'Şiddet, Savaşlar En Fazla Kadınları Vuruyor'

TAKİP ET

HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, Avrupa Konseyi ve Avrupa Parlamentosu'nun düzenlediği panelde konuştu. Kerestecioğlu konuşmasında, "Şiddet, savaşlar, yoksulluk, ayrımcılık, nefret her yerde en fazla kadınları vuruyor" dedi.

HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu "İstanbul Sözleşmesi'nin uygulanmaya zorlamak öncelikli hedeflerimizden birisi olmalı" dedi.

HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, Avrupa Konseyi ve Avrupa Parlamentosu’nun, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Dayanışma ve Mücadele Günü için Brüksel’de düzenlediği panelde konuştu.

Kadına yönelik şiddet, özellikle de ev içi şiddet konusunda, uluslararası alanda bölgesel olarak hazırlanmış ilk Avrupa Konseyi sözleşmesi olan İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanması üzerine değerlendirmelerde bulunan Kerestecioğlu,”Şiddet, savaşlar, yoksulluk, ayrımcılık, nefret her yerde en fazla kadınları vuruyor” dedi.

‘ERKEK EGEMEN SİSTEM OLDUKÇA KURNAZ’

Kadınların şiddete karşı mücadele ettiklerini söyleyen Kerestecioğlu konuşmasını şöyle sürdürdü.

“Bu karşı çıkışlar bir çok olumlu yasal düzenlemenin de gerçekleşmesine neden olabiliyor. Bunları hepimiz, dünyanın farklı yerlerinde yürüttüğümüz mücadelelerle elde ettik. İşte İstanbul Sözleşmesi de bu kazanımlardan birisi… Ancak erkeklerin öncülüğünü yaptığı erkek egemen sistem de, devletler ve iktidarlar da oldukça kurnaz ve dünya tarihi bu kurnazlıkların örnekleriyle dolu. Bazen bir ticari anlaşma yapma, bazense bir ateşkes yapma gerekliliği ya da her ne sebep olursa olsun; hükümetleri, aslında hiç de uygulama niyetinde olmadıkları sözleşmeleri de imzalamak zorunda bırakabiliyor. İşte bu noktada biz kazanımlarımızın birer ‘sözleşme kağıtları çöpü’ne dönüşmemesi ve etkin, aktif, verimli bir şekilde uygulanması için de ayrıca mücadele etmek zorundayız. İşte bu dönem birçok ülkede kadın hareketleri için bu mücadelenin dönemi…Hükümetleri, İstanbul Sözleşmesi’nin etkin uygulanmaya zorlamak ve uygulamayanları ifşa etmek öncelikli hedeflerimizden birisi olmalı.”