Salıcı: Haberleşme Özgürlüğü İhlal Ediliyor

TAKİP ET

CHP'li Oğuz Kaan Salıcı Mecliste , Freedom House'un 'İnternette Özgürlük 2017' raporunda yer alan 'AK Troller'in nasıl finanse edildiğini sordu.

CHP İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı, Freedom House’un “İnternette Özgürlük 2017” raporunu Meclis gündemine taşıdı. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’ın yanıtlanması istemiyle yazılı soru önergesi veren Salıcı, rapora da yer alan ‘AK Troller’in nasıl finanse edildiğinin açıklanmasını istedi.  

“AKP tarafından desteklendiği iddia edilen 6 bin kişinin sosyal medyada tartışmaları maniple ettiği, gündem yarattığı ve muhalif isimlere karşılık vermek için çalıştığı değerlendirmesini hatırlatan Salıcı, Freedom House 2017 yılı “İnternette Özgürlük” raporunda Türkiye’nin; en belirgin kısıtlamaların yaşandığı, telekomünikasyon ağının ve sosyal medyaya erişimin sık sık askıya alınması nedeniyle internet özgürlüğünün ciddi bir şekilde gerilediği ülkeler arasında olduğunu belirtti. 

Salıcı, “Raporda adı geçen ve daha önce de 24 saatte çift vardiya çalıştıkları ortaya çıkan “Ak Troller”in finansmanı nasıl sağlanmaktadır? “Ak Troller” adlı grupta çalışacak kişiler hangi liyakat esaslarına göre belirlenmektedir? Adı geçen grupta çalışan kişiler herhangi bir kamu kurum ya da kuruluşunda resmi olarak çalışmakta mıdır? Hükümet tarafından internet kullanımına yapılan bu müdahaleler anayasal güvence altındaki haberleşme özgürlüğünün ihlali anlamı taşımakta mıdır? Muhaliflere yönelik sosyal medya hesaplarının hacklenmesini gerçekleştiren kişilerin tespit edilmesi konusunda Bakanlığınızca yürütülen bir işlem var mıdır? İnternet kullanımına ilişkin yapılan değerlendirmelerde ülkemizin adının Suriye, Sudan, Myanmar gibi ülkelerle anılıyor olması tarafınızı rahatsız ediyor mu?” sorularının yanıtlanmasını istedi.