SERVİS ARAÇLARINDA ARAÇ YAŞI KRİZİ

TAKİP ET

Servisçiler araç yaşı sınırlamasının kaldırılmasını olumlu bir gelişme olarak nitelendirirken eğitim sendikaları ise; '12 yaşından büyük araçlara sahip olan firma ve kişilere bir rant kapısı mı?' Açılıyor sorusunu soruyor

SEVİLCAN GÜNAY/ GERÇEK HABERCİ- ÖZEL HABER- Geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre servis araçlarındaki 12 yaş sınırı kaldırıldı. 2019 ve 2020 yılları itibarıyla 12 yaşını bitirecek ve okul servis aracı olarak kullanılacak taşıtlar, muayeneden geçmiş olma şartıyla, 1 Temmuz 2021’e kadar 12 yaşından büyük olabilecek. İzmir Otobüsçüler ve Umum Servis Araçları İşletmecileri Odası Başkanı Hasan Basri Bostancı, alınan kararı yerinde bularak, araçların muayeneden geçmiş olmasının yeterli bir kriter olduğunu savundu. Ancak eğitim sendikaları araçların yaşının büyük olmasının kaza oranını yükselttiğini savunarak bu duruma büyük bir tepki gösterdi. 



GELİŞMİŞ ÜLKELERDE BÖYLE BİR ŞART YOK

İzmir Otobüsçüler ve Umum Servis Araçları İşletmecileri Odası Başkanı Hasan Basri Bostancı, 12 yaş sınırının kaldırılmış olmasının avantajlı bir durum olduğunu ifade ederek, “Araçlar, ahbap çavuş ilişkisi ile kontrolden geçmiyor ve dışarıdan müdahale etmenin mümkün olmadığı teknik cihazlarca muayene ediliyor. Araç uygunsa trafiğe çıkıyor, değilse çıkamıyor. Bununla beraber gelişmiş hiçbir ülkede yolcu ve yük taşımacılığı yapan araçlar için yaş şartı bulunmuyor. Ancak üçüncü dünya ülkelerinde bu yaş şartı var. Amerika en gelişmiş ülkelerden birisi ve okul servislerine baktığınızda 25 ila 30 yaşında araçların öğrenci taşımacılığında kullanıldığını görebilirsiniz” diye konuştu.  

ARAÇLARIN 6 AYDA BİR BAKIMI YAPILIYOR

Araçların 6 ayda bir periyodik bakımdan geçtiğini dile getiren Başkan Bostancı, “Önemli olan araçların muayeneden geçmesi ve trafiğe çıkabilir yönünde onay almasıdır. Yaşı önemli değildir. Gelişmiş hiçbir ülkede de bu yaş şatı bulunmuyor. O nedenle ailelere bu konuda endişelenmemelerini söyleyebilirim. Öte yandan çocuklarının güvenli ellerden olduğunu ve kaliteli taşımacılık yapıldığını da söylemek istiyorum” dedi. 



MÜSEBBİBİ ERTELEMEYİ YAPANLAR OLACAKTIR

Türk Eğitim Sen 2 No’lu Şube Başkanı İrfan Toksoy, servislerde yaş sınırı düzenlemesinin 2017 yılında getirtildiğini hatırlatarak, gerekçenin ise yaşanan ölümlü kazlar olduğunu belirtti.  Toksoy, “O dönem servis araçlarının güvenliklerinin yeterli olmadığı, donanımlarının eksik olduğu ve yaşı büyük servis araçlarının çalıştırıldığı yönünde bilgiler ortaya çıkmıştı ve 12 yaşından büyük servislerin öğrenci taşımacılığında kullanılmaması yönünde bir düzenlemeye gidilmişti. Ancak şu an yapılan ertelemeyi anlamak mümkün değil. Çünkü eski düzenleme genç servis araçlarının kullanılmasını sağlıyordu.  Şu an yaş sınırı tamamen ortadan kaldırılmış durumda ve çocuklar bizim her şeyimiz, geçmiş yıllarda Aliağa’da yaşanan öğrenci servis kazası gibi örnekler olmasına rağmen ne yazık ki insan aklı çabuk unutuyor. Yani, yarın bu araçların yaşlarından, teknik donanımlarından dolayı bir kaza yaşanırsa bunun müsebbibi bu ertelemeyi gerçekleştirenler olacaktır” şeklinde konuştu. 

1975 MODEL ARAÇ DA KULLANILABİLİR!

Servis araçlarında yaş sınırının neden kaldırıldığı yönünde herhangi bir açıklamanın da olmadığına dikkati çeken Başkan Toksoy, “Araçların bakımı yapılıyor, yaşının önemi yok gibi bir düşünce kesinlikle kabul edilemez. Evet, araçlar yaşlandığı için değiştirmek bir maliyete sebep oluyor. Ama yeni bir araç ile eski aracın teknik donanımı, arza yapma riski aynı mı? Aynı değil, dolayısıyla Bakanlığın daha önce aldığı kararı ertelemek yerine bir an önce uygulamaya koyması gerek. Bunun yanında yaş sınırı bile yok 1975 model araç da vizeden geçiyor ama öğrenci taşıması ne kadar doğru? 1975 model bir araç şu an 44 yaşında oluyor. Biz güvenlik açısından risk olacağını düşünüyoruz” dedi. 



RANT KAPISI MI OLACAK?

Bu yıl içerisinde servislerdeki üç noktalı kemer, oturmaya duyarlı sensor, kapalı devre kamera, renkli cam ve kantinlerdeki sağlıklı gıda uygulamalarının da ertelendiğini hatırlatan Eğitim Sen 1 No’lu Şube Başkanı Necip Vardal, da duruma büyük bir tepki gösterdi. Vardal, “Muayeneden geçmiş olma şartı koysa da yaş sınırının olmaması, çocuklarımız için ciddi bir güvenlik riski taşımaktadır. Çünkü 30 yaşındaki araçta servis taşımacılığında kullanılabilir ve bu da ciddi olarak öğrencilerimizi kazalarla karşı karşıya bırakabilir. Aynı zamanda yaş sınırının kaldırılması kafalarda bazı soru işaretleri de oluşturuyor. Bu düzenlemenin ortadan kaldırılması birilerine bir rant kapısı mı açacak? Elinde 12 yaşından büyük araçları bulunduran kurumlara ve kişilere bir rant mı sağlanacak? Bu genelge ertelenirken hiçbir gerekçe de sunulmamış. Örneğin 12 yaşından küçük araç sıkıntısı mı var? 12 yaşından küçük araçlar taşımada kullanılacak sayıda mı değiller? Bir açıklama yapılması gerekiyordu”  diye konuştu. 

AİLELER ENDİŞELİ 

Özellikle kış mevsiminde ve olumsuz iklim koşullarında bu durumun ciddi riskler barındırdığını dile getiren Vardal, “1 yaşındaki bir aracın teknik donanımı ile 20 yaşındaki aracın teknik donanımı aynı olmaz. Servisler ile ilgili ertelemelerin art arda gelmesi gerçekten büyük soru işaretleri oluşturuyor. Bununla beraber ertelenen unsurlar öğrenci güvenliği açısından gerçekten çok önemli maddelerdi. Diğer ertelemelerin ardından araçlarda yaş sınırının da kaldırılması bizi ve aileleri tedirgin etmiştir. Bizler çocuklarımızın ciddi kaza riski ile karşı karşıya kalması endişesi yaşıyoruz” ifadelerini kullandı.