Taban CHP krizine tepkili

TAKİP ET

CHP yönetiminde yapılan 'sınırlı' revizyon, değişim isteyenleri memnun etmedi; dün bir araya gelen muhalefet seçimli ya da seçimsiz kurultay toplama çalışmalarını sürdürüyor. Yönetim ve muhalif kanat arasındaki krize tepki gösteren seçmense yerel seçimlere odaklanılmasını ve iktidara karşı daha etkili muhalefet yürütülmesini istiyor

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun geçen hafta ‘A takımı’nda yaptığı değişiklik parti içi muhalefeti memnun etmedi. Muhalefet kanadında bu konuda yüksek bir beklenti olmamakla birlikte, yapılan değişiklik ‘bildiğimi yapmaya devam edeceğim’ resti olarak görülüyor.

Merkez Yönetim Kurulu’ndaki (MYK) değişim ile birlikte Muharrem İnce ekibi de harekete geçti. Ankara’da dün yapılan toplantıda tüzük değişikliği için kurultay toplama fikrinin ağırlıklı olduğu bilgisi var. Bu aynı zamanda yeni bir imza toplama süreci ve sonunda da kurultay anlamına geliyor.

Eylüle kadar kurultay toplanabilir

Olağanüstü kurultay talep edenlerin muhalefete göre 630, yönetime göre 569 imzaya ulaşmasına rağmen genel merkezin tutumunda değişikliğin olmaması; üstüne de sınırlı bir MYK değişikliği yapılması sonrası genel kanaat parti içi tartışmanın devam edeceği yönündeydi. Bu değerlendirmenin haklı çıktığı ortada.

Muharrem İnce partiyi seçimli ya da seçimsiz kurultaya götürmekte kararlı. Bayramdan önce de bu konuda adım atılacak. Büyük bir sürpriz yaşanmazsa eylül ayının ortasına kadar CHP’de kurultay toplanacak gibi gözüküyor.

‘Bir yerde durmak lazım’

Partide değişim talebiyle olağanüstü kurultaya imza verenlerin bir bölümü CHP’nin sürekli içe kapanmasından rahatsız. Bu nedenle dün Ankara’da yapılan toplantıya da katılmadılar. Bu isimlerden birkaçı, “kuşkusuz CHP kötü yönetiliyor ama memleket de batağa sürükleniyor. Bu koşullarda yapılması gereken partiyi kurultaya götürmek değil halka çözüm yolu göstermek ve bu CHP yönetimine rağmen mücadele etmektir. Bir yerde durmayı bilmeli” görüşünü savundu. Söz konusu isimler olağanüstü kurultay çalışmaları içerisinde yer almayacaklarını da beyan etti.

Tüm bu gelişmelerden sonra yola geniş bir yelpazeyle çıkan muhalefetin yeniden İnce ekibi ile sınırlı kalacağı anlaşılıyor.

Parti tabanı yorgun ve umutsuz

CHP üst yönetiminde devam eden tartışma 24 Haziran seçimlerinden sonra moralsiz kalan tabanı da iyice umutsuz hale getiriyor. Yangın yerine dönen ülkede partinin sesinin soluğunun çıkmaması umutsuzluğu daha da artırıyor.

CHP ne yapacağını bilmez halde

Parti yönetiminin tüm hamlelerine rağmen CHP, 24 Haziran şokunu üzerinden atamamış gözüküyor. Kemal Kılıçdaroğlu her ne kadar “aykırı ses istemiyorum” dese bile bu durumu engelleyebilmiş değil. Ekonomik krize dair açıklamalarda bile bir ortaklık tutturulabilmiş değil. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın birlik çağrısına onlarca vekil ve parti yöneticisi “Ülkeyi bu duruma sen soktun, biz aynı gemide değiliz derken” yakın dakikalarda Kılıçdaroğlu, iktidara her türlü desteği verebileceklerine dair açıklama yaptı.

‘Yerel seçimleri bırak krize bak’

CHP’li seçmelerle konuştuğumuzda ilk söyledikleri söz “yerel seçimlerde kimin aday olacağı kavgasını bıraksınlar, krize baksınlar” oluyor. Taban, yaşanan tartışmanın belediye başkan adaylarını kimin seçeceği tartışması olduğuna ikna durumunda. Hem parti içi muhalefetin tutumundan hem de Genel Merkez’den çok rahatsızlar. Hatta yeni gelen ve değişmeyen MYK üyelerini de yaklaşan yerel seçimler üzerinden değerlendiriyorlar. CHP tabanı öfkeli. Bu öfkenin kime patlayacağı belli değil. Ama ciddi bir birikim oluşmuş durumda.

*****

‘Partinin tapusu kimseye verilmez’

Muharrem İnce, olağanüstü kurultay talep eden delegelerin, bundan sonraki süreçte izleyecekleri yol haritalarını belirlemek üzere Ankara’da bir otelde düzenledikleri toplantıya gelişinde açıklamada bulundu.

Toplanan imzaların sayısına dair yaşanan tartışmaları doğru bulmadığını söyleyen İnce, “Değişim talebini görmezden gelmemek lazım. Siyasi partiler kurultaylarında yöneticilerini seçer. İki yıllığına seçilen genel başkan ve Parti Meclisi üyelerine, partinin kurultay delegeleri partinin tapusunu vermez, yönetme yetkisini verir. Atatürk’ün partisinin tapusu bütün millete aittir. Şu anda Sayın Genel Başkana ve MYK üyelerine ait değildir” dedi.

Evi yakmayın’

Muhalefete de seslenen İnce, şu benzetmeyi yaptı; “Partilerin yöneticileri kiracılardır. Ev sahibi biziz. Hor kullanıyorsun evi. Kiracı, ‘Hayır, tahliye etmeyeceğim’ diyor. Biz ev sahibi olarak evi tahliye etmiyor diye evi yakacak, yıkacak mıyız? Hayır. Arkadaşlara tavsiyem bu.”

İnce, “Tüzük kurultayı toplanacak mı?” sorusuna ise, “Ben arkadaşların o işlerine karışmam. Arkadaşlara, partiyi kamuoyunda tartıştırmayın, yıkmayın, yakmayın tavsiyem olacak” karşılığını verdi.

Öte yandan CHP Parti Meclisi (PM) üyesi Gaye Usluer de olağanüstü kurultay talebiyle topladıkları 630 imzanın arkasında durdu, seçilmiş delegelerin yarısından fazlasının “Biz değişim istiyoruz” dediğini vurguladı. Toplantıya eski CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka’nın da katılması dikkat çekti.