Şehri yönetenlerin gündeminde turizm yok

TAKİP ET

İzmir'in aldığı turist sayısının, sahip olduğu potansiyele oranla çok düşük kaldığına dikkat çeken Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı ve Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler,



 

İzmir’in aldığı turist sayısının, sahip olduğu potansiyele oranla çok düşük kaldığına dikkat çeken Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı ve Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler,  “Şehri yönetenlerin gündeminde turizm yok. Bu şehrin belediye başkanı çıkmalı, ‘Ben bu yıl şehre şu kadar turist getireceğim’ demeli” dedi. İşler, İzmir’e marina, medeniyetler müzesi, uluslararası karşılaşmaların oynandığı stat yapılmasını, hava limanının hub ilan edilerek direkt uçuşlar konulmasını ve etkin biçimde tanıtılmasını istediklerini söyledi.

 

Gündoğdu Rotary Kulübü 2017-2018 Dönem Başkanı Ercan Çelikkaya, kulüp yöneticileri Oya Ertuğrul, Selman Uysal ve Sevda Çelikkaya ile birlikte Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği’ni ziyaret etti. TÜROFED Başkan Yardımcısı ve ETİK Başkanı Mehmet İşler’le bir araya gelen Çelikkaya ve beraberindekiler, kent turizmini değerlendirdi, görüş alışverişinde bulundu. Ercan Çelikkaya, turizm sektörüne başarılı hizmetler veren, dinamik tavrı ve tarzıyla dikkat çeken Mehmet  İşler’in sektörünün sesi olduğunu söyledi. İşler’e kulübün plaketi ve flamasını veren Çelikkaya, “İzmir ve Türkiye turizmine sağladığınız katkılar için kulübümüz adına kutluyor, teşekkürlerimizi sunuyoruz” dedi.

 

Gündoğdu Rotary Kulübü üyelerine TÜROFED’in ve ETİK’in plaketini vererek teşekkür eden Mehmet İşler, ülke ekonomisine önemli katkılar sağlayan turizm sektörünün gelişmesi için çaba harcadıklarını söyledi. Türkiye’nin bir turizm politikası, İzmir’in bir turizm hedefi olması gerektiğini dile getiren İşler, dünyada ülkelerin yanı sıra artık şehirler arasında rekabetin arttığına dikkat çekti. İşler, “Bu rekabet ortamında doğası, çevresi, yaşam biçimi ve sahip olduğu değerler ve turizm potansiyeliyle İzmir geri düşmemeli” diye konuştu. İzmir’in  aldığı turist sayısının sahip olduğu potansiyele oranla çok düşük kaldığına dikkat çeken Mehmet İşler, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

“Ben otelcilerin, konaklamacıların, turistik tesislerin, restoranların başkanı, onların sesiyim. Turizmci gözüyle bakıyorum, turizmci gözüyle değerlendiriyorum. Ülkemize gelen 25 milyon turistten 11 milyonunu Antalya alıyor. 5 milyon nüfuslu İzmir’e 500 bin turist geliyor. Bu durum yerel yönetimin ilgisizliğinden kaynaklanıyor. Merhum Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina ‘fuarlar ve kongreler şehri’ demişti İzmir için. Sayın Aziz Kocaoğlu ‘tarım ve sanayi şehri’ olarak bakıyor. Bu şehri yönetenlerin gündeminde turizm yok. Şehri yönetenlerin kısa, orta, uzun vadeli turizm planları olmalı, turizm hedeflerini ortaya koymalı. Bu şehrin belediye başkanı çıkmalı, ‘Ben bu yıl şehre şu kadar turist getireceğim’ demeli.”

 

Başbakanın, ana muhalefet partisinin liderinin İzmir milletvekili olduklarını hatırlatan Mehmet İşler, “Sayın liderlere soruyorum, doğal liman olan İzmir Körfezi’nde neden marinamız yok? Bunca medeniyete ev sahipliği yapmış İzmir’de neden medeniyetler müzemiz yok? Neden UEFA kupasının, şampiyonlar ligi karşılaşmalarının yapılabileceği stadımız yok? 10 milyonluk havaalanı kapasitesi var, turist yok. Neden İzmir’i hub ilan etmiyorsunuz? Neden İzmir’e direkt uçuş koymuyorsunuz? Neden İzmir tanınmıyor,  hedef pazarlarda yeterince tanıtılmıyor?” dedi. İşler, “Marinamız, müzemiz, uluslararası karşılaşmalarının oynanabileceği bir stadımız olmalı. THY’nin İzmir’i hub ilan ederek direkt uçuşlar koymasında ısrarlıyız. Ve bir de tanıtım, tanıtım, tanıtım… İzmir’de mutlaka olması gereken bu” diye konuştu.

 

Turizmin yatırım, tüketim, istihdam, dışsatım, döviz getirisi ve kamu gelirleri boyutuyla ekonomiye önemli katkılar sağlayan bir sektör olduğunun altını çizen Mehmet İşler, “Turizm istihdam demek. Bu alan genişletilmeli. Genç nüfusun istihdamı için turizm önemli. Gözler turizme çevrimeli” diye ekledi.

 

turizm rotary ercan çelikkaya