Siyasi partilerden seçim hazırlığı; Hangi partinin kaç üyesi var?

TAKİP ET

Erken seçim tartışmalarının yeniden gündeme geldiği bu günlerde partilerin de yeni üye çalışmaları dikkat çekiyor. Bu çalışmalarda tüm partiler üye sayısını arttırırken AK Parti'nin Türkiye genelinde üye sayısı düşmesine rağmen İzmir'de yüzde 20 bir artışla toplamda 483 bin üyeye ulaşması dikkat çekti.

Sıla ARABACIOĞLU-Helin UZUNGET/GERÇEK HABERCİ-ÖZEL HABER- Siyaset kulislerinde erken seçim iddialarının ardından partilerin üye sayısı yeniden gündeme geldi. Genel seçimin kritik öneme sahip olan illerinden İzmir’de başta yeni kurulanlar olmak üzere tüm partiler yeni üye kaydı için kolları sıvadı. Bu çalışmaları GERÇEK HABERCİ Haber Merkezi masaya yatırdı. 
Yaptıkları üye kampanyaları ile dikkat çeken AK Parti’nin,  Türkiye genelinde yüzde 1.5 kayıp ile 11 milyon 157 bin 656 üye sayısını 10 milyon 984 bin 312'ye gerilemesine rağmen AK Parti’nin üye sayısı İzmir’de yaklaşık yüzde 20 artış gösterdi. 
AK Parti ve MHP yükselişte
İzmir’de üye sayısını en çok arttıran partilerden birisi olan AK Parti geçen yıl 403 bin üye sayısını yaklaşık yüzde 20 arttırarak toplamda 483 bin üyeye ulaştı. 
Cumhur İttifakı'nın diğer ortağı MHP’de üye sayısını arttırdı. İzmir’de yüzde 15 arttırarak mevcut üye sayısını 31 bin 285’den 36 bin 35’e çıkardı.
CHP’nin üye sayısı yüzde 6 arttı
Ana muhalefet partisi CHP, kalesi olan İzmir’de üye sayısını arttıran bir diğer parti oldu. 150 bin 472 olan üye sayısını yapılan çalışmalar sonrası yüzde 6’lık bir oranda arttırıp 159 bin 631’e çıkardı. 
Millet İttifakı’nın diğer ortağı olan İYİ Parti ise geçen yıl 11 bin 300 olan üye sayısını yaklaşık yüzde 34’lük artış ile 15 bin 249’a çıkardı. 
Millet İttifakı içerisinde yer alan diğer partilerden Saadet Partisi İzmir’de üye sayısını yüzde 14 civarında arttırarak 7 bin 200’den 8 bin 250’ye çıkardı.
Millet ittifakının en küçük üyesi olan Demokrat Parti ise İzmir genelinde 27 bin 583 üye sayısını yüzde 3’lük bir artışla 28 bin 438 üyeye ulaştırdı.
HDP’de arttırdı
Bu arada İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere birçok ilde yerel seçimlerde Millet İttifakı adaylarına destek vererek seçimin kaderini değiştiren HDP’de üye sayısını arttıran bir diğer parti oldu. İzmir’de 3 bin 170 olan üye sayısını yüzde 12 arttırarak 3 bin 581’e yükseltti.
Gelecek ve DEVA üye kaydetmedi
Öte yandan Ak Parti’den ayrılarak kurulan Gelecek ve DEVA Partisi seçime girme yeterliliğini elde etmek için üye sayısını sınırlı tuttu. Her iki partide çerçevede kongre süreçlerini hızlandırmak için mahalle delege seçimini atlamak adına üye sayısını her ilçe de kongreye gitmek için gerekli olan 250 üye sayısı ile sınırlı tuttu.