SOYER BİR KEZ DAHA ELEKTRİK FABRİKASI İÇİN DESTEK İSTEDİ!

TAKİP ET

İzmir Büyükşehir Belediyesi aralık ayı 1'nci olağan meclis toplantısı Başkan Tunç Soyer'in başkanlığında gerçekleşti. Toplantıya bir kez daha Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu tartışması damga vurdu. Öte yandan Elektrik Fabrikası'nın İzmir'e verilme konusunun Cumhurbaşkanlığından onay beklediğini ve bir taleplerinin de reddedildiğini aktaran Balkan Soyer, AK Parti'den destek istedi. 

Sevilcan GÜNAY/GERÇEK HABERCİ- Konak Belediye meclisinden oy birliğiyle geçen ve temenni kararı olan Konak Meydanı’nın isminin Atatürk Meydanı olarak değiştirilmesi Büyükşehir Meclisi’ne önerge olarak sunuldu. Konu hakkında konuşan Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, “Meydanların isminin değiştirilmesi Büyükşehir’in idaresindedir o nedenle de bu temenni kararını Büyükşehir’e önerge olarak sunduk. Tarihçiler de o dönem ki yazışmalar da meydanın adının Atatürk Meydanı olarak geçtiğini doğruluyor. Tarihte Atatürk Meydanı olarak geçen Konak Meydanı’nın isminin Atatürk Meydanı olarak değiştirilmesini öneriyoruz” dedi.  Önerge oy birliğiyle hukuk komisyonuna gönderildi.

AK Partili meclis üyeleri sundukları önerge ile Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu, isminin Kadın ve Erkek Eşitliği ya da Kadın ve Erkek Fırsat Eşitliği olarak değiştirilmesini talep ettiler. Ancak bu istek oy çokluğu ile uygun bulunmadı. Bu konuda söz alan AK Partili meclis üyesi Burçin Kevser Torçihan, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu’nun farklı konulara hizmet ettiğini ileri sürerek eleştirilerde bulundu. Torcihan, “Biz 31 Mart’tan sonra meclise geldiğimizde zaten mecliste Kadın ve Erkek Eşitliği Komisyonu mevcuttu. Daha sonra da önümüze bir önerge geldi ve haziran da komisyon ismi değişikliği yapıldı ve isim Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu oldu. Devam eden sürede de bir logo çalışması oldu. Ancak meclis üyelerimiz bu logo üzerinde fikirlerinin ve düşüncelerinin önemsenmediğini dile getirmiş ve istifa etmiştir. Ayrıca bütçede de gördük ki;  3 milyon 200 bin gibi bir rakam bu komisyona ayrılmış. Kadın sığınma evine ise bütçede sadece 200 bin lira ayırmışsınız. Biz anladık ki siz LGBTİ’li bireyler adına imzaladığınız komisyonda başka şeyleri temsil ediyorsunuz. Size üç şey söylemek istiyorum ve bunları unutmayın; Kadın, aile ve çocuk… Burada cinsiyetten kastımız biyolojik cinsiyet mi? Hayır,  biz kadın ve erkeğin eşit haklara ve kadın erkeğin her yerde ortak var olmasını olarak olayı değerlendiriyoruz. 3 milyon 200 bin lira nereye harcanacak? Bizim kaygılı olduğumuz ve tehlikeli nokta kadın, çocuk ve aile noktasıdır. Bugün protokol imzaladığınız LGBTİ’li bireyler 8 yaşında çocukları Onur Yürüyüşlerinde en önde yürütüyor. 7 ve 8 yaşındaki çocuk cinsel yönelimi hakkında nasıl irade beyanı koyar? Biz bunu anlamıyoruz ve buna anlam veremiyoruz. Aile burada en önemli çıkış noktamız. Aile toplumun en önemli yapı taşıdır. İnternetten izleyin görüntüleri ve nasıl vicdanınız el verecek. Onur yürüyüşçülerinin ve LGBTİ’lilerin açıklamaları, YouTube kanalları bizim haklılığımız gösteriyor. Çünkü mevzu bahis benim doğmamış çocuğum, sizin çocuklarınızdır. Burada çıkan hiçbir sesi de kabul etmiyor ve umursamıyorum. Biz Toplumsal Cinsiyet Eşitliği adının farklı amaca hizmet ettiğini düşünüyor ve Kadın ve Erkek Eşitliği Komisyonu olarak ismin değişmesini istiyoruz” diye konuştu. 

‘BU İTAMLARI KABUL ETMİYORUZ’

Bu eleştirilerin ardından söz alan CHP’li meclis üyesi Gamze Çamur, kendilerine yöneltilen eleştirileri kabul etmediğini ifade etti. Çamur, “Ben teessüflerimi iletmek istiyorum. Biz önerge geldiğinde anlamamıştık… Farklı amaçlara hizmet etmekle itam ediliyoruz. Bizim neye hizmet ettiğimizle ilgili fikrim yok. Biz ahlaksızlıkla, aileye zarar vermekle itam ediliyoruz. Hepimiz İzmir’de yaşıyoruz ve yüzümüzü aydınlığa dönüyoruz. Bizim yüzümüz dünyaya dönük, dünya kenti olmaya çalışan bir kentiz. Uluslararası anlaşmalarda da yer alan olan bu kavramı kullanmamız gerekiyor. Bu dünya literatüründe de yer alıyor. Ancak bunun çarpıtılarak; Burçin Hanım’ın, toplum, aile yapısını, ahlakını bozan ya da bozcu çalışmalarda olduğumuzu ima etmesi kabul edilemez. Toplumsal cinsiyet ülkelerde yöreden yöreye değişen kadın ve erkeğe yüklediği roller ve baskı biçimidir. Evinde karısına yardım eden erkeklere kılıbık diye dalga geçiyoruz. Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinden kaynaklanıyor. Erkekler de evi geçindirmesi gereken olarak görünüyor ve bu da erkekleri büyük bir baskı altına olabiliyor. Çünkü evi geçindirme konusunda sadece onların adı geçiyor. Kadın sığınma evine sadece 200 bin lira ayırdığımızı söylüyor ancak; bu doğru değil bizim iki tane kadın sığınma evimiz var ve bu şu an ikinci olan kadın sığınma evinin kalan son taksitidir. Biz sığınma evine söylediğiniz gibi o kadar az para ayırmıyoruz. Bizim sığınma evlerimiz oldukça iyi çalışıyor ve belediyeler de gelip bizden bu konuda bilgi alıyor. Asla LGBTİ çalışmasına çok para ayırdınız gibi bir söylem doğru değil. Bizler içinde aile, annelik ve çocuk kavramları çok önemli. Keşke istifa etmeseydiniz de, madem biz kötü çalışmalar yürütecekmişiz siz de engel olurdunuz. Biz AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı’yı dahi komisyona davet ettik. Biz kimsenin fikrini almadan logo yapmadık. Bunu İzmir Büyükşehir Belediyesi takdir etti. Biz komisyon isminin değiştirilmesini onaylamıyor onları da tekrar komisyona davet ediyoruz” ifadelerini kullandı. 

SOYER: HİÇ KUŞKUNUZ OLMASIN HER BİRİMİZ AİLE YAPISINA DEĞER VERİYORUZ 

Yaşanan tüm bu tartışmaların ardından konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, herkesin olduğu gibi kendilerinin de aile yapısı anlamında oldukça hassas olduklarını ifade etti. Soyer, “Biyolojik cinsiyetin dışında bir de psikolojik cinsiyet var.  Bu tarih boyunca da Burçin Hanımın da dediği gibi olmuş. Bunu yaşayan insanlar sapık değildir. Bunu sorgulamak, aile yapısını sorgulamak da kimsenin haddine düşmez. Hepimiz için aile, anane kutsaldır. Ama hepimizin özellikle de seçilmiş insanların herkese eşit davranmak gibi bir görevi var. Toplumsal Cinsiyet Eşitliğine ayrılan bütçenin nerelere ayrıldığını inceleyin göreceksiniz ne nereye gidecek. Böyle bir sapkınlığı özendirmek asla ve asla söz konusu değildir. İyi iş yapana ne deriz?  ‘Adam gibi iş çıkarttı’ deriz. Bizim önce dilimizi değiştirmemiz lazım. O nedenle kadınlar bu durumu aralarında çözsün dedim. Biz hak etmediğimiz halde,  zaten dil ve kültür olarak kadına karşı bir üstünlük taşıyoruz. Kadınlar iyi iş çıkarmıyor mu? Ne demek ‘adam gibi İş çıkardı’ Bu toplumda eşitsizlik var bunu çözmemiz lazım. Aileyi, geleneği koruyacağız ama eşit bireyler olmayı da anlayarak ve anlatarak eşitlik konusuna sahip çıkmamız lazım. Erkek egemen, eril bir dilden kendimizi kurtarmamız lazım. Bu daha çok da kadınlara düşüyor bu sözleri duyduklarında karşılarındaki insanları uyarmalı lazım, buna izin vermemeliler.  Bizler de onlara destek vereceğiz. Ben bu konuda çok netim…  Hiç kuşkunuz olmasın her birimiz aile yapısına değer veriyoruz” dedi. 

‘ATLAR BAKANLIĞIN TALEBİYLE GÖNDERİLDİ’

Öte yandan AK Partili meclis Üyesi Hüsnü Boztepe, Faytonların kaldırılması ile Sasalı’ya oradan da Yalova’ya gönderilen atların akıbetini sordu ve Başkan Soyer, şu cevabı verdi: “Atlar geçici olarak Sasalı’ya gönderilmişti. Oradan da Bakanlığın talebiyle, kobay ya da denek olarak değil, sadece serum elde edilmek için Bakanlıktan gelen teklifle oraya gönderildiler.” 

‘İZMİR’İN MALI İZMİR’E VERİLMELİ’

Bugün Ankara’dan elektrik fabrikasıyla ilgili bir yazı geldiğini ve taleplerinin reddedildiğini aktaran Başkan Soyer, “Biz aleyhimize verilen kararın değiştirilmesini talep ettik. Daha önceden bizim ihaleye katılamayacağımızı, ihaleye girmeye hakkımız olmadığını söylediler. Bizler de Grand Plaza Şirketimiz üzerinden ihaleye girme hakkımız olduğunu ve kamu yararı güttüğümüzü, asla kar amacı gütmediğimizi beyan ettik. Ancak bu isteğimiz tekrar reddedildi. Bizim AK Parti Grubu olarak sizlerden isteğimiz çok geç olmadan bize destek olmanız, bu İzmir’in malıdır ve İzmir’e verilmelidir. Biz bu fabrikayı kütüphane gibi kamu yararına kullanacağız. Üzerine 35 milyon vermeyi taahhüt ettik. Sizin de desteğinizle fabrikanın İzmir’e verilmesi için sizlerden yardım bekliyoruz” dedi. 

HIZAL: GEREKENİ YAPARIZ

AK Parti Grup Başkan Vekili Özgür Hızal, da ne gerekiyorsa yapacaklarını dile getirdi. Hızal, “Gerekiyorsa arkadaşlarla ya da sizinle beraber Ankara’ya gideriz ya da yetkili kurumlarla, bölge milletvekillerimiz ve siyasetçilerimiz ile gerekeni yaparız” diye konuştu.