SDG Hedefini Açıkladı

TAKİP ET

Suriye'de Rakka'nın merkezini IŞİD'den temizleme amaçlı operasyon başladı. Suriye Demokratik Güçleri sözcüsü Talal Silo operasyonun dün başlatıldığını duyurdu.

IŞİD’i Suriye’deki kalesi Rakka’dan temizlemeye yönelik aylardır beklenen operasyon başladı. Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) Rakka’ya eşzamanlı saldırılar düzenlediği haberi gelirken, SDG sözcüsü Talal Silo kenti ele geçirme amaçlı nihai operasyonun dün başlatıldığını söyledi.

‘IŞİD ÖLÜMÜNE SAVAŞACAK’

Reuters’ın telefonla ulaştığı Silo, Rakka’ya doğu, batı ve kuzey yönünden saldırılar düzenlediklerini açıkladı. Silo savaşın zorlu geçeceği öngörüsünde bulunarak “IŞİD sözde başkentini ölümüne koruyacaktır” dedi.

‘KOALİSYON ASKERLERİ DE SAHADA’

SDG sözcüsü, kendilerine hava desteği veren ABD liderliğindeki IŞİD karşıtı koalisyonun da faal görev aldığını söyledi. Silo, “Bu operasyonların başarısında koalisyonun büyük bir rolü var. Savaş uçaklarının yanı sıra Suriye Demokratik Güçleri’yle yan yana savaşan koalisyon askerleri var” diye konuştu.

‘SDG KENTE ULAŞTI’

SDG’nin sabah saatlerinde Rakka’nın kuzeyinde, kent merkezine 1 kilometre mesafede bulunan bir askeri üs ile doğudaki El Maşlab bölgesine saldırı başlattığı haberi gelmişti. Haberi duyuran Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin Başkanı Rami Abdülrahman, “SDG kente ulaştı ama henüz herhangi bir binaya girmiş değiller” dedi. Abdülrahman, SDG’nin karadan ilerleyebilmesi için gece boyu koalisyon tarafından ağır hava saldırıları düzenlendiğini de ekledi.

SDG çatısı altında savaşan ve ABD’nin silahlandırma kararı nedeniyle Türkiye’nin tepkisini çeken YPG de cumartesi günü yaptığı açıklamada ‘Rakka operasyonunun birkaç gün içinde başlayacağını’ duyurmuştu.

‘3-4 BİN IŞİD’Cİ VAR’

Rakka 2014’ten bu yana IŞİD’in kontrolünde. Örgütün Suriye’deki ‘fiili başkenti’ olarak gördüğü Rakka’yı, diğer ülkelerdeki saldırılarının planlanması için bir üs olarak da kullandığı belirtiliyor. IŞİD karşıtı koalisyonun tahminlerine göre kentte şu an 3-4 bin IŞİD militanı bulunuyor. Militanların SDG’yle kent savaşına hazırlık olarak kentin içinde barikatlar kurduğu belirtiliyor. (Dış Haberler)

sdg hedef rakka merkez iŞİd suriye demokratik