TMMOB'dan "Çeşme Projesi" tepkisi: AK Parti'nin rant projelerine inatla karşı duracağız

TAKİP ET

İzmir 7. İdare Mahkemesi, Çeşme Projesi kapsamında yer alan tarım arazisinin tarım dışı amaçla kullanımının uygun görülmesine ilişkin Tarım ve Orman Bakanlığı'nın verdiği kararı iptal etti. Kararın iptali üzerine Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği İzmir İl Koordinasyon Kurulu basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada, 'Çeşme projesi kamu yararı içermemektedir, mücadelemiz devam edecek' ifadelerine yer verildi.

Batuhan KAYA-GERÇEK HABERCİ- Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İzmir İl Koordinasyon Kurulu (İKK) Çeşme Projesi hakkında basın açıklaması gerçekleştirdi. Peyzaj Mimarları Odası Başkanı Elvin Sönmez Güler’in okuduğu basın açıklamasında, Ziraat Mühendisleri Odası’nın açtığı dava sonucunda 4 bin 826 hektarlık tarım arazisinin 698 hektarlık kısmında imar planı yapılmak üzere tarım dışı amaçla kullanımının uygun görülmesine ilişkin Tarım ve Orman Bakanlığı kararının iptal edildiği duyuruldu. Güler, projenin kamu yararı içermediğini ve mücadelelerinin devam edeceğini ifade etti.
“İmtiyazlı bir azınlığa hizmet edecek”
Çeşme Projesi’nin imtiyazlı bir azınlığa hizmet edeceğini ve kamu yararı gözetmediğini ifade eden Güler, “Kültür Turizm Bakanı tarafından bizzat açıklanan, toplantılar ile ortak bir proje olarak ortaya konulan Çeşme Projesi itirazlarımızı ve haklılığımızı ortaya koymuştur. Bu devasa kamu arazisi ve deniz alanları yatırımcılara irtifak hakkı tesisi suretiyle tahsis edilerek bu alanın tümünde ve adaları da içeren deniz alanlarında halkımızın girişine kapalı imtiyazlı bir azınlığın kullanımına özgülenmiş, girişi denetimli, bağımsız özel bir yetki alanı oluşturulacaktır. Tahsis edilecek kamu arazisi ve deniz alanları nadir bir ekosistemi barındırmaktadır.  Alan, Doğal sit alanları, su koruma havzaları, orman alanları ile çok özel niteliklere sahiptir. Alanın bu çok özel niteliklerine müdahale edilerek, imtiyazlı bir azınlığın hizmetine sunulmak üzere; mega yat limanları, golf sahaları, kıyı otelleri, lüks konut ve rezidanslar yapılacaktır” şeklinde konuştu.
“Rant baskısı devam ediyor”
AK Parti iktidarının rant projelerini karşı mücadelelerini sürdüreceklerini ifade eden Güler, “İktidarın kentlerimize, yaşam alanlarımıza yönelik kar hırsı, rant baskısı bugünlerde tekrar dile getirilmektedir. Bizler bilimden, kamudan, doğadan yana bakan, toplum yararına mücadelesinden vazgeçmeyen meslek odaları olarak bir kez daha paylaşıyoruz. Çeşme Projesi ile ilgili olarak dün neredeysek, bugün de oradayız. Kentimizi, Yarımadayı, kamuya ait alanları ranta teslim edecek, halkın girişini engelleyecek, belli bir kesimin zenginleşmesi için önümüze konulan “Turizm projesi ve Kalkınma” adı altında rant projesine karşı mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.

TMMOB Çeşme Projesi tepki AK Parti