SES'ten dikkat çeken uyarı; "Hastaneler depreme karşı kontrol edilmeli"

TAKİP ET

Kahramanmaraş merkezli 2 büyük depremde başta hastaneler olmak üzere çok sayıda kamu binasının da yıkılmasının ardından, Türkiye genelinde kamu binalarının depreme dayanıklı olup olmadığı tartışılmaya başlandı. 

Batuhan KAYA-GERÇEK HABERCİ- Asrın Felaketi olarak nitelendirilen depremlerin ardından İzmir Milletvekili Aytun Çıray’ın 2011 yılında yaptığı; “İzmir’deki 30 hastaneden 21’i depreme dayanıksız. AKP’nin çılgın projeleri içerisinde depreme dayanıksız binaların güçlendirilmesi niçin yok?” açıklama yeniden gündeme geldi. Çıray’ın depreme dayanıksız dediği 21 hastanenin içinde Ege bölgesinin sağlık yükünü çeken Ege Üniversitesi Hastanesi de vardı. Sağlık Emekçileri Sendikası(SES) İzmir Eş Başkanı Erkan Batmaz, Ege Üniversitesi Hastanesi’nde devam eden tadilatların binaların dış cephesiyle ilgili olduğunu belirterek “İzmir depreminde Ege Üniversitesi Hastanesi de dahil birçok hastane yara aldı. Hastanenin durumu incelenmeden tadilat başladı. Yapılan tadilatta maalesef dış cepheyle ilgili ” dedi ve binaların depreme dayanıklılığı konusunda bilgi taleplerini ilgili kurumlara ilettiklerini belirtti.
Binaların depreme dayanıklı olduğuna dair bir veri yok
Binaların depreme dayanıklılığı konusunda ellerinde bir veri olmadığını belirten Batmaz, bilgi taleplerini yazılı halde ilgili kurumlara ilettiklerini söyledi. Batmaz, binaların depreme dayanıklılığı hususunda şöyle konuştu;
“Henüz almadık. Bu durumla alakalı bilgi alabilmek için ilgili kurumlara bir yazı yazdık. Biliyorsunuz sonunda uyarılarımızı dikkate alınarak Cerrahpaşa’yı taşımaya başladılar. Buradaki hastaneler için de malum ‘İzmir deprem kuşağında olduğu için hastaneler kontrol edilsin ve bizlere de bilgi verilsin’ diye İl Sağlık Müdürlüğü’ne yazı yazdık. Bu yazıyı aynı şekilde üniversite hastanelerine de geçen cuma günü yazdık ve gönderdik. Şu anda elimizde binaların depreme dayanıklı olduğuna dair bir veri yok ancak biliyoruz ki son İzmir depreminde Ege Üniversitesi Hastanesi de dahil birçok hastane yara aldı. Hatta Buca Seyfi Demirsoy Eğitim ve Araştırma Hastanesi yıkıldı ve tekrar yapıldı. O dönemde Buca Seyfi Demirsoy için sürekli olarak ilgili kurumlara yazı yazmıştık, bu dönem ise yine birçok hastane için yazı yazıp bilgi talep ediyor ve baskı kurmaya çalışıyoruz. Olası bir afet durumunda hastaneler hayat kurtaracağı için hastanelerin sağlam kalması çok önemli, bu konuda uyarılarda bulunduk ve bunun takipçisi olacağız.”
Tadilat devam ediyor ancak iş tasarımla ilgili
İzmir depreminden sonra Sivil Savunma Amirliği ile yaptıkları görüşmede ‘kolon ya da ana hatlarda sorun olmadığı, sadece belli giydirme yerlerinde sorun olduğu ve onların da güçlendirildiği’ şeklinde bilgilendirildiklerini söyleyen Batmaz, tadilatların devam ettiğini belirtti. Batmaz; “Ana binamız tadilat geçirdi ve son 2 aydır yine tadilat içerisindeydi. Yapılan tadilatın ne kadarı güçlendirme için ne kadarı dış yüzeyin güzelleştirilmesi için bilemiyoruz. Acil Servis’in depreme dayanıklılık konusunda belgesi olduğunu ve İzmir depreminde de hasar almadığını biliyoruz. Acil Servis’te de bir tadilat var ancak bu tadilat iç tasarımla ile alakalı” dedi.

SES uyarı Hastane deprem Batuhan KAYA