Sürekli, kongre sonrası kapılarını ilk kez GERÇEK HABERCİ'ye açtı

TAKİP ET

AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli; "Listede kotalar ve coğrafi hassasiyetler belirleyici oldu" dedi.

Adem NAKÇI – GERÇEK HABERCİ- RÖPORTAJ - AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, kongre sonrası kapılarını ilk kez GERÇEK HABERCİ’ye açtı. Kongre öncesi ve sonrasına dair sorularımızı yanıtlayan Sürekli, geçmiş dönemdeki yönetimin yüzde 60 civarında durduğunu ifade ederek, bunun önemli bir başarı göstergesi olduğunu kaydetti. Listeyi oluştururken başvuran yüzlerce ismi değerlendirdiklerini kaydeden Sürekli, “Coğrafi hassasiyetlerle, gençlik ve kadın kotası belirleyici oldu. İstişareye önem verdik” dedi. Pandemi koşullarında kongre yapılmasıyla ve katılımcılardan bazılarının testinin pozitif çıkmasıyla ilgili gelen eleştiriler hakkında da konuşan Sürekli, “Eleştiri demokrasinin en doğal hakkıdır. Eleştirilere saygı duyarız. Biz de karşılığında argümanlarımızı söyleriz” diye konuştu. Sürekli, virüsün yayılmasında kongrelerin etkili olmadığını da savundu.
GENÇLER VE KADINLAR
Her kongre sonrası konuşulur. Yönetim listesi neye göre oluştu?
Listenin sahibi benim; ama listeyi oluştururken istişare bizim başvurduğumuz en önemli kurum. Kimler ile istişare yaptık; Genel merkezimizle, parti büyüklerimizle, milletvekilleri, 30 tane ilçe başkanı ile yaptık. Bu istişare sonucunda bir liste ortaya çıktı. Zaten liste dediğimiz 30 arkadaş aynen muhafaza edildi. Yeni 19 arkadaş aldık bunun 9 kişisi il başkanlığında bayrağı devredenler. Onun dışında genç ve kadın kotasıyla liste oluştu.
Yoğunluk atlatıldıktan sonra il başkanı seçilen kişinin ruhsal durumunu çok merak ediyorum. Ne hissediyorsunuz şu an?
Bir yoğunluk ve önemli bir süreç bitiyor. Bunlar bir rahatlama getiriyor. Aynı zamanda yeni bir dönem başlıyor. Çünkü seçilerek göreve geliyorsunuz. Onun bir sorumluluğu var ve sorumluluğunuz bir kat daha artıyor. Önünüzde iki seçim var. Bu teşkilatı önümüzdeki seçime hazırlamamız lazım. Bu yüzden sorumluluk daha da artıyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın verdiği hedefler var. Onları da düşündüğünüzde sorumluluğu daha da artmış bir kişiyle, ruh haliyle karşılaşıyorsunuz.
BAŞVURANLARA TEŞEKKÜR
Arkadaşlarınızla hukukunuz nasıl? Malum yüzlerce insan yönetici olmak istedi. Beklentileri vardı. Bu durumu nasıl yönetiyorsunuz?
Şöyle bir şey var bize katkı koymak isteyen, başvuru yapan herkese çok teşekkür ediyorum. Yönetimde yer alamayan birçok arkadaşım arayıp tebrik etti. Bir teşekkürüm de onlara. Bunlar da önemli isimler.
Sözünü ettiğiniz durum önemli bir tespit. Bir liste yapıyorsunuz yüzde 60’ı devam ediyor. Yüzde 40’ı değiştiriyorsunuz. Onda da eliniz rahat değil gençlik ve kadın kotaları var. İlçe başkanlarımızdan görevi devreden arkadaşlarımızın ilde alınma konusu var. Başvuranlardan çok az bir sayıyı seçmiş oluyoruz. Bu da zor ve yorucu; hassasiyet isteyen bir döne oluyor.
Salgın ortamında kongre hazırlığı yapıldı. Buna rağmen yüzlerce başvuru oldu iletişim yönteminiz hakkında bize bilgi verebilir misiniz?
Biz göreve geldiğimizden beri birçok teşkilat mensubunu ziyaret ediyoruz. Eski ile yeniyi buluşturalım istedik. Başta il başkanlarımız, ilçe başkanlarımız olmak üzere birçok üyemizi ziyaret ettik. Üyeyle iletişimi arttırdık ki pandemi buna ara verdirdi, kesintiye uğrattı. Pandemi de olmasaydı biz hemen hemen bütün üyelerimize ulaşabilecektik. Bizim İzmir’de şu an üye sayımız 466 bin civarında. Tabii ki bizzat ben değil; ama mevcut teşkilatımızın bu üyelere ulaşmasını önemsiyoruz. Bizimle devamlı birlikte olmak isteyen arkadaşlarımızı sisteme katmak istiyoruz.
BÜYÜK BİR SALONDA KONGRE YAPTIK
İzmir kongresi, Karadeniz kongrelerinin akabinde oldu. Muhalefetin yer yer basının da irdelediği kongreler oldu. Sizin bu konuyla yani salgın döneminde kongre yapmakla ilgili eleştiri geleceği konusunda bir çekinceniz oldu mu?
Biz tabii ki gerekli tedbirlerimizi aldık. İzmir’in en büyük salonunda yaptık. Halkapınar Spor Salonu Türkiye’nin en büyük salonlarından birisidir. Depremden sonra tadilata girmişti. Tadilat da bitti. Havalandırma konusunda ise oraya katılanlar üşüdüler. Muazzam bir havalandırma sistemi vardı. Sık sık havalandırıldı. Maske denetimleri yoğun bir şekilde yapıldı. HES sorgulaması yapıldı. Alanda olan arkadaşlarımızın testleri yapıldı. Süre mümkün olduğu kadar kısa tutuldu. Vatandaşlar salona geç alındı. Bu konuda şikâyet de geldi bana. Çoğu gelen kişi geri dönmüş sebebi ise salonda fazla tutmadığımız için. Bütün tedbirler alındı.
Kongreye kaç kişi geldi?
 Arkadaşlar çıkarıyorlar sayıyı. Gelen kadar da dönen var.
Gerçek Haberci olarak kongrenize katılan ve Covid testi pozitif çıkan bir partilinin haberini yayımladık. Haberin kaynağı da bir başka basın kuruluşuydu. Bundan dolayı bile partililerinizden bizi arayıp “neden bu habere yer verdiniz?” diye eleştirenler oldu. Sizin kongrelerinizin eleştiriye tabi olmasını bazı konularda haber olmasını nasıl karşılıyorsunuz?
Eleştiri demokrasinin en doğal hakkıdır. Eleştirilere saygı duyarız. Biz de karşılığında argümanlarımızı söyleriz. Biraz önce yaptığım gibi. Genel merkezin bize verdiği talimatları harfiyen uyguladık. Eleştiri de gelebilir, cevabını da bu şekilde veririz.
Bizim geçmiş yönetimimiz de 70 kişiden 50’si Covid olmuştur zaten. Bunları kongreye bağlamak doğru değil. Zaten kongreyle ilgili değil bu. Ben kongre ve virüsün patlamasının bağlantısını kuramıyorum. Kaldı ki bu dönemde diğer siyasi partiler de kongre yaptı. CHP’de yaptı.
Tekrar yönetim listesine dönecek olursak, nasıl bir yol izlediniz? Kriterleriniz nelerdi?
Mülakatlar yaptık. Çoğunu tanıyorum. Kadın ve gençlik kotasını oluştururken gençlik kolları il başkanımızla özellikle görüştük. Kadın kotasını oluştururken mevcut yönetimde olan kadın arkadaşlarımızın sayıları fazlaydı, onlarla görüştük.

STK’LERİN ETKİSİ OLDU MU?
Bizim çok yakından tanıdığımız ve sanıyorum  30’dan fazla STK’nin de il yönetimine girmesi yönünde irade beyan ettiği Fevzi Bayram’ı listede göremedik. STK’ler liste konusunda dikkate alınmadı mı?
Fevzi Bayram’ı çok severim.  Çalışma arkadaşımdır. Ben 26. dönemde milletvekiliydim. Ve herkes benim listede olduğumu tahmin ediyordu; ama listeye giremedim. Ondan sonra listede etkili olan kişileri çağırıp benimle görüştüler. “Biz seni çok seviyoruz, memnunuz. Başka arkadaşlarımızı konusunda şartlar öyle gelişti” dediler. Yani bunlar normal şeyler. Az önce başvuru sayısından, kotalardan konuştuk. STK’lerden de bize gelip fikir beyan eden herkesi dinledik. Ama kendimiz gidip hiçbir STK’ye sormadık. Bunun dışında her gelenle istişare ettik öyle gelişti.
Sizi Karşıyaka İlçe Başkanlığınız döneminden de önce tanıyoruz. Milletvekilliği ve il başkanlığı da yaptınız, yapıyorsunuz. Partideki kalıcılık uzayınca haliyle insanları tanır hale geliyorsunuz. Yılların tecrübesi nasıl bir etkide bulundu?
İşimiz kolaylaşıyor tecrübenin çok katkısı var.
Yani yakın, uzak ilçelerden temsil alma konusunda hızlıca karar vermenizde etkili oldu mu?
Merkezde şu ilçe bu ilçe ayrımı yapmıyoruz. Bölgeye bakıyoruz. Önemli olan kuzeyi, yarımadayı ve küçük Menderes’in temsili. Tabii partide yıllardır yer alınca eski-yeni birçok arkadaşı tanıma şansı oluyor. Bu da işi kolaylaştırıyor.
İzmir siyasetinde sizin dışındaki partilerle ilişkiniz nasıl olacak? Siyasi nezaket adına neler bekliyorsunuz?
 İki yılda yaşanılan ortada. Bizim bu konuda güzel bir geçmişimiz var. Sadece kendi adıma söylemiyorum. İzmir’deki siyasi nezaket en üst düzeyde. İl başkanları olarak sık sık bir araya geldiğimiz oldu. Ortak masada buluştuk. Organizasyon gerçekleştirdik, önemli konularda onlarla görüşüyoruz. Bu nezaketin aynen devam edeceğini biliyorum. Diğer arkadaşlarımızın da benimle aynı düşüncede olduğuna eminim.
CUMHURBAŞKANI İZMİR’DEN MEMNUN
Sayın Cumhurbaşkanı bir kente gittiğinde vereceği mesajlar o kent halkı için daha önemli oluyor. Tabii il kongresine de katıldığı için siyaseten de takip edildi. Cumhurbaşkanı’nın gelişinin İzmir’de yarattığı atmosferin yansımaları nasıl değerlendiriyorsunuz?
Sayın Cumhurbaşkanı İstanbul kongresinde görüşlerini aktardı. Kamuoyuyla paylaştı. Çok mutlu ayrıldık. Buradaki ziyareti çok olumlu geçti. Özellikle kongre. Sayın Cumhurbaşkanımız çok mutlu ayrıldı. Benim görevim boyunca üçüncü defa İzmir’e geldi. Ben bundan mutluluk duyuyorum. Pandemi olmasa bu beş olacaktı. Planlamalar vardı. Sayın Cumhurbaşkanımızın İzmir’e geliş sayısı epey arttı. İzmir’de olumlu bir hava olduğunu kendisi de ifade etti.
Geçen sene 22 Şubat’ta Kuzey Ege Otoyolu açılışını yaptık. Menemen gişelerinde. Çok soğuk bir havaydı. İnsanlar soğukta iki saat beklediler. Yaklaşık 30-35 bin kişi vardı o zamanlar. Tabii pandemi yoktu. Muhteşem geçmişti ve bu çok konuşuldu. 22 Şubat’ta yine buradaydı. Tarih tekerrür etti.  Bizim için önemli olan Sayın Cumhurbaşkanımızın mutlu ayrılmasıydı. İzmirlilere de teşekkürlerimi sunuyorum. Cumhurbaşkanımız sadece partililerle değil Bayraklı’da açılışta vatandaşla görüştü, bazı esnafları ziyaret etti. Birbirinden farklı etkinlikle çok güzel bir ambiyans oluşturdu.
Türkiye’de siyasette her an dengeler değişebiliyor. Muhtemelen İzmir il teşkilatını seçime götürecek olan ekibi oluşturdunuz.  Erken seçime ne kadar hazır olduğunuzu düşünüyorsunuz?
Seçim 2023 yılının haziranında yapılacak. Seçim beklemiyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız bunu vurguluyor. Biz, seçimin bittiği ertesi gün gelecek seçime hazırlık yapıyoruz. Seçim tarihimiz Sayın Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği tarih. Bunun  dışında erken seçim gibi bir gündemimiz yok.