SGK'nin Resmi Rakamları Erdoğan'ı Yalanlıyor!

TAKİP ET

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın miting meydanlarında sık sık dile getirdiği "SGK'nin Kılıçdaroğlu döneminde batırıldığı" söylemi, kurumun resmi rakamları tarafından yalanlanıyor.

Son haftalarda her televizyon kanalında SGK reklamıyla karşılaşsak da, SGK'ye ait resmi veriler, kurumun "açık" verme konusunda AKP döneminde rekor kırdığını gösteriyor.  

Sağlık Haktır sitesinden Dr. Ergün Demir ve Dr. Seyfi Durmaz, "Seçim meydanlarında SGK’nin gelir-gider dengesi için kullanılan bilgiler ne kadar gerçek" sorusuna yanıt verdi. 

Sitede yer alan haber şöyle: 

ERDOĞAN'IN İDDİALARI    


SSK’yı Kılıçdaroğlu batırdı!

Görev yaptığı 1992–1999 yılları arasında kurum 2 milyar TL açık verdi.

Sosyal Güvenlik Kurumu, AKP ile altın çağını yaşıyor.


RAKAMSAL GERÇEKLER  


Tartışma, Sosyal Güvenlik Kurumunun gelir gider dengesi üzerine.

SGK’nın 2003- 2016 yıllarında, parmak hesabı ile toplam 277 milyar TL "açığı" var.

O zaman bu hesaba göre açık 138,5 kat artmış.

Güncel dolar değeri üzerinden yeniden hesaplarsak bu açık, 634 milyar TL’yi buluyor.

Sadece 2016 yılında 20,6 milyar TL "açık" meydana gelmiştir.

2016 yılında ayrıca kuruma 108 milyar lira bütçe transferi yapılmış.

Asıl üzerinde konuşulması gereken konu "sosyal devlet" olmalı.


Sosyal Güvenlik Kurumunun resmi rakamları, meydanlardaki konuşmaları yalanlıyor!

Kurumun gelirlerinin yaklaşık yüzde 85’ini prim gelirleri, yüzde 15’ini de faiz, gayrimenkul, fatura ödemeleri oluşturmaktadır. Kurumun giderlerinin yüzde 68’ini emekli aylıkları, yüzde 26’sını sağlık giderleri, yüzde 6’sını diğer giderler oluşturmaktadır.



AKP DÖNEMİNDE SGK'DEKİ AÇIK 277 MİLYAR LİRA!

SGK'nin resmi verilerinde de görülmektedir ki, AKP hükümeti döneminde SGK’nin gelir giderleri arasındaki dengesizlik kronik hale gelmiş ve parmak hesabı ile toplam 277 milyar TL "açığı" oluşmuştur.

Güncel dolar değeri üzerinden bu hesap 634 milyar liraya kadar çıkmaktadır. Bütçeden kuruma transfer yapılmasına rağmen "açık" artarak devam etmektedir.

Gerçekleştirilen bütçe transferlerinin GSYİH’ye oranı yüzde 4 seviyesindedir. En çarpıcı örnek ise 2016 yılında kuruma 108 milyar lira bütçe transferi yapılmasına rağmen 20,6 milyar lira "açık" meydana gelmiştir.



SGK: AKP'NİN SİYASİ MALZEMESİ!

SGK toplumun tüm kesimini ilgilendirmekle beraber en çok işçileri, emeklileri ve sağlık hizmetlerine ihtiyacı olanları ilgilendirmektedir.

Sosyal devlet anlayışına sahip ülkelerde sosyal güvenlik politikalarının asli önceliğini vatandaşların sağlık hizmetlerine erişebilmeleri ve işsizlik ile yaşlılık durumlarında gelir güvencesine sahip olmaları oluşturur.

Kurumun giderleri, gelirlerini aşmış ise sosyal devlet ilkesine göre bu "açık" olarak değerlendirilemez.

Sonuç olarak, SSK’nin tüm taşınır-taşınmaz mallarına, gayrimenkullerine el konularak, kamuoyuna o dönem "devrim yaptık" diye getirdikleri prime dayalı Sosyal Güvenlik Sistemi’nin geçmişten daha fazla açıkla yönetildiği görülmektedir.

Sistemi bu hale getiren siyasetçiler, kendi sorumluluklarını gizlemek için SGK'yi siyasi malzeme yapmaktadırlar. 

Önümüzdeki günlerde kıdem tazimatına el konulması, iş güvencesinin kaldırılması, emekli maaşlarının düşürülmesi, bireysel emeklilik, göçmenlerin güvencesiz ve ucuz işgücü statüsü ile birlikte kapsama dahil edilmesi, sağlıkta cepten ödemelerin artırılması, Genel Sağlık Sigortasına ek olarak vatandaşın cebinden tamamlayıcı sağlık sigortası gibi konular bu bağlamda gündemimizde olacaktır.