından ve gerekse ödemenin zamanında yapılması noktasında pek çok sorun yaşandı, tüm bunlara  itiraz ettik. Kasım ve Aralık aylarına ilişkin ödemeler hususunda ‘geçmişten ders alınsın, adaletsizlik, hakkaniyetsizlik yapılmasın, zamanında ödeme yapılsın’ çağrısında bulunduk. Ne yazık ki çağrımız karşılık bulmadı. Bakanlık, Kasım ve Aralık ayları ilave ek ödemeleri hususunda yine saha gerçekliğinden uzak, hakkaniyetsiz uygulama modelinde ısrar etti. Yani sağlık çalışanlarına ‘bu kadar da olmaz’ dedirtti. Pandemiyle mücadele süreci devam etmesine rağmen ilave ek ödeme uygulanması yeni yılla askıya alındı” açıklamasını yaptı.
Aşılamada öncelik hakkı
Özdemir, aşıda öncelik verilmesinin sevindirici olduğunu söyleyerek, şöyle konuştu:
 “Sağlık çalışanları açısından baktığımızda pandemi döneminde tek olumlu gelişme Ocak ayında aşılanmada öncelik hakkı oldu. Sayın Bakanın ifadesiyle sağlık çalışanları salgın karşısında daha ‘korunaklı’ olmuşlardır, keşke sağlık çalışanları, mali ve özlük hakları noktasında da bir an önce ‘korunaklı’ hale gelseler.
Sağlık çalışanlarının pandemi mücadelesi tüm hızıyla sürmektedir ve alın terleri hala kurumuş değildir, dolayısıyla sorumluluk makamında olanlar hem Allah’a karşı, hem sağlık çalışanlarına karşı sorumluluklarını hala yerine getirebilirler ve bizde Sağlık- Sen olarak çabamız, gayretimiz ve mücadelemiz bunun içindir.