Sinan Oğan'ın oyları: Yüzde 5.17'nin kaçı Kılıçdaroğlu'na, kaçı Erdoğan'a gider?

TAKİP ET

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda Sinan Oğan'a oy veren kitlenin 28 Mayıs'ta hangi adayı destekleyecekleri merak konusu oldu.

AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yüzde 49.52, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun ise yüzde 44.88 oranında destek bulduğu, ancak '50+1' şartının sağlanamaması nedeniyle ikinci tura kalan cumhurbaşkanlığı seçimininde yüzde 5.17'lik oyuyla kritik bir konuma gelen Sinan Oğan'ın 28 Mayıs'ta kimi destekleyeceği merak konusuydu.

Oğan, dün akşam saatlerinde kamuoyundaki soru işaretlerini giderdi ve ikinci turda Erdoğan'ı açıkça desteklediğini söyledi. 

Söylemlerini büyük ölçüde sığınmacıları geri göndermek üzerine kuran Oğan'ın, yıllardır izlediği politikalarla krizi tırmandıran iktidar kanadının yanında saf tutması, başta kendisini aday gösteren ATA İttifakı'nın 'demirbaşı' - Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ'ın destekçilerinin eleştirilerine yol açtı. 

Öte yandan Ümit Özdağ da bu süre zarfında CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile iki görüşme gerçekleştirdi. Bugün yapacağı açıklamayla tutumunu taraftarlarıyla paylaşmış olacak. Kulislerde Özdağ'ın Millet İttifakı'na desteğini açıklayabileceği konuşuluyor.

Peki bu kanadın oyları, Erdoğan ve Kılıçdaroğlu arasında nasıl dağılır? 14 Mayıs'taki seçimleri en doğru tahmin eden anket şirketlerinden olan SONAR'ın sahibi Hakan Bayrakçı, katıldığı canlı yayında öngörülerini paylaştı. 

'ÇOK DEĞİŞMEZ'

Söz konusu açıklamaların gidecek oyların dağılımını çok etkilemeyeceğini savunan Bayrakçı, şunları söyledi:

"Sinan Bey olsun, Ümit Bey olsun, kim hangi tarafa destek verirse versin bu 5,17'nin gideceği adresler 0,1-0,2 oynar. Çok değişmez. Sadece bu açıklamalar kendi siyasi geleceklerini şekillendirmek için önemlidir. 

Örneğin; Ümit bey tarafsız kalırsa, partisinin de kendisinin de ciddi bir geleceği olur. Taraf bildirirse birilerinin peşine düşen partiler konumuna düşer."

Bayrakçı, açıklamasının devamında oran vererek şöyle konuştu:

'YÜZDE 5,17'NİN KAÇI ERDOĞAN'A, KAÇI KILIÇDAROĞLU'NA GİDER?'

"Ankette de çıktı. Bu 5,17'nin 4'te 1'i yaklaşık 1,25'i Cumhurbaşkanı Erdoğan'a gider. Yaklaşık 3'te 1'i yani 1,8'i Kemal beye gider. 2'ye yakını da sandığa gitmez. Hiçbir açıklama bu dağılımı çok fazla değiştirmez."Birçok siyasetçi bilimci, Oğan'ın büyük ölçüde protesto oylarıyla yüzde 5.17'yi yakaladığını ifade ediyor.