Tekel bayileri isyanda, Büyük zam kapıda! Sigara üreticileri mal vermiyor

TAKİP ET

Türkiye Tekel Bayileri Platformu(TTBP) Başkanı Özgür Aybaş, sigara fiyatlarında yaşanması öngörülen zamlarla ilgili açıklamalarda bulundu. Aybaş, 'Kesin olmayan bilgilere göre, 10 TL civarı bir zam konuşuluyor, ancak zammın 3-5 TL aralığında olması bekleniyor' dedi.

Ege Şenol ÇALIŞKAN/GERÇEK HABERCİ-ÖZEL HABER- TTBP Başkanı Özgür Aybaş, sosyal medya hesabından bir paylaşımda bulundu. Aybaş, paylaşımında sigara üreticisi firmaları uyardı, zam gelecekse zammın uygulanmasını, gelmeyecekse müşterilerin de, satıcıların da mağdur edilmemesi gerektiğini söyledi. Sigara üreticilerinin esnaflara kısıtlama uyguladığını ve bu kısıtlamaların acilen kaldırılması gerektiğini belirten Aybaş, öngörülen sigara zamlarıyla ilgili GERÇEK HABERCİ’ye konuştu. Aybaş, 10 TL civarında olması beklenen sigara zamları konusunda Ticaret Bakanlığı’nın, sigara firmalarına baskı kurarak zamları en düşük seviyede tutmaya çalıştığını iletti.

“ESNAFLARA KISITLAMA YAPILIYOR”
Konuyla ilgili olarak sigara toptancıları, distribütörler ve zincir market sahipleri ile görüştüğünü belirten, sigara zamlarının seçim sonrasında geleceğini tahmin ettiklerini belirten Aybaş, “Az önce zincir marketlerin yetkilileri ile bir görüşme gerçekleştirdim. Yeni aldığım bir bilgiye göre, 10 TL civarında bir zam konuşuluyor, ancak bunun halka yansımaması yönünde Ticaret Bakanlığı ve devletin baskı kurduğu yönünde bir bilgi var. Şimdilik 3-5 TL arası bir zam düşünülüyor. Bunlar öngörü, aldığım bilgiler bu yönde ancak henüz kesinleşmiş değil. 5 Haziran tarihinde olması konuşuluyor, seçim sonrasında. Devlet zammın yapılmaması için sigara firmalarına baskı kuruyormuş. Sigara konusunda zincir marketlere ürün kısıtlaması yapmıyorlar, ama mahalle tekellerine, esnaflarına kısıtlama yapılıyor. Bu kısıtlama 3 haftadır var, şöyle söyleyeyim; biz 3 günde 10 bin liralık ürün alıyorsak, bu 3 bin lira civarına düştü” ifadelerini kullandı.

“GEREKİRSE SATMAYACAĞIZ”
Sigara firmalarının tekel bayilerince boykot edilip edilmeyeceği sorularına yanıt veren Aybaş, “1 firma, 2 firma kısıtlama yapıyordu. Ancak şimdi bunu yapanların sayısı arttı. Dolayısıyla, hangi birini protesto edeceğiz? Gerekirse 1 hafta sigara satmayalım diye kendi gruplarımızda anketler yapıyoruz. Çoğunluğun cevabına göre boykot etmek konusundaki hareketlerimizi açıklayacağız. Gerekirse satmayacağız. Birçok tekel bayi diyor ki, bizden kaçan müşteri zincir markete gidiyor. Onların da ödemeleri var, sigaranın kar marjı düşük. Nasıl bir yol izleyeceğimiz belli olduğunda bunu duyuracağız” dedi.