"Tek günlük Pazar fırsatçılara yaradı"

TAKİP ET

Begüm Burçak GÜNAY - GERÇEK HABERCİ - İzmir Pazarcılar Odası Başkanı Hamdin Erişen, “Tam kapanma günlerindeki tek günlük pazar fırsatçılara yaradı. Ürün pazara gelene kadar fiyat yükseltildi” dedi.
Tam kapanma günleri kapsamında cumartesi günü (8 Mayıs) pazaryerlerinin belirli saatlerde açılmasına izin verildi. Vatandaşın yoğun ilgi gösterdiği pazarlarda sosyal mesafe kuralı sık sık ihlal edildi. Pazardaki fiyatların yüksek olması da vatandaşın tepkisini çekti. İzmir Pazarcılar Odası Başkanı Hamdin Erişen, “Pazar belli bir saate sıkıştırılırsa vatandaş ne yapsın? Tabii ki gelip alışverişini yapacak. İki saat sonra pazar bitecek. İnsanlar mecburen pazara gelecek” diye konuştu. 
Erişen geçtiğimiz günlerde yaptıkları açıklamada pazarda vatandaşın ucuza alışveriş yapacağını söylediğini belirterek, “Biz ucuz satacağımızı söyledik; ama bizim dediğimiz gibi olmadı. Olmuyor da. Neden? Çünkü bir hafta- on gün sonra pazarlar açılırsa bunu fırsat bilenler fiyat yükseltiyor. Pazarcı esnafının bunda suçu yok. Türkiye’nin genelinde bir günlük pazar olunca ürünler oraya çekiliyor. Müstahsil, halci, taşıyıcı dahil hepsi bunu yapıyor. Biz de ürünü onlardan alıp vatandaşa getiriyoruz. Ne kadar ucuza satmaya çalışsak da bu kadar olabiliyor. Esnaf da zararına mal satamaz” sözlerine yer verdi. 
Erişen pazarlarda bazı işkollarının açık olmamasını da eleştirerek, “Pazarlarımızda çoğu işkolu açık değil. Peyniri, zeytini, yumurtayı kapattılar. Vatandaşın bunlara ihtiyacı yok mu?” ifadesine yer verdi. 
Arife günü ve önceki günde pazarların açık olması gerektiğini söyleyen Erişen, “Arife günü pazarların açık olması lazım. Vatandaşın daha huzurlu bir şekilde gelip alışverişini yapması lazım. Açamadığımız zaman sonuç bu olur. 15 gün boyunca insanları eve kapatıp ardından 3-5 saatliğine pazaryeri açılırsa böyle olur. Bayramın üçüncü gününe pazarı almanın hiçbir anlamı yok. İki gün üst üste pazarlar açılırsa fiyat artmaz. Ama açılmazsa bugün iyi günümüz, daha da artar” açıklamasını yaptı.