SERDAR AKSOY'DAN ÇARPICI DELEGELİK ÇIKIŞI; "DELEGELİK KALKSIN, ÜYELİK SİSTEMİ DEĞİŞSİN"

TAKİP ET

CHP'de mahalle delege seçimleri son buldu ve yeni gündem de 14 Aralık'ta başlayacak olan ilçe kongreleri. İlçe kongreleri öncesi adayların, belediye başkanlarının tavrı hepsi merak edilirken; Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy'dan uzlaşı adayı vurgu geldi. Öte yandan Aksoy, delege sisteminin de kalkması gerektiğini vurguladı



Sevilcan GÜNAY/ÖZEL HABER-GERÇEK HABERCİ-CHP’de İlçe kongresi öncesi mevcut Başkan Serdar Değirmenci’nin aday olmayacağını açıklamasının ardından Belediye Başkan Yardımcılığından istifa eden Ömer Güney’in ilçe başkan adayı olacağı, Belediye Başkanı Serdar Aksoy’unda Güney’i işaret ettiği iddiası kulislere düştü. Başkan Aksoy, GERÇEK HABERCİ ’ye çok özel açıklamalarda bulundu. 

‘UZLAŞI ADAYINDAN YANAYIM’

Ortak ve uzlaşı adayı için Menemen’de bulunan akil isimlerle ve CHP’ye uzun yıllar emek vermiş partililerle bir araya gelerek görüşmeler sürdürdüğünü ifade eden Belediye Başkanı Serdar Aksoy, şöyle devam etti;

“Menemen’de ben uzlaşı adayından yanayım bunu herkes biliyor. İlçede barış ve huzur içerisinde bir seçim geçirmeyi arzu ediyorum. Arayışlarımız ve görüşmelerimiz devam ediyor. Mantıklı olan ve doğru adayı bulmak istiyoruz. Genel Başkanımızın da dediği gibi; ‘Uzlaşı ve kavga gürültüsünüz’ bir süreç geçirmeyi istiyoruz. Ancak yine de aday çıkmak isteyen arkadaşlara ben bir şey demem, ben illa şunu yapacaksınız diye diretmem. Aday olmak isteyen elbette çıkıp aday olabilir. Mahalle delege seçimleri öncesinde bazı arkadaşlarımız adaylıklarını açıkladılar ve ben onlarla da oturup konuştum, uzlaşı adayından yana olduğumu belirttim. Herkese de bunu söylüyorum, gizli saklı değil ben uzlaşıdan yanayım. Ancak yine söylüyorum geçmiş dönemdeki başkan gibi ben bir baskı uygulamam, bu demokratik olmaz, aday çıkmak isteyen aday çıkabilir.”

DELEGE VE ÜYE SİSTEMİ DEĞİŞMELİ

Öte yandan çarşaf listeye de soğuk bakmadığını kaydeden Aksoy, “Onun da çeşitli dezavantajları olabilir, anahtar listeler çıkabilir. Bunun önüne geçebilmek için de tek çözüm; CHP’de delegelik sistemini kaldırmaktır. CHP gibi demokrat bir partiye delegelik sistemi yakışmıyor. Bu sistemin kalkması daha anlamlı, daha katılımcı ve daha demokratik bir yol açacaktır. CHP’de il, ilçe başkanlarını üyeler belirlesin. Ancak herkes de partiye üye olmamalı. Bakıyorsunuz adam partiye üye ama partili değil. Önce 6 veya 1 yıl arasında kişi aday üye olmalı. Bu sistem Avrupa’da bulunan sosyal demokrat partilerde var. Önce parti içerisinde partinin misyonunu, vizyonunu öğrenmeli bazı eğitimlerden geçmelisiniz ve ardından da asil üye olmalısınız. İl ve ilçe başkanları seçiminde asil üyeler oy kullanabilmeli. Yani partide üyelik sistemi değişmeli ve delegelik kaldırılmalı. Böylece üyelikler de makul seviyelere çekilmiş olur” dedi. 

Menemen’de mahalle delege seçimleri öncesinde adaylık konusunda kulislerde Mehmet Kaya, Sadık Tanrıverdi, Mehmet Çoban ve İmam Yıldırım’ın isimleri geçiyor.