Sınava az süre var... Belirsizlik sürüyor

TAKİP ET

LGS'ye 5 gün kala öğrenciler ve veliler hâlâ tedirgin. BirGün'e konuşan veli Doğru 'Bir bilinmezlik var. Her seferinde bir önceki söylediklerinin tersini söylediler' derken, Veli-der, velilere çağrı mektubu yayımladı

Liselere Giriş Sınavı (LGS) 2 Haziran Cumartesi günü yapılacak. Sınavın yapılmasına 5 gün kaldı. Sınavla ilgili öğrencilerin ve velilerin tedirginliği ve soru işaretleri ise henüz giderilmiş değil. AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın isteği üzerine TEOG’un kaldırılmasının ardından çember sistemi ve LGS’ye sayılı günler kalmasına rağmen velilerin ve öğrencilerin tepkisi de devam ediyor.

BirGün’e konuşan 8’inci sınıf velisi Sırma Doğru öğrencilerin TEOG’un kalkmasının ardından stresinin azalmadığını anlattı. Doğru, devamlı değişik açıklamaların yapıldığını belirtti ve şunları söyledi: “Bir bilinmezlik var. Senenin başından beri bir şeyler söyleniyor. Bir diyorlar açık uçlu soru olacak, bir diyorlar sadece 8’inci sınıflardan sorulacak. Devamlı değişkenlik gösteriyor. Her seferinde bir önceki söylediklerinin tersini söylediler.” Çember sisteminin de velileri ve öğrencileri etkilediğini belirten Doğru, “Bazı ilçelerde okul sayısı az. Veliler alternatif adres arayışına giriyor ve adres değiştiriyor. Ben bunu çok sık gözlemliyorum. İyi okulların olduğu mahallelere taşınmak isten ve taşınan çok veli var” ifadelerini kullandı.



Çocuklar rahat değil

Çocukların rahat olmadığını vurgulayan Doğru “Çünkü değişen sistemin ne olacağı henüz bilinmiyor ve sistemin sürekli değiştiğinin de farkındalar. Küçücük çocuklar dahi sınav sistemleriyle ilgili bilgi sahibi oldular. Tabii bir bilinmezlik var. Senenin başından beri bir şeyler söyleniyor. Bir diyorlar açık uçlu soru olacak, bir diyorlar sadece 8’inci sınıflardan sorulacak. Devamlı değişkenlik gösteriyor. Her seferinde bir önceki söylediklerinin tersini söylediler” dedi.



Motivasyonları düştü

MEB’in açıkladığı nitelikli okul listesine tepkisini dile getiren Doğru şunları söyledi: “Çocuklar burada kontenjanın farkında. Nitelikli okul niteliksiz okul ayrımı dahi çocukları demoralize ediyor. Sınavda istediğimi alamazsam niteliksiz okulda mı okuyacağım korkusu var birçok çocukta. Bu durum da çocukların motivasyonunu düşürüyor. Bu sene yaptıkları gibi kaliteli veya nitelikli okul denilen okulları senenin ortasında bu kapsamdan çıkarabilirler de. Dolayısıyla çocukların kaygısı artıyor. Öğretmenler ve biz motive etmeye çalışıyoruz ama çoğu zaman yeterli olmayabilir.”



Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın çocukların üstündeki sınav stresini kaldırmak için TEOG’u kaldırıyoruz açıklamalarını sorduğumuz Doğru şunları söyledi: “Tam tersi bir durum oldu. Uzun bir süre belirsizlik oldu. Sonra yine bir sınav olacağını öğrendik. Çocuklar sınavın kalkmadığını, tersine sınavla öğrenci alımının azalacağını öğrenince üzerlerindeki stres de arttı.”



Veliler adres değiştiriyor

Çember sisteminin de yine bu sistemle geldiğini hatırlatan Doğru: “Çocuklar sınava giremezse, bazı mahallelerde istediğimiz okullar yok. İlçelerde okul sayısı az. Veliler alternatif adres arayışına giriyor ve adres değiştiriyor. Ben bunu çok sık gözlemliyorum. İyi okulların olduğu mahallelere taşınmak isten ve taşınan çok veli var. İstanbul’un 39 ilçesi var. Çok az sosyal bilimler lisesi, fen lisesi ve Anadolu lisesi var. Bu okulların olduğu mahallelere taşınmak istiyor doğal olarak veliler” diye konuştu.

***

Veli-der: Her yerdeyiz

Öte yandan Öğrenci Veli Derneği (Veli-der), sınav sistemine karşı var oldukları bütün illerde itiraz edeceklerini açıkladı. Veli-der, velilere bir yazarak çağrı yaptı. Yapılan çağrıda şu ifadeler kullanıldı: “Çocuklarımız en kıymetlilerimiz. Sessiz bir çığlık halinde bize bakıyor şimdi... Liselere geçiş sınavı ile çocuklarımızı telafisi mümkün olmayacak sorunlar bekliyor. Çocuklarımız için, gelecekleri için ses olmak, çığlık olmak zorundayız. Aylardır VELİ DER olarak; TEOG sonrası getirilecek yeni sisteme karşı velileri, çocuklarımızın geleceğinden endişe duyan herkesi, kamuoyunu bilgilendirme faaliyetleri yürütüyor ve mücadele ediyoruz. Ancak gerek yetkililerin gerekse Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın yaptığı açıklamalardan, yeni sistemde Bakanlığın ısrarcı olduğunu, uyarılarımızın ve itirazlarımızın karşılık bulmadığını görüyoruz. Bizler milyonlarız. Birlikte başarabiliriz.



Bu sınav sistemi;

»Çocuklarımızın tercihlerini yok sayan, onları istemedikleri okul türlerine gitmeye zorlayacak bir sistemdir.



»Okulları “nitelikli” ve “niteliksiz” diye ikiye ayıran,çocuklarımızın eşit, nitelikli eğitim hakkını yok sayan bir sistemdir.



»Çocuklarımızın evine en yakın okula kaydı üzerinden yapılan güzellemelerin hiçbir karşılığı yoktur. Bu sistem; çocuklarımızı Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerinin belirlediği okula gitmeye mahkum eden bir sistemdir.



»Çocuklarımızın 9 okul arasından 5 okulu tercih etmeye zorlanmasına karşı çıkalım,tercih ve adres sınırına hayır,



»Her çocuk değerlidir ve istediği okulda eğitim görme hakkı vardır, diyelim.”