Soyer, Buca cezaevi alanından seslendi: "Kimse bu araziyi İzmirlinin elinden alamaz!"

TAKİP ET

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Buca Cezaevi için yeşil alan çağrısını yineleyerek, 'Kimse İzmirlinin elinden bu araziyi alamaz' ifadelerini kullandı.

Sıla ARABACIOĞLU-Batuhan KAYA- GERÇEK HABERCİ- İzmir’de 62 yıl hizmet veren ve 30 Ekim 2020 depreminde hasar gördüğü gerekçesiyle yıkılan Buca Cezaevi alanı, yıkımının ardından bölgede yapılacak planlar noktasında Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı’nı karşı karşıya getirmişti. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Buca Cezaevi alanına yapılan planlar İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yargıya taşınmıştı.

Bugün ise İzmir Büyükşehir Belediyesi, KES, DİSK, TMMOB, İzmir Barosu, Buca Cezaevi Özgürleşirken Platformu ve Türk Tabipler Birliği ortak basın açıklaması düzenledi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, yetkililere çağrıda bulunarak, “Kimse Bucalı’nın İzmirlinin elinden bu araziyi alamaz, vermeyeceğiz” dedi. DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı ise Buca’nın yeşil alan ile birlikte deprem toplanma alanına ihtiyacı olduğunu vurgulayarak alana sembolik olarak deprem çadırı kurulduğunu dile getirdi. Basın açıklamasının ardından ise alana sembolik olarak zeytin ağacı da dikildi.

“İzmir’in sarı öküzüne sahip çıkacağız”

Buca Cezaevi’nin bulunduğu alanın kamu arazisi olduğunu hatırlatan Soyer,  “Cezaevi buradan gittikten sonra kamu arazisi olarak kalmak zorunda. Kamu vicdanı burada yeşil alan istiyoruz, yeşil istiyor, zeytin istiyoruz.  Biz bunun sonuna kadar savunucusu olmaya devam edeceğiz. Kimse burayı kamunun elinden alıp ranta açamaz, açtırtmayacağı. Burası İzmir’in sarı öküzü ise ona sonuna kadar sahip çıkacağız. Kimse Buca’nın İzmirli’nin elinden bu araziyi alamaz, vermeyeceğiz. Bu sadece İzmir için bir dayanışma değil Türkiye’deki bütün vatandaşlarımız bilsinler ki İzmir direniyorsa onlar da dirensinler. Türkiye’ye İzmir’den şunu söylemek isterim biz ele verdikçe dayanışmamızı diri tuttukça hiçbir güç elimizden bu memleketin geleceğini alamayacak. Bir şey değişecek, her şey değişecek” diye konuştu.

Akdemir, “Kişi başına düşen yeşil alan arttırılmalı”

TMMOB İKK Sekreteri Aykut Akdemir, ortak basın açıklamasını okudu. İzmir’de kişi başına düşen nitelikli afet toplanma alanı miktarını artırmak önemli bir konu olduğunu dile getiren Akdemir, “Bu noktada, mevcut durumda afet toplanma alanları açısından kısıtlı bir kentsel açık alan varlığı sunan ilçe için Buca Cezaevi alanının açık kamusal alana dönüştürülmesinin, kişi başına düşen afet toplanma alanı miktarını artıracağı çok net bir gerçektir. Halk sağlığı, çevre sağlığı ve kent sağlığının korunması ve iyileştirilmesi için alana yönelik gerçekleştirilecek olan düzenlemenin, yapılaşmadan ziyade tüm canlıların ortaklaşa kullandığı kentsel bir açık alan yönünde olması asıl meselemiz olmalıdır” açıklamasını yaptı.

“Kamu yararı ön planda tutulmalı”

Akdemir, bu alanın kamusal bir alan olduğunu ve kamu yararını ön planda tutacak bir kullanıma dönüşmesi kamusal bir hak olduğuna dikkat çekerek, “Şehrimizin sosyal ve ekolojik açıdan yeşil alan ve benzeri nitelikli rekreasyonel alanlara ihtiyacı ortada ve bilinir iken özellikle bu alanın büyüklüğü ve konumu gereği bölgede benzerinin olamayacağı, yaratılamayacağı ortada iken bu ihtiyaç ve talepleri yok sayan, parseli konut ve ticaret olarak ayıran bir planlama, ilgili mevzuata tamamen aykırıdır. Kamu hakkını gasp eden bu plan kararının yerel yönetimler, meslek odaları, sendikalar tarafından kabul edilmesi mümkün değildir” görüşünü aktardı.

İzmirlilere çağrı!

Son olarak İzmirli vatandaşları Bakanlığın Buca Cezaevi planlarına açılan davaya müdahil  olmaya davet eden Akdemir, “Halkın ortak yararına açıkça aykırı olan işlemin iptal edilmesi ve sonrasında bu alanın; olası bir afet anında kentlilerin güvenli bir şekilde sığınacağı bir toplanma alanına, beton binaların gölgesinde değil ağaçların gölgesinde nefes alacak rekreasyon alanına, İnsan hakları açısından kabul edilemez olaylara sahne olmuş Buca Cezaevi alanının geçmişiyle ilişki kurularak halkın ortak ihtiyacını karşılayacak yeni bir Kültürpark’a dönüşmesi için İzmir 4. İdare Mahkemesinin 2022/2696 Esasına kayden açtığımız davaya en kısa sürede müdahil olmaya davet ediyoruz” dedi.

Buca cezaevi alan Tunç Soyer yeşil alan