Seçim atmosferi Kemeraltı'nı da etkiledi: "Esnaf beklemeye geçti"

TAKİP ET

Seçim ortamının yarattığı ekonomik belirsizlik Kemeraltı esnafını da etkiledi. Çarşıdaki durumu değerlendiren Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, 'Bunu hemen iki günde düzeltemezler, kimsenin elinde sihirli değnek yok' dedi.

Ege Şenol ÇALIŞKAN/GERÇEKHABERCİ-ÖZEL HABER- Cumhurbaşkanı seçimi süreci ve bu sürecin 2’nci tura uzaması, Türkiye’yi ekonomik açıdan belirsizliğe soktu. Piyasaların seçim sonrasında nasıl şekilleneceği vatandaşın soru işareti haline geldi. İzmir’in tarihi ticaret merkezlerinden olan Kemeraltı Çarşısı’nın esnafı da bu belirsizlikten nasibini aldı. Kemeraltı Çarşısı’ndaki durumla ilgili GERÇEK HABERCİ’ye konuşan Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, alım gücünün artması gerektiğini, ama artarken maliyetlerin düşmesi gerektiğini belirtti.


“KİMSENİN ELİNDE SİHİRLİ DEĞNEK YOK”
Seçim atmosferine girildiği andan itibaren piyasada bir belirsizlik olduğunu belirten, Cumhurbaşkanlığı seçiminin her iki turunda esnafın beklemeye geçtiğini söyleyen Girgin, şu ifadeleri kullandı:

“Seçim öncesinde, iki seçim arasında piyasalar sürecin olumsuzluğunu yaşadı. Alım gücünün yükselmesi bizim için çok önemli ama yükselirken maliyetlerin de düşmesi lazım. Bunu hemen iki günde düzeltemezler, kimsenin elinde sihirli değnek yok. Şuan çok mutlu olduğumuz bir dönem değil, Kemeraltı da bundan nasibini alıyor. Bugün yarın asgari ücrette yeni bir rakam açıklanacak. Bu, çalışanlarımızın hakkı olduğu kadar esnaflar için de ayrı bir yük. Bu oranın iyi ayarlanması gerekiyor. Bankacılık sektöründe bir daralma var. Bunun önünü alamazlarsa bankalar kredileri geri çağıracak. O zaman piyasaları rahatlatma şansımız da kalmaz. Seçim havasından kurtulup, gerçek problemlerle yüz yüze, bu işlere çözüm bulacak profesyonel ve liyakat sahibi ‘iş bilenlerin’ sorumluluk alması lazım bu ülkede.”

“PARAMIZ DEĞER KAYBEDİYOR”

Türkiye’de 11 ili etkileyen deprem felaketinin ve ardından gerçekleştirilen seçimlerin yarattığı belirsizliğin, turistik bir yer olarak değerlendirilen Kemeraltı Çarşısı’nı ne şekilde etkilediğine dair soruları cevaplayan Girgin, “Çok zor bir süreç yaşıyoruz, avantajımız önümüzün yaz olması. İzmir turist sayılarında hak ettiğini alamıyor. Yatılı turistimiz gelmiyor. Bizi besleyenler gurbetçilerimiz o konuda. Kemeraltı’na ciddi bir ivme kazandırıyorlar. Bu sezon bize destek sağlayacak müşteriler olarak görüyoruz. Euro ve dolar karşısında paramız ne yazık ki değer kaybediyor. Öte yandan onların alım gücü artıyor burada ve daha rahat harcama yapıyorlar” diye konuştu.

 

 

Seçim atmosferi kemeraltı Semih Girgin Esnaf