Sözlü sınav, atamada KPSS'nin yerini alıyor

TAKİP ET

Danıştay'ın, 'Objektif değil' kararına karşın Bakan Yılmaz, 'Parkurda birinci gelen birinci olacak anlamına gelmez' dedi. Eğitim Sen Genel Başkanı Aydoğan, 'Ataması yapılmayan yarım milyon öğretmenin umutlarını yok etmeye kimsenin hakkı yoktur' diye konuştu

MEB’in 2017-2023 yıllarını kapsayan “Öğretmen Strateji Belgesi”nde sıralanan öğretmen atamalarına ilişkin kriterlere yönelik kaygılar, Milli Eğitim Bakanı Yılmaz’ın açıklamalarıyla haklılık kazandı. MEB, sözleşmeli öğretmen atamalarına ilk olarak, “KPSS puanının yanında, mülakat puanı, ürün seçki dosyası, lisans not ortalaması ve staj puanı” ölçütleri getirdi. Hemen ardından yapılan düzenlemede ise KPSS’den alınması şart koşulan taban puan 50’ye düşürüldü. MEB şimdi de Danıştay’ın, “Objektif değildir” kararına karşın Nisan’da yapılması öngörülen öğretmen alımında sözlü mülakatı esas alacak.

Hakkaniyet ortadan kalkacak

Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, düzenlemeleri BirGün'e değerlendirdi. Sözlü sınavın eğitimde hakkaniyeti ortadan kaldıracağını söyleyen Aydoğan, “İsmet Yılmaz’ın yaptığı kontenjan açıklaması, siyasal kadrolaşma politikalarının daha da hızlanacağının kanıtıdır” dedi. Aydoğan, OHAL ile kamuda iş güvenliğinin fiilen ortadan kaldırıldığını, öğretmen atamalarının sözleşmeli yapılmasının ise rutin hale getirildiğini vurguladı. Daha önce yapılan sözlü sınavlarda sorulan soruların, uygulamanın hangi amaçla hayata geçirildiğine dair ipucu verdiğine dikkati çeken Aydoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Öğretmen atamalarında sözlü sınavda ısrar edilmesi, öğretmen istihdamının açık bir şekilde ‘politik güvencesizleştirmeye’ dönüşmesine neden olmaktadır. İktidara eleştirel ve muhalif yaklaşanların, farklı kimlik ve mezheplerden olanların kolaylıkla elenebileceği, öğretmenlerin meslek ilkelerine göre değil, büyük ölçüde hükümetin siyasal çizgisine uygun olarak çalışmaya zorlanacağını göstermektedir. Sorun sadece mülakat sınavını geçmekle bitmemekte, sözleşmeli olarak atanan öğretmenler, göreve başladıktan sonra ‘güvenlik soruşturması’ gerekçe gösterilerek kolaylıkla görevden alınabilmektedir.”

Torpil endişesi...

Milli Eğitim Bakanı Yılmaz’ın, “Benim mülakata girme kriterimi yakalayan insan…” ifadelerini hatırlatan Aydoğan, “Bakanın veya Bakanlığın mülakata girebilmek için belirlediği kriterleri nelerdir?” diye sordu. 20 bin sözleşmeli öğretmen alımının 60 bin aday arasından yapılacağına dikkati çeken Aydoğan, “Kalan 540 sigorta gününü dolduran 5 bin ücretli öğretmen için ise taban puanın da gözetilmeyeceği ifade edildi. Bu da ‘KPSS artık bir kriter değildir’in ikinci bir kanıtıdır” diye konuştu. Aydoğan, sözlü sınavda, yargı kararına rağmen ısrar edilmesinin iktidarın “makbul öğretmen” arayışından kaynaklandığının altını çizerek şöyle devam etti:

“Türkiye’de sözlü sınava dayalı tüm uygulamaların siyasal kadrolaşmanın önünü açarak sayısız haksızlığa neden olduğu, aldıkları puanlara bakılmaksızın iktidarın dünya görüşüne uygun olanlar sürekli başarılı olurken, iktidarın dünya görüşüne yakın olmayanların taraflı ve kasıtlı değerlendirmeler üzerinden elendiği ya da ‘saf dışı’ bırakıldığı çok iyi bilinmektedir. Bakanın açıklaması torpilin, kadrolaşmanın itirafıdır.”