TMMOB'dan iddialara ilişkin açıklama geldi: "Biz dava açmasak da savcılık açacaktır"

TAKİP ET

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nden çıkan emsal kararına ilişkin TMMOB'nin dava açıp açmayacağı konuşulurken TMMOB'dan açıklama geldi.

Sıla ARABACIOĞLU-GERÇEK HABERCİ-İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde kent genelinde parsel bazında yüzde 20, ada bazında yüzde 30 emsal artışı oy çokluğu ile geçmişti. Bu kararın ardından TMMOB’nin dava açacağı yönünde iddialar da ortaya çıkmıştı. TMMOB, konuya ilişkin bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamaya depremde evleri zarar gören ve emsal artışından faydalanmak isteyen bazı depremzedeler katılırken TMMOB İl Dönem Sekreteri Aykut Akdemir, depremzedeleri açıklama öncesinde konuya ilişkin bilgilendirdi. Akdemir, “Ortada bir yanlış varsa, biz dava açmasak bile Cumhuriyet Başsavcılığı açacaktır. TMMOB raporla iş yapar, bir anda şurayı bu kadar orayı şu kadar arttırıyoruz diyemezsiniz. Bu kentte 5 milyon kişi yaşıyor” dedi.
“Yanlış bir karar varsa dava açacağız”
Bu konuda rapor hazırladıklarını ifade eden Akdemir, “Biz barınma hakkını savunuyoruz. Buralara rant için bakanlara sözümüz yok. Emsal artışını verenler zaten kendi yaptıkları planlamalara karşı bir karar alıyorlar. Bir yanlış varsa biz dava açmasak bile Cumhuriyet Başsavcılığı açacaktır. Bizim elimizdeki tek argümanımız akıl ve bilim. Bir yerde yanlış varsa, planlama tekniğine aykırı uygulamalar varsa bu kararı kimin aldığıyla ilgilenmeyiz, bu kararın depremzedelere faydası olmadığı orada. Biz böyle bir durumda hukukun gerekliliklerini yapacağız. Yanlış bir karar varsa dava açacağız” diye konuştu.
“Bu masanın sahibi depremzedeler”
Akdemir, TMMOB’nin sözünün depremzedelerin sözü olduğunu aktararak, “Depremzedelerin hakkını vermeyenler 174 milyar deprem vergisinin nerede olduğunu söylemeyenler, Bayraklı’nın tepesine 8 bin konut yapmaya paranız varsa Bayraklı’da yıkılan binaları yapsaydınız. TMMOB’ye bağlı odalarla ilgi dava açarlar diye söyleyenlerin depremzedelerin üzerinden siyaset yapmaya çalışan buradan yok dava açarlar diye gerçekliği olmayan söylemler. Biz hiçbir şekilde TMMOB’de yaptığımız işlerden para almıyoruz. Bu yaptığımız görev kamu görevidir, bu halka borcumuz var. Borcumuz da bu görevi yerine getirmek” açıklamasını yaptı.
“Mecliste alınan kararın akılcı ve doğru olduğu göstermez”
Depremzedelerin birçoğunun emekli ve küçük gelirlerle yaşayan vatandaşlar olduğunu, hala evinin taksitini ödeyenlerin canı yandığına dikkat çeken Akdemir, şunları söyledi:
“Müteahhitlerin canı yanmıyor. Şu anda Bayraklı’daki 100 metrekare evin fiyatı 500 bin TL’ye çıkmış durumda. Birileri bir oyun oynuyor. Biz bu oyunun bir parçası değiliz. Depremzedeyi de bu oyunu parçası yapanlar yarın bunun hesabını veririler biz tarihi sorumluluğumuz yerine getiriyoruz. Birilerinin yanında olduğumuz için değil. O yüzden sözümüz şu: Emsal artışı diye bir şeyden bahsediliyorsa artış oranında nüfus artışı demektir. Bu da altyapı demektir. Bunu yamadan sözlenen her söz popülist yaklaşımdır. Gerçekleşemeyecek söz ermektir. Siyasiler istedikleri kararı alabilirler Akıldan, bilimden be teknikten uzak alınan tüm kararlar gerçekçi değildir. Bir mecliste alına karar o kararın akılcı ve doğru olduğu göstermez; ama bilimden ve teknikten uzak, altyapısı olmayan kararların tekrar gözden geçirilmesi gerekiyor. TMMOB’nin sözü budur. Sosyal medyada sürekli şehir plancıları odamızın dava açması konuşuyor İçimizdeki herhangi bir odaya yapılacak saldırı hepimize yapılmıştır. Biz her türlü saldırıya karşı buradayız. Biz hırsıza hırsız, katile katil dedik diye yargılanıyoruz.”
“Hiç kimseyle bir görüşmemiz yoktur”
Akdemir, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin emsal artışına dava açmaları için TMMOB’yle görüşmeler içinde olduğuna ilişkin iddiaları da cevapladı. Akdemir, “Biz bilim ve teknik adına konuşuyoruz. Bizim kapımız burada. Hiçbir şekilde kapalı kapılar ardına görüşmemiz yok. Hiç kimseyle bir görüşmemiz yoktur” diye konuştu.
Mutluer, “Emsal artışı ile trafik sorunu daha da belirginleşir”
Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Sekreteri Zafer Mutluer, “Bina bazında yapılan artışlar da bölgede yüzde 50-60 nüfus artışı getirecektir. Bunu somut sonuçlarından bazıları; o bölgede otopark sorunun yüzde 60 oranında artması, altyapının daha yetersiz geleceği, trafik sorunun daha da belirginleşeceği demektir” dedi.
Buna ek olarak şu and barınma sorunun da nedenini aktaran Mutluer, “Bunun sebebi konut politikasına bu şekilde yaklaşmaktan kaynaklı. Kette ciddi bir boş konut stoku var. Ama yatırım amaçlı üretilen konut yaklaşımı var. Bu nedende kiralar da ciddi şekilde artıyor. Bu, konut fiyatlarını da artırıyor. Fazla konutlar ve buradan elde edilecek rantla vatandaşın sorunu çözülemeye çalışılıyor. Sonra biz ‘Neden bölgede kiralar arttı?’ Neden altyapı yetersiz?’ sorusu sormamız mümkün değil” ifadesini kullandı.