Times: Erdoğan müttefiklerinin güvenini de istismar ediyor

TAKİP ET

İngiliz gazetesi Times, Amerikan Wall Street Journal gazetesi muhabiri Ayla Albayrak'ın hapis cezasına çarptırılmasını ve gazeteci ve çevirmen Meşale Tolu'nun yargılanmasını 'Türkiye'de kör kalmak' başlıklı yazıyla ele aldı.

Türk ve Alman vatandaşı Meşale Tolu, MLKP örgütü üyesi olmak suçlamasıyla 15 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanıyor. Geçen nisan ayında tutuklanan Tolu üç yaşındaki oğluyla birlikte hapiste yatıyor.

Finlandiya ve Türkiye vatandaşı Wall Street Journal muhabiri Ala Albayrak ise güneydoğudaki çatışmalarla ilgili yaptığı bir haber nedeniyle 25 ay hapse çarptırıldı. Albayrak şu an Türkiye dışında.

BBC Türkçe’nin aktardığına göre, Times, “Türkiye güneydoğusundaki Kürt ayrılıkçılarla savaşta ve dünyanın geri kalanının bu konuda hiçbir şey bilmesini istemiyor” diye yazdı.

Gazete bu amaçla ‘Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın işlerinden başka hiçbir şey yapmayan gazetecilere karşı bir yıldırma kampanyasına onay verdiğini’ savundu.

‘Adalet komedisi’

Yazıya şöyle devam edildi: “Albayrak’ın ‘suç’u yeniden başladığı 2015’ten bu yana en az 3 bin kişinin ölümüne yol açan çatışmaları haber yapmaktı. Bir anlamda şanslıydı. Gıyabında mahkûm edildi ve mahkumiyetini temyize götürülürken Amerika’da yaşıyor. Ancak kendisine karşı yapılan uydurma suçlama ve Türk mahkemelerinin giderek otoriterleşen devlete karşı küçük düşürücü teslimi bir adalet komedisi. Özgür dünyadaki en değerli karşılıklı güvenlik garantisinden yararlanan bir NATO üyesi ülkenin, vatandaşlarına verebileceği en temel avantajlardan ifade özgürlüğünü alenen çiğnemesi mantıksız. Erdoğan’ın hükümeti dünyanın bütün ülkelerinden daha çok gazeteci hapsetti. Geçen yıl ilan edilen olağanüstü hal kapsamında 150’den fazla medya kuruluşunu kapattı.”

Yazı şu satırlarla sona erdirildi: “Erdoğan sadece mahkemelerini değil, müttefiklerinin güvenini de istismar ediyor. Ülkesi, yakın zamana dek Batı’nın güvenliğinin bir siperi, AB’ye girmeye aday ve laik bir hükümetin İslam’la birlikte var olabileceğinin bir emsaliydi. Şimdiyse bunların hiçbiri değil. Öyle olsa bile, Albayrak’a verilen saçma cezayı hükümsüz kılmak, acil görevi.”